Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Fietsen, skaten, skeeleren: houd uw kinderen veilig

Fietsen, skaten en skeeleren zijn erg populaire activiteiten voor kinderen. Zo kunnen ze hun energie beter kwijt en zijn ze even weg van hun televisieschermen, telefoons en tablets. Deze activiteiten helpen hen ook om te integreren in de maatschappij door nieuwe mensen te ontmoeten die later goede vrienden zullen worden.

Ondanks de verschillende voordelen is voorzichtigheid geboden. Ongelukken gebeuren nu eenmaal. Van de beschermende uitrusting die je nodig hebt om je kleintje veilig te houden, is een helm een must om hersenschudding te voorkomen. Ontdek hoe je de helm moet dragen, afstellen en kiezen.

Deux jeunes enfants qui font du vélo et du rollers en toute sécurité. Le garçon est sur un vélo blanc et la fille est sur des rollers rouge et noir. La fille porte des protège-genoux, des protèges-coudes et des gants
Fietsen, skateboarden en rolschaatsen zijn erg populair bij kinderen en jongeren, maar om ervan te genieten heb je de juiste uitrusting nodig

Kinderhelmen: essentieel voor het fietsen

Een kind leren fietsen, skateboarden of skeeleren is riskant. Tijdens het hele proces zijn valpartijen onvermijdelijk. Daarom hebben ze bescherming nodig zoals elleboog- en kniebeschermers om breuken en ernstige verwondingen te voorkomen.

Een van de meest gevreesde gevolgen van deze activiteiten is echter hoofdletsel. Vandaar de noodzaak van helmen.

Wat de verkeersveiligheid betreft, zijn helmen verplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het niet dragen van een helm kan een boete opleveren van 130 euro. Voor skeelers kinderen en skateboards moet je op trottoirs en zebrapaden blijven.

Hoe werken veiligheidshelmen?

Het doel van een veiligheidshelm is

 • Schokken op het hoofd te absorberen;
 • Het risico op letsel aan de schedel of hersenen met 85% te verminderen;
 • Tot 4 soorten hoofdletsel voorkomen;
 • De kin beschermen tegen verwondingen dankzij de kinband.

Over het algemeen hebben alle helmen dezelfde functies. De modellen verschillen echter afhankelijk van de discipline die wordt beoefend. Een fietshelm voor kinderen is bijvoorbeeld niet geschikt voor skiën en omgekeerd. Er zijn een aantal veiligheidsnormen waarmee rekening moet worden gehouden.

Un jeune garçon qui porte un casque de protection vélo bleu, des lunettes de soleil noires et des gants de protections noir. Il a un sac à dos pour enfant rouge
Een beschermende helm is van vitaal belang voor elk kind dat gebruik wil maken van de openbare weg, of het nu op een fiets, skateboard of skeelers is

Veiligheidsnormen voor een sporthelm

Verschillende sporten vereisen het gebruik van een helm. Denk hierbij aan skiën, sleeën, hockey, paardrijden, klimmen en natuurlijk boardsporten. Voor deze laatste sporten (skeeleren, skateboarden, fietsen, steppen) moet je rekening houden met de NF EN 1078 veiligheidsnorm voor helmen. Als je kind jonger is dan 7, zoek dan naar helmen met de norm NF EN 1080.

Wanneer moet ik mijn helm vervangen?

Na verloop van tijd verslechteren beschermende helmen en verliezen ze hun prestaties. Het is over het algemeen aan te raden om ze te vervangen als ze ouder zijn dan 5 jaar. Er zijn echter bepaalde tekenen die je moeten waarschuwen, zoals

 • Een barst in de helmschaal;
 • Losse onderdelen;
 • Afgesneden en losgeraakte riempjes;
 • De helm is te klein voor het hoofd van je kind;
 • Je kind heeft een zware val gemaakt: een zware impact kan de helm hebben beschadigd, zelfs als er geen zichtbare scheuren zijn. De helm moet onmiddellijk worden vervangen om zeker te zijn van zijn betrouwbaarheid.

Hoe pas je de helm van je kind goed?

Het is niet genoeg om een goed gemaakte helm te hebben die geschikt is voor de sport van je kind. Ze moeten ook weten hoe ze de helm moeten dragen en vastmaken. Als de helm verkeerd op het hoofd zit, kan hij bij een botsing meer kwaad dan goed doen.

Wat is de juiste positie voor een kinderhelm?

Om hoofdletsel te voorkomen, moet een kinderhelm niet alleen het achterhoofd beschermen, maar ook het voorhoofd. De helm moet perfect gecentreerd en onbeweeglijk zijn. Hij mag niet naar voren leunen of naar achteren glijden en zeker niet naar één kant staan.

