Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Hoe maak je vrienden op de basisschool?

Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens moeite gehad om nieuwe vrienden te maken opde basisschool. We zijn doodsbang dat onze kinderen hetzelfde zullen meemaken aan het begin van het nieuwe schooljaar. Als ouders willen we dat onze kleintjes goede vrienden maken die hen helpen zich te ontwikkelen en die hen dagelijks steunen. Het probleem is dat we er niets aan kunnen doen. Dus wat kunnen we doen om hen te helpen?

Un groupe de 7 enfants en cercles. Il y a 4 filles et 3 garçons qui se sont fait amis à l'école
De basisschool staat centraal in de ontwikkeling van een kind. Vrienden maken is belangrijk, maar niet altijd gemakkelijk

Het belang van ouderlijke steun

Zelfs als we niet 24 uur per dag bij onze kleintjes kunnen zijn, zijn er verschillende manieren om hen op afstand te steunen als we tijd met hen doorbrengen. Het eerste en belangrijkste is om de beste school voor onze kinderen te kiezen. We zijn ons maar al te goed bewust van de discriminatie die op scholen kan voorkomen, ondanks het toezicht en de lessen van de leerkrachten.

Welke school kiezen?

De eerste vraag die we onszelf stellen is wat voor soort onderwijs we ons kind moeten geven Het is moeilijk om scholen goed met elkaar te vergelijken. Om een goede selectie te kunnen maken, moet je de instellingen waarin je geïnteresseerd bent zelf bezoeken om te zien hoe het er tijdens deschooldag aan toe gaat. Beoordelingen op internet zijn niet altijd goede bronnen om te bepalen of de omgeving geschikt is voor je kleintje.

Overweeg als eerste stap culturele diversiteit. Kies een omgeving waar alle etnische groepen aanwezig zijn en geen enkele in de meerderheid is. Dit verkleint het risico dat je kind wordt lastiggevallen.

Als dit de eerste school van je kind is, zou een goed gevulde speelruimte zeer gewaardeerd worden, vooral als je kind hyperactief is.

Vergeet niet rekening te houden met het aantal leerlingen in elke klas. Vermijd overvolle scholen. In een kleine groep kan je kind beter met anderen omgaan.

Schrijf je kind in voor buitenschoolse activiteiten

Om je kleintjes te helpen zich op hun gemak te voelen in de maatschappij, moet je ze laten wennen aan het ontmoeten van veel verschillende mensen. Vraag ze wat voor soortactiviteit ze zouden willen proberen. Je kunt ze bijvoorbeeld inschrijven voor een kunstcursus: muziek, tekenen, beeldhouwen of iets anders. In dit soort onderwijs leert je kleintje anderen te helpen en hun leeftijdsgenootjes aan te moedigen. Dat is een essentiële factor bij het maken van vrienden.

Sport is ook een uitstekende manier om een kind goede waarden bij te brengen. Je kunt kiezen voor individuele of teamsporten. In beide gevallen maakt het kind kennis met het gemeenschapsleven, respect voor anderen en de regels die gevolgd moeten worden in de omgang met anderen.

Un cours de gymnastique pour enfant. Il y a 4 enfants en tenues de sport sur des tapis de gym.
Sport combineert het aanleren van goede waarden met het socialiseren met andere kinderen van dezelfde leeftijd

Andere kinderen bij je thuis uitnodigen

Heb je vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd als die van jou, die meer op hun gemak zijn in de gemeenschap? Organiseer ontmoetingen tussen de twee partijen zodat ze elkaar beter leren kennen. Hoe meer je kleintje gewend is om met anderen te communiceren, hoe comfortabeler hij zich zal voelen als hij naarschool gaat.

Je kunt de kleintjes bijvoorbeeld meenemen naar een park, zodat ze ook andere kinderen leren kennen. Je kunt af en toe toezicht houden en ze leren beter met elkaar om te gaan zonder ruzie te maken.

Je kind aanmoedigen om zijn persoonlijkheid te uiten

Eén ding moet je onthouden: je kind is niet per se zoals jij. Ze hebben zeker sociale vaardigheden die jij niet hebt. Het is dus belangrijk om ze op hun eigen manier vrienden te laten maken. Dwing ze niet om te doen zoals jij zou doen.

Als je kind in zijn hoekje wil blijven zitten en wachten tot hij door anderen benaderd wordt, dwing hem dan niet om ze te ontmoeten. Hij moet zich voldoende zelfverzekerd voelen. Dit kan tijd kosten, dus wees geduldig en jaag ze niet op.

Je kind voorbereiden op het sociale leven

Meer dan volwassenen hebben kinderen de neiging om op een natuurlijke manier vrienden te maken. Soms zijn er maar een paar uurtjes in dezelfde zandbak nodig en dat is het! Het is bij het onderhouden van deze vriendschappen dat het ingewikkeld wordt. De persoonlijkheid van een kind verandert gemakkelijk, dus allianties zijn vaak van korte duur en ze moeten weer van voren af aan beginnen om nieuwe vriendschappen te sluiten. Hoe kan dit zoveel mogelijk worden voorkomen?

