Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Houdt je kind meer van rolschaatsen of rolschoenen?

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd gepassioneerd raken door sport. Een goede fysieke activiteit is altijd goed voor hun gezondheid, maar het is ook goed voor hun geest. Enkele van de eerste sporten waarmee kinderen kennis kunnen maken, zijn skaten en skeeleren. Elk kind heeft zijn eigen voorkeur voor deze twee sporten. Het is belangrijk om te weten wat je kind ervan vindt voordat je een aankoop doet. Hier zijn een paar tips om je te helpen kiezen. Dit artikel geeft je ook wat tips om goed te leren rollen.

Deux jeunes filles assises sur le bord de la route. Une fille porte des patins à roulettes, l'autre porte des rollers et un casque.
Rolschaatsen en rolschaatsen lijken misschien op elkaar, maar er zijn duidelijke verschillen tussen de twee

Rolschoenen of rolschaatsen?

Rolschoenen en rolschaatsen lijken op elkaar, maar zijn toch verschillend. Ze hebben elk hun eigen eigenschappen. Waarom geven kinderen de voorkeur aan deze accessoires?

Wat zijn de verschillen?

Rolschaatsen worden uitsluitend voor recreatieve doeleinden gebruikt. Ze kunnen voor de lol in een speciale ruimte worden gedragen of buiten worden gebruikt voor een beetje sport.

Het ontwerp van rolschaatsen lijkt erg op dat van gewone schoenen, maar dan met wieltjes. Veel mensen maken de fout om ze als een normaal paar sportschoenen te gebruiken. Veel mensen dragen ze naar school of voor een wandeling.

Maar in beide gevallen is het belangrijk om je kinderen goed in de gaten te houden, want op elke straathoek kan gevaar ontstaan.

Rolschoenen en hun gevaren voor kinderen

De wielen in rolschoenen zijn ongeveer vier tot vijf centimeter hoog. Dit betekent dat het gewicht van het lichaam niet gelijkmatig over de voetzolen wordt verdeeld. In feite worden devoorkant van de voeten en de hiel overbelast. Dragers van rolschoenen worden sneller moe.

Dit fabricageproces kan ook leiden tot vervormingen van spieren en botten, zoals metatarsalgie. Het is ook mogelijk om een verkorting van de achterste spierketen te krijgen als het kind deze schoenen te regelmatig draagt. Het looppatroon van het kind kan hierdoor ook veranderen.

Door het verminderde steunvlak is de stabiliteit aanzienlijk verminderd. Een gebrek aan aandacht van hetkind kan leiden tot onbalans. Je kleintje moet altijd waakzaam blijven om het risico te vermijden dat hij valt en zich bezeert, vooral als er geen bescherming is.

Hoe kies ik de juiste rolschaatsschoenen?

Hoewel ze van verschillende merken zijn, hebben de beste rolschaatsen en rolschaatsen weinig overeenkomsten in hun ontwerp. Aan de andere kant kunnen rolschoenen volledig verschillen afhankelijk van de fabrikant. Het is dus belangrijk om de juiste schoenen te kiezen voor de veiligheid en het comfort van je kind.

Gewichtsverhouding voor/achter

Rolschoenen worden meestal gemaakt met een verhouding van 40% voor en 60% achter. Door dit ontwerp is er een groot risico op botvervorming bij kinderen. De botten en spieren van kinderen zijn nog in de groei en kunnen gemakkelijk worden aangepast. Zonder de reden te kennen, kan je kleintje ook klagen over pijn in de benen en voeten.

Om dit soort problemen te voorkomen, raden we aan rolschoenen te kiezen met een gewichtsverdeling van 70% op de hielen en 30% aan de voorkant. De pijn zal beperkt blijven.

Une jeune fille qui lace ses patins à roulettes bleu à roulettes jaunes.
Voor rolschaatsen is de verdeling van gewicht en wielen essentieel voor een goede pasvorm

De juiste maat

Door een gebrek aan keuze, doorzettingsvermogen of onderscheidingsvermogen kiezen sommige ouders de verkeerde schoenmaat. Als ze te klein zijn, kunnen de voetjes van je kleintje zich niet goed ontwikkelen. Bovendien zullen ze de schoenen maar korte tijd kunnen dragen. Door te grote sportschoenen met wieltjes te kiezen, vermindert het comfort en loopt de kleine bovendien het risico om zijn enkel te verzwikken.

Het is dus belangrijk om een paar te kiezen dat geschikt is voor de voeten en de leeftijd van je kind. Met een marge van 0,5 cm tot 1,5 cm meer ondersteunen de schoenen de groei van je kind zonder te groot te zijn.

