Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Welke waarden moeten we onze kinderen bijbrengen?

Zorgen voor een mooie toekomst voor je kinderen is niet alleen een kwestie van ze naar goede scholen sturen zodat ze een goede baan kunnen vinden. Goede studies maken intelligente mensen, maar een goede opleiding maakt goede mensen. Daarom is het noodzakelijk om ze waarden bij te brengen als je wilt dat ze goede mensen worden. In dit artikel vind je verschillende waarden die je je kinderen kunt leren en de beste manieren om ze door te geven.

Une famille joyeuse couchée dans l'herbe. Il y a la maman, le papa et leur bébé au milieu.
Er zijn veel waarden die je je kinderen moet bijbrengen.

Welke waarden moet je je kinderen bijbrengen?

Nobel zijn in al je gedrag is een teken van een goede opvoeding. Veel jonge ouders vragen zich af wat voor opvoeding ze hun kind moeten geven. Om van je kleintje een goed mens te maken, moet je hem of haar stap voor stap de juiste waarden bijbrengen. Hier zijn een paar basisprincipes om je kleintje te leren, zodat hij het beste sociale gedrag aanneemt en jou trots maakt.

Respect

Respect is een van de eerste waarden die je je kinderen in het leven moet bijbrengen. Weten hoe je je ouders en ouderen moet respecteren is essentieel om in een gezonde gemeenschap te kunnen leven. Maar daar houdt respect niet op. Het is ook essentieel voor je kleintje om de regels thuis op te volgen. Als hij dit al vroeg leert, zal hij het later beter doen op school en op het werk.

Eerlijkheid

In het gezin, in alles wat met vriendschap te maken heeft, is eerlijkheid de basis van vertrouwen. Dit is al aanwezig bij kleine kinderen, maar als ze ouder worden, kunnen ze liegen om zichzelf te beschermen, vooral als ze slechte dingen hebben gedaan. Natuurlijk is het vertrouwen van je kind essentieel als je het eerlijkheid wilt leren. Om dit te doen, moet je hun respect verdienen door vriendelijkheid en veelgenegenheid.

Un jeune garçon qui ment a sa maman en croisant les doigts dans son dos. Honnêteté
Eerlijkheid is een van de belangrijkste waarden in de ontwikkeling van een kind.

Tolerantie

Iedereen is anders op zijn eigen manier. Tolerantie is daarom een waarde die je niet mag verwaarlozen. Leer je kind om ruimdenkend te zijn en ieders verschillen te accepteren. Het gaat niet alleen om tolerantie ten opzichte van cultuur, ras of religie. Je kind moet ook rekening houden met meningsverschillen.

Altruïsme

Anderen helpen is een nobele daad voor kinderen. Anderen helpen betekent anderen steunen, zoals leden van een studentenvereniging of een vriend. Natuurlijk gaat altruïsme niet alleen over het bieden van materiële hulp, maar ook over het bieden van morele en psychologische steun. Het delen van het leed en de vreugde van de mensen om je heen zal je kleintje helpen om als persoon te groeien. Solidariteit maakt daarom ook deel uit van de opvoeding van een kind.

Verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheidsgevoel is een belangrijke troef om te overleven in deze wereld waar het leven steeds moeilijker wordt. Om je kind te helpen in zijn persoonlijke ontwikkeling, moet het ook prioriteiten stellen en verantwoordelijk zijn. Dit kun je doen door ze te leren hun kamer op te ruimen, klusjes te doen of hun speelgoed op te bergen als ze het niet gebruiken. Laat ze weten dat elke actie een gevolg heeft, goed of slecht.

Vriendelijkheid

Sociale relaties en familierelaties worden versterkt door vriendelijk gedrag, zoals empathie.Waardering is ook een van de houdingen die je moet aannemen om een ontspannen sfeer te brengen in een gesprek tussen vrienden en vooral binnen een broederschap. Weten hoe je dankjewel moet zeggen, hoe je je moet verontschuldigen als je iemand lastig valt en hoe je beleefd moet zijn, zijn allemaal waarden die je je kind moet leren.

Eigenwaarde

Het is belangrijk om je kind te leren om aardig te zijn tegen anderen, maar ook om hen te respecteren. Dat gezegd hebbende, is het ook belangrijk om eigenwaarde te hebben. Eigenwaarde stelt een kind in staat om zijn of haar mogelijkheden op school en op andere gebieden in het leven ten volle te benutten.