Ten eerste is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de verschillende aspecten van de persoonlijke ontwikkeling van hun kind persoonlijke ontwikkeling van hun kind. Het karakter van het kind evolueert met de leeftijd en de omgeving waarin het leeft. Het is dus cruciaal om je kind een aantal waarden bij te brengen vanaf de leeftijd van 3 jaar:

 • Respect voor anderen;
 • Het gezag van volwassenen;
 • Eigenwaarde;
 • Zorgzaamheid;
 • Empathie
 • Nederigheid;
 • Liefdadigheid;
 • Zorg voor anderen;
 • Delen;
 • Enzovoort.

Deze waarden helpen vriendschappen te versterken. Als je kind een ruig type is, kun je hem ook leren zijn kracht te kanaliseren door te sporten.

5 enfants qui sont couché à terres en cercles dans la cour d'école. Les 5 amis se tiennent les mains
De begrippen kameraadschap en vriendschap zijn al aanwezig in de vroege kinderjaren.

De basis van vriendschap op 3-jarige leeftijd

De basisschool begint op driejarige leeftijd. Voor kinderen kan deze eerste fase in het leven in de maatschappij moeilijk zijn. Dit hangt vooral af van de omgeving waarin ze leefden voordat ze naarschool gingen.

Wees op deze leeftijd niet verbaasd als je kleintjes van vriendjes wisselen zoals ze van shirt wisselen. Dat is heel normaal, want ze proberen de juiste mensen te vinden met wie ze de meeste affiniteit hebben. Hun eerste vriendschappen zullen met kinderen in hun onmiddellijke omgeving zijn. Vaak zal dit het klasgenootje zijn met wie ze in de klas zitten.

De meeste gesprekken met andere leerlingen vinden plaats tijdens de pauze. Het is tijdens deze momenten dat zich een vriendengroep begint te vormen.

Het zou een goed idee zijn om de leerkrachten te vragen hoe ze in hun klas te werk gaan. Het is een goed idee om elke dag van plaats te wisselen in de klas, zodat iedereen elkaar kan leren kennen.

Als je kleintje nog nooit lang met andere kinderen in contact is geweest, is het een goed idee om hem of haar twee maanden voor het begin van het schooljaar voor te stellen. Op die manier zal hij zich niet te bang of overweldigd voelen door de nieuwe omgeving waarin hij zal leven. Hij of zij zal andere mensen gemakkelijker kunnen benaderen.

Hoe maak je vrienden tussen 4 en 9 jaar?

Vanaf 4 jaar zijn kinderen al vertrouwd met wat er opschool gebeurt. Maar persoonlijkheden ontwikkelen zich. Daarom hebben vriendschappen de neiging om op te lossen. Soms is het makkelijk voor kinderen om nieuwe vrienden te vinden, soms ook niet.

Er ontstaan groepen. Aan de ene kant staan de nerds en aan de andere kant de sportfans. De kinderen beginnen vrienden te maken met mensen die dezelfde interesses hebben als zij en die hen kunnen helpen hun prestaties in een bepaalde discipline te verbeteren. Wie anderen niets te bieden heeft, wordt al snel een buitenbeentje.

Om onze kinderen te helpen vrienden te maken op de basisschool, moeten we hen dus aanmoedigen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Dat is waar buitenschoolse activiteiten om de hoek komen kijken.

Aanbevolen sporten zijn

 • Vechtsporten;
 • Voetbal
 • Volleybal
 • Dansen;
 • Boogschieten;
 • Tennis;
 • Enz.

Op het gebied van artistieke activiteiten wordt muziek leren het meest aanbevolen. Deze discipline helpt je kind om:

 • Eigenwaarde te ontwikkelen
 • Taalvaardigheden te verwerven;
 • Plezier te hebben op school.

Al deze factoren helpen je kind om beter te communiceren en vrienden te maken op de basisschool.

Vriendschap tussen 9 en 11 jaar

Tussen 9 en 11 jaar kunnen we spreken van pre-adolescentie. Kinderen beginnen in de puberteit te komen en laten nieuwe facetten van hun persoonlijkheid zien. Ze worden wat opstandiger en conflicten opschool kunnen elk moment ontstaan.

Hier gaat het er niet langer om dat het kind vrienden is met iemand die hem kan helpen zijn doelen te bereiken. Relaties worden persoonlijker en waardevoller. Kinderen beginnen de mensen die hen steunen meer te herkennen dan anderen. Natuurlijk zal er opschool altijd een clansysteem zijn. Het belangrijkste is echter om ten minste één of twee trouwe vrienden te hebben met wie je de dag kunt delen.

Leer je kinderen om elkaar te vertrouwen en zich niet te schamen. Het is belangrijk om trouw te blijven aan je principes zonder de druk om te weten wat cool is of niet voor anderen. Dankzij dit zelfvertrouwen en deze zelfverzekerdheid zullen ze vanzelf nieuwe vrienden aantrekken.