Bovendien moet het hoofd van je kind perfect in de helm worden gedrukt. De uitrusting mag niet op de schedel zweven. Om dit te bereiken, kies je de juiste maat en zorg je ervoor dat de riempjes goed vastzitten.

Une maman qui met un casque de vélo colorées avec des fleurs sur sa petite fille. Ils sont en exterieur.
De juiste positie voor een kinderhelm is wanneer deze het hele hoofd bedekt en voldoende steun biedt om te voorkomen dat de helm eraf valt.

Hoe pas ik een kinderhelm aan?

Over het algemeen hebben helmen voor boardsporten en fietsen een vastzetmechanisme in de vorm van een knop. Draai gewoon aan de knop totdat de helm stevig en stabiel zit. Maar wees voorzichtig! Het is niet de bedoeling dat het hoofd van je kind geblokkeerd raakt. Je kind moet zich volledig op zijn gemak kunnen voelen en bovenal moet zijn bloed goed kunnen circuleren om ongemak tijdens het sporten te voorkomen. Om te controleren of de helm goed zit, kun je je kind vragen om met zijn hoofd te schudden. Als het materiaal niet beweegt, is alles in orde.

Wat de riempjes betreft, moeten de oren tussen het V-vormige deel zitten. De afstelling mag niet te los of te strak onder de kin zitten. Om het comfort te testen, vraag je je kind om te spreken of om zijn mond wijd open te doen. Het moet deze bewegingen gemakkelijk en zonder ongemak kunnen maken.

Wat je moet vermijden

Een helm is pas effectief als hij perfect past bij de vorm van de schedel van je kind. Het is daarom absoluut verboden om een muts, pet of bandana onder de helm te dragen.

Er zijn verschillende manieren om het hoofd van je kind tegen de kou te beschermen. Sommige helmen hebben zelfs een speciale externe bescherming voor dit doel.

Mijn kind weigert een helm te dragen: wat moet ik doen?

Bij het fietsen, skeeleren of skateboarden is het dragen van een helm zeker een essentiële veiligheidsmaatregel voor kinderen. Sommige kinderen hebben er echter moeite mee om dit accessoire te dragen.

Waarom weigert mijn kind een helm te dragen?

Voordat je eist dat je kind een helm draagt, moet je begrijpen waarom hij of zij weigert de helm op te zetten. Er zijn verschillende mogelijke redenen:

 • Ongemak door onderdelen die in de weg zitten op hun hoofd;
 • Het accessoire is te klein en vernauwt zijn schedel;
 • Het voorstuk belemmert zijn zicht;
 • Hij begrijpt het nut niet van het dragen van deze bescherming;
 • Je draagt geen helm als je fietst;
 • Hij houdt niet van de stijl van het accessoire.
Deux jeunes adolescents qui font du roller et du vélo. Les jeunes ne portent pas de casque de protection.
De meeste jongeren die geen helm willen dragen zijn borderline tieners en willen het niet omwille van de stijl.

Tips om je kind te overtuigen een helm te dragen

Om je kind over te halen een helm te dragen, moet je de beste oplossing vinden, afhankelijk van de reden van hun weigering.

 • Koop de helm samen: als je kind veeleisender is op het gebied van mode en stijl, is het beter om samen het model te kiezen. Bovendien is het een goed idee om de helm te passen voordat je hem koopt, om te voorkomen dat je de verkeerde maat krijgt.
 • Draag ook een helm: als je gaat fietsen, skaten of skeeleren, maak er dan een gewoonte van om ook een helm te dragen. Op die manier zal je kind zich niet afvragen waarom hij of zij de enige is die een helm moet dragen.
 • Leg het doel van de helm uit: vertel je kind dat de helm er is om het hoofd te beschermen tegen een mogelijke val en dat het daarmee ernstig letsel of zelfs een ziekenhuisopname kan voorkomen.

Welke kinderhelm kiezen?

Om de juiste kinderhelm te kiezen, moet je letten op de volgende punten:

 • Gebruik;
 • Maat;
 • Vorm en ontwerp;
 • Materialen;
 • Afstelmogelijkheden;
 • Extra bescherming.

Gebruik

Allereerst moet je weten of je kind liever rolschaatst of rolschaatst. Er zijn bepaalde verschillen tussen kinderhelmen afhankelijk van het gebruik. Fietshelmen zijn bijvoorbeeld over het algemeen minder stevig dan helmen voor skeelers of rolschaatsen. Fietshelmen moeten worden vervangen na hevige schokken. Fietshelmen staan bekend als multi-resistent.