Vergeving

Iedereen maakt fouten. Door je kind deze waarheid te leren, laat je hem of haar begrijpen dat hij of zij ook fouten maakt. Dit is de eerste stap om hen te helpen vergeven. Dit is een van de belangrijkste eigenschappen om vooruit te komen in het leven.

Vanwege de egocentrische fase vinden kinderen het meestal moeilijk om hun fouten te accepteren. Door ze te laten begrijpen dat ze fouten kunnen maken, net als anderen, zal het gemakkelijker voor ze zijn om de mensen om hen heen of degenen die ze kennen te vergeven.

Un petit garçon triste dans les bras de sa maman qui le pardonne. Le petit garçon tient un ours en peluche.
Vergevingsgezindheid is een essentieel concept in ieders leven, anders raak je verbitterd. Leer je kinderen al heel vroeg om te vergeven!

Nederigheid

Het accepteren van je eigen fouten helpt je kind nederig te blijven en helder na te denken bij het nemen van beslissingen. Ze moeten ook weten dat ze op geen enkele manier superieur zijn aan anderen. Dit zal hen ook helpen gelukkiger te zijn, omdat ze hun leven lang geen druk op zichzelf zullen leggen om hun superioriteit te bewijzen.

Hoe leer je de juiste waarden?

In theorie is het gemakkelijk om je kinderen waarden bij te brengen. Maar in de praktijk is er veel meer voor nodig dan wilskracht. Hier zijn een paar praktische tips om je te helpen goede deugden door te geven aan je kleintje.

Wanneer moet je beginnen met het doorgeven van waarden?

Sommige waarden worden niet opschool doorgegeven, maar thuis. Het begint allemaal in het gezin, vanaf zeer jonge leeftijd. Sterker nog, als je wilt dat al je kinderen zich edel gedragen, is het essentieel om ze alles vanaf het begin te laten zien. Toegegeven, baby’s begrijpen niet alles waarover je met ze praat, maar ze luisteren en leren al. Je kunt dus met ze praten over de juiste dingen om te doen.

Geef het goede voorbeeld

Van kleuter tot volwassene proberen kinderen hun ouders te imiteren. Jouw gebaren en handelingen worden door je kleintjes bestudeerd en gekopieerd vanaf de dag dat ze zich bewust worden van wat ze doen. Jij bent een absolute referentie voor je kinderen, vandaar het belang van het goede voorbeeld geven.

Als je je kleintje wilt leren om te delen met een vriendje, houd dan je eigen hand open.

Weten hoe je moet luisteren

Communicatie is essentieel om de klok van het gezin soepel te laten lopen. Natuurlijk betekent dit niet alleen praten en proberen je kind je argumenten te laten begrijpen. Je moet ook luisteren naar elk woord dat ze zeggen om hun gevoelens te begrijpen. Als je kind een gevoel van wederkerigheid voelt in je acties, zal hij eerlijker worden als hij over zijn problemen op school praat of als hij met je deelt wat hij graag doet.

Spelletjes bij het leren betrekken

Basale leermethoden werken niet altijd voor kinderen. Eenvoudige woorden moeten vaak herhaald worden voordat ze geassimileerd worden. Daarom is het nodig om andere leermiddelen te gebruiken. Leuke dingen wekken de interesse en concentratie van kinderen veel beter op. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes gebruiken om waarden over te brengen. Afhankelijk van de les die moet worden gegeven, kun je constructiespelletjes, puzzels en nog veel meer gebruiken. In onze rubriek”Ontdek de voordelen van gezelschapsspellen voor je kinderen” vind je een paar ideeën.

Un mignon petit garçon afro qui joue aux cubes de couleur avec son papa dans leur salon.
Wat voor les er ook op de agenda staat, spelletjes zijn altijd een uitstekende manier om te leren en tegelijkertijd plezier te hebben

Sport helpt ook

Terwijl veel kinderen intellectueel uitblinken, zijn anderen meer thuis in fysieke activiteiten. Dit soort discipline helpt de kleintjes om meer zelfvertrouwen te krijgen, om oplettender en verantwoordelijker met hun sportuitrusting om te gaan en ook om meer respect voor anderen te hebben. Natuurlijk stimuleert de fysieke inspanning ook de creativiteit en geeft het een gevoel van welzijn.