Als de school van je kleintje clubs heeft, moedig hem dan aan om lid te worden. Zo kunnen ze mensen ontmoeten met dezelfde interesses als zij, wat onvermijdelijk tot vriendschappen zal leiden.

We raden je ook aan om je kinderen af en toe hun vrienden bij je thuis te laten uitnodigen. Uitstapjes buiten schooltijd versterken relaties en zorgen ervoor dat kinderen elkaar beter leren kennen. Organiseer bioscoop- of videospelletjesdagen of zelfs logeerpartijtjes in het weekend. Blijf tijdens deze speciale momenten natuurlijk niet te dicht bij je kleintje. Geef ze wat ruimte zonder ze elke minuut te vragen of ze iets nodig hebben of niet.

5 tips om je kinderen te helpen vrienden te maken op de basisschool

Voordat je je kleintjes loslaat in het hol van de leeuw, moet je ze de juiste wapens geven om zich voor te bereiden op wat hen te wachten staat.

Un groupe de 5 amis qui marchent vers l'école. Il y a deux garçons avec des sacs à dos pour enfant et trois filles avec des cartables d'école.
Vrienden leren maken op school is de basis voor het socialiseren in het volwassen leven

Luisteren naar je kind

Onthoud altijd: jij bent de steunpilaar waarop je kind kan leunen. Vraag na de eersteschooldag hoe het is gegaan en of ze interessante mensen hebben ontmoet. Vraag ze om hun klasgenoten te beschrijven. Dit zal je helpen om hen te begeleiden in het gedrag dat ze moeten aannemen om vrienden te maken. Op basis van jouw persoonlijke ervaring kun je ze alleen maar goede raad geven. Door regelmatig met elkaar over de dag te praten, weet je ook of je kind gepest wordt op school. Zo kun je het ergste voor je kind voorkomen.

Je kind leren emoties van anderen te herkennen

Je kunt verschillende bordspelletjes gebruiken om je kinderen te leren hoe ze emoties van andere mensen kunnen herkennen. Door dit te ontcijferen, weten je kleintjes hoe ze moeten reageren als ze hun vrienden benaderen. Dit zal hen helpen om vrienden te maken.

Leer je kleintje bijvoorbeeld om een snoepje te geven aan een kind dat er verdrietig uitziet of op het punt staat om te huilen. Adviseer ze ook om ruimte te geven aan anderen die er ongemakkelijk uitzien. Zeg dat ze niet moeten aandringen als een kind niet reageert. En leer ze vooral hoe ze conflicten kunnen oplossen zonder te gaan vechten.

Blijf nederig

Kinderen zijn erg gevoelig. Als je vrienden wilt maken op de basisschool, is het geen kwestie van je wild mengen in een groep. Leer je kinderen naar anderen te luisteren en subtiel in te gaan op hun gesprekken, bijvoorbeeld door nuttige informatie te geven zonder arrogant of “ik weet het allemaal” te zijn.

Blijf op de hoogte van jongerentrends

Up-to-date zijn is ongetwijfeld een van de sleutels tot het maken van vrienden op de basisschool. Een rugzak of etui met een afbeelding van een actuele cartoontrend kan bijvoorbeeld discussies tussen kinderen op gang brengen. Ze zullen ontdekken dat ze veel gemeen hebben met hun klasgenootjes en dit kan het begin zijn van geweldige vriendschappen. Voor back-to-school 2022 vind je in onze selectie de beste rugzakken voor kinderen.

Dwing je kleintje niet om jouw smaak over te nemen. Laat ze hun eigen look en stijl creëren op basis van waar ze zich het prettigst bij voelen. Je kunt je kleintjes ook kennis laten maken met sociale netwerksites en ze leren hoe ze die het beste kunnen gebruiken. Het is ook een uitstekende manier om een gesprek op gang te brengen als je kind verlegen is als het op persoonlijke interactie aankomt.

Quatre enfants qui s'amusent au je de la corde dans un prairie en extérieur. Les 4 amis rigolent et jouent
Kinderen leren om vrienden te maken garandeert hen een leven vol plezier!

Vrienden maken op de basisschool: onze conclusie

Een nieuw schooljaar is altijd stressvol voor een kind, ongeacht zijn leeftijd. De angst om alleen te zijn is altijd aanwezig, omdat het hebben van vrienden een belangrijke factor is voor succes op school. Om ze door deze fase heen te helpen, kun je ze aanmoedigen om hun talenten te ontwikkelen, mee te doen aan buitenschoolse activiteiten en andere kinderen buitenschool te ontmoeten.

Het belangrijkste is om een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen met respect voor anderen. Dat is de beste manier om een goede leefomgeving te creëren.

En hoe zit het met jou? Hoe heb jij je kinderen geholpen om vrienden te maken? We nodigen je uit om je verhalen te delen in de comments. Jouw ervaring kan een redder in nood zijn voor andere ouders.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.