Als je kind alle drie de sporten beoefent, kies dan voor een helm voor extreme sporten. Deze modellen zijn veiliger en gaan langer mee.

Maat

De grootte van de helm is een belangrijke factor, omdat deze van invloed is op de veiligheidsprestaties van het product. Als de helm te klein of te groot is voor de leeftijd van je kind, loop je het risico dat je kind nog meer risico loopt.

Om de juiste maat te kiezen, meet je de hoofdomtrek van je kind en noteer je de verkregen gegevens op de maattabellen die je meestal op verkoopsites vindt.

Bijvoorbeeld

Hoofdomtrek in cm53-5455-5657-5859-60+ 60
HelmmaatXSSMLXL

Let op! Maten kunnen per merk of model verschillen. Idealiter pas je ze op maat om te zien of je kleintje zich er prettig in voelt of niet.

Vorm en ontwerp

Kinderhelmen zijn er in verschillende vormen. Er zijn bijvoorbeeld

 • Integraalhelmen: deze bedekken het hele hoofd en hebben meestal een vizier. Ze worden vooral gebruikt op motorvoertuigen zoals elektrische fietsen of motoren.
 • Bowlhelmen: deze zijn geschikt voor disciplines als inlineskaten en skateboarden of ander vervoer op wielen, zoals scooters. Ze zijn ook geschikt voor gewone fietsen.

Kies qua design voor trendy motieven om je kind een plezier te doen. Ze zullen veel enthousiaster zijn over het idee om hun helm te dragen.

Une main qui tend un casque de vélo bleu à un enfant pour faire du vélo
Helmen zijn er in verschillende kleuren en vormen, dus laat je kind kiezen, want hij of zij is degene die de helm draagt

Er zijn ook modellen met een achterlicht. Deze zijn niet alleen stijlvol, maar kunnen ook worden gebruikt om de aanwezigheid van je kind in het donker aan te geven. Het is een extra veiligheidsvoorziening om verkeersongelukken te voorkomen.

Materialen

Over het algemeen is een fietshelm, skeelerhelm of skateboardhelm gemaakt van stevig plastic. Wat het ene model van het andere onderscheidt, is het schuim aan de binnenkant. Dit is eigenlijk een blok polystyreen. Bij sommige modellen is dit deel uitneembaar, bij andere niet. Geef de voorkeur aan uitrusting waarbij dit interne onderdeel kan worden verwijderd. De hygiëne van de helm hangt ervan af. Je kunt het product beter schoonmaken als dit onderdeel afneembaar is.

Er kan ook een verschil zitten in de afwerking van het product. De beste helmen hebben een speciale laklaag die de luchtdoorlaatbaarheid verbetert, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen.

Verstelvoorzieningen

Het type voorziening waarmee de helm van je kind is uitgerust, kan van invloed zijn op de precisie van de afstelling en dus op de veiligheid van je kind. De veiligste modellen zijn die met een verstelwieltje aan de achterkant. Hiermee kun je de binnenkant van de helm strakker zetten, zodat hij beter past bij de vorm van het hoofd van je kleintje. Het is ook fijn als de riempjes op verschillende hoogtes kunnen worden ingesteld.

Extra bescherming

Sommige helmen hebben een vizier. Dit voorkomt dat projectielen de ogen van de bestuurder bereiken. Zorg er wel voor dat je kind een breed gezichtsveld heeft.

Volgelaatshelmen hebben ook extra bescherming voor bijvoorbeeld de kin. Dit is niet altijd nodig als je kind geen motor rijdt. Toch is leren skeeleren, fietsen of skaten niet gemakkelijk. Een extra voorzorgsmaatregel kan geen kwaad als je net begint.

Un jeune enfant qui est tombé de son vélo bleu. Il pleure et porte un casque de vélo, des protèges genoux et des gants de protections noir
Een helm alleen beschermt je kind niet; hij of zij heeft ook knie- en elleboogbeschermers en beschermende handschoenen nodig.

Je kinderen veilig houden met een helm: onze samenvatting

Wil je kind wielrenner worden of is hij of zij geïnteresseerd in rollersporten zoals skeeleren of skateboarden? Zorg in elk geval voor een helm die geschikt is voor hun sport. Vallen gebeurt zonder waarschuwing, en dat leidt tot complicaties zoals een hersenschudding of hoofdletsel.

Om de veiligheid van je kleintje te garanderen, moet je de grootte van zijn hoofd en de sterkte en het comfort van de helm controleren. Als je ook nog een stijlvol model kunt vinden, is het nog beter om je kind aan te moedigen de bescherming te dragen. Vind alles wat je nodig hebt in onze collectie kinderhelmen. Laat ons in een reactie weten of dit artikel nuttig voor je was.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.