Maak tijd voor je kinderen

Het simpele feit dat je vaak met je kind speelt of activiteiten onderneemt, is al een goede leerbron voor je kind. Kinderen doen hun ouders altijd na. Door tijd door te brengen met je kleintje, geef je indirect jouw waarden door. Natuurlijk moet je je kind leren om vergevingsgezind te zijn als je fouten maakt. Hij zal liefde, doorzettingsvermogen, vergevingsgezindheid en nog veel meer voelen in jouw aanwezigheid. Je kleintje is ruimdenkender en leert beter als je er tijd aan besteedt. In onze rubriek Persoonlijke ontwikkeling van kinderen: wat je moet weten, kun je lezen hoe een goede ouder/kind-relatie gunstig is voor je kleintje.

Een beetje muziek in het leven

Muziek is altijd al een onderdeel geweest van verschillende pedagogische technieken. Het beïnvloedt de creativiteit van kinderen, maar helpt ze ook om zich beter te concentreren, makkelijker te onthouden en beter te socialiseren. Het helpt ze ook om de waarden die je ze wilt leren te assimileren. Ze zullen zich ook beter kunnen handhaven in relaties, omdat muziek hen helpt zich uit te drukken. Door hun muzikaal talent te ontwikkelen, krijgen kinderen meer zelfvertrouwen. Ze zullen ook leren hoe dankbaar ze zijn dat ze een oplettende leerkracht hebben die hen helpt om zich voortdurend te verbeteren.

Wat moet ik vermijden?

Als je probeert om je kind waarden bij te brengen, zijn er bepaalde dingen die je moet vermijden als je wilt dat de opvoeding van je kind slaagt.

Misplaatste bescherming

De nieuwsgierigheid van kinderen kent geen grenzen, maar hun onschuld beschermt hen tegen slechte gedachten. Een van de fouten die ouders maken, is hen te verbieden iets te doen waar ze zich niet eens bewust van zijn. Misplaatste bescherming is een schadelijk opvoedingssysteem, want in plaats van het kind te beschermen, moedig je het aan om het tegenovergestelde te doen van wat je hem opdraagt.

Het is bijvoorbeeld duidelijk dat je niet toestaat dat je kind met een mes speelt. Dus laat je dit keukengerei niet in huis rondslingeren, maar berg je het op. Als je tegen je kind zegt dat hij er niet aan mag komen, ga je niet zeggen: “Je mag niet spelen met dat mes dat mama (of papa) in dat kastje heeft gelegd”. Dit zal alleen zijn nieuwsgierigheid wekken en hem aanmoedigen om het mes te gaan halen, omdat hij weet waar het is.

Leren door dwang of terreur

Je kind zal zijn hele leven lang fouten maken. Sommige kunnen je zo ergeren dat je hem streng moet uitschelden. Na deze episode zal het kind het begrepen hebben en nooit meer dezelfde fout maken, althans in theorie. Later, als je hem waarschuwt het niet meer te doen, hoef je je stem niet te verheffen. Als je tegen hem schreeuwt of een te strenge toon aanslaat, zal je kind bang worden en er niets van leren. Het risico bestaat dat hij het weer doet zodra jij er niet meer bent.

Une maman qui gronde son fils en levant la main pour le frapper. Le fils est terrorisé
Verbaal of fysiek geweld zal je problemen nooit oplossen, integendeel, je loopt het risico dat ze weer terugkomen

Een kind terroriseren is ook geen goede manier om waarden bij te brengen. “Als je je grootvader niet respecteert, komt hij terug om je te achtervolgen als hij dood is” is het soort voorbeeld dat je absoluut moet vermijden, want in plaats van hun grootvader te respecteren en van hem te houden, zullen ze bang voor hem zijn.

Liegen

Je probeert je kind eerlijkheid bij te brengen. Daarom is het geen goed idee om te liegen, vooral niet als er thuis een probleem is. Bepaalde details niet vertellen kan nog steeds acceptabel zijn, omdat sommige dingen kinderen kunnen traumatiseren. Maar de waarheid verdraaien kan je hun respect en aandacht kosten.

Kinderen waarden bijbrengen: onze samenvatting

Over het algemeen betekent het bijbrengen van waarden aan je kind dat je hem leert hoe hij in de maatschappij moet leven. Dit zal hen helpen om zich gemakkelijker te ontwikkelen en om te gaan met de tegenslagen van het leven. Natuurlijk heeft elke ouder zijn of haar eigen idee van de belangrijkste waarden om aan een kind door te geven. Het hangt allemaal af van hun eigen opvoeding. Deel de jouwe in de reacties op voor om andere ouders te helpen.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.