Schoenen moeten tot onder de malleoli reiken

De malleoli zijn de laterale botjes bij de enkel. De hoogte van de rolschoenen van je kind mag niet hoger zijn dan deze zone, om het gewricht mobiel te houden. Als je laarzen met wieltjes hebt gekozen, zorg er dan voor dat ze van flexibel materiaal zijn. De bewegingsvrijheid langs deze as mag op geen enkele manier worden belemmerd. Dit criterium mag je niet over het hoofd zien, zeker niet als je kleintje van plan is om het paar ook aan te houden als hij niet speelt.

Koop absoluut geen ballerina- of slippermodellen. Als de voeten over elkaar hangen, komen delen zoals de tenen onder grote druk te staan. Bovendien is er een groter risico op blessures omdat er geen bescherming is op deze plekken. De beste skates bedekken de hele voet.

Stijl

Ouders hebben de neiging om kleding en accessoires te kiezen die in de ogen van hun kinderen uit de mode zijn. Als je deze fout maakt met rolschaatsen, loop je een groot risico dat je kind niet langer geïnteresseerd is om ze te dragen.

Natuurlijk verandert de smaak van kinderen volgens de laatste trends. Ga dus ook niet voor een paar dat te kinderachtig is, want als ze ouder worden, zullen ze er minder aandacht aan besteden. Probeer in alle gevallen een stevig maar tijdloos model te kiezen.

Wat rolschaatsen betreft, kun je verstelbare rolschaatsen vinden. Over het algemeen zijn deze het meest geschikt voor mensen die al ervaring hebben. Ze zijn echter ook verkrijgbaar voor kinderen die net beginnen.

Je kind leren de juiste schoenen aan te trekken

Zelfs als je het juiste paar hebt gekozen, bestaat er altijd een risico op letsel als je kind niet weet hoe het de rolschoenen of rolschaatsen op de juiste manier moet aantrekken. Het is dus belangrijk dat je ze leert hoe het moet. Hier volgen een paar tips.

Paire de patins à roulettes bleu à lacets rose et à roulettes bleues.
Het is essentieel dat je jezelf vertrouwd maakt met goede manieren om rolschaatsen aan te trekken.

Beperk de draagtijd

Als je de juiste skate, schoen of skeelers voor je kleintje hebt gevonden, wil hij of zij ze misschien niet meer uitdoen. Natuurlijk is het geweldig om te zien dat je kind zo gepassioneerd is over iets. Maar dit soort accessoires mag je maar een paar uur per dag dragen.

Ook al mokt je kind, wacht niet met het opleggen van regels tot je onherstelbare schade ziet.

Draag altijd schoenen met sokken

Sommige kinderen weigeren sokken te dragen, misschien omdat ze zich ongemakkelijk voelen. Het materiaal dat voor de sokken is gekozen, is echter zacht en vermindert de wrijving met de binnenkant van de schoenen. Er is dus weinig kans dat er na een paar uur gebruik blaren ontstaan. Dit is een van de redenen waarom je niet voor te strakke modellen moet kiezen.

Sokken zijn ook ontworpen om zweet te absorberen. In theorie voorkomt dit dat het kind naar voeten ruikt. Bovendien wordt het materiaal van de schoenen en schaatsen zo droog mogelijk gehouden, zodat ze zo lang mogelijk meegaan.

Normale schoenen dragen

Zelfs als je kleintje zo dol is op zijn rolschaatsen dat hij ze niet meer uit kan doen, moet je hem duidelijk maken dat hij vaker gewone schoenen moet dragen. Het doel is om zijn voeten te laten wennen aan de juiste houding en om zijn manier van lopen aan te passen.

Zelfs met een goede gewichtsverdeling hebben rolschoenen dezelfde problemen als schoenen met hakken. Ze vermoeien de benen en veroorzaken pijn als ze te lang worden gedragen.

Hoe leer je je kind rolschaatsen?

De kennismaking met rolschoenen en/of rolschaatsen moet altijd onder toezicht gebeuren. Om je kind te leren omgaan met zijn of haar nieuwe paar schoenen, kun je de volgende tips gebruiken.

Balans aanleren

Leren omgaan met skeelers, rolschoenen of rolschaatsen begint op dezelfde manier: door het bestuderen van de houding. Door de perfecte houding te vinden, kan je kind zijn of haar evenwicht bewaren. Dit is natuurlijk het eerste wat je moet leren om niet te vallen.

Het onderricht is verdeeld in verschillende delen:

  • De eerste is om de voeten parallel aan de breedte van de schouders te plaatsen. Je hoeft je benen dus niet te ver uit elkaar te spreiden om te proberen rechtop te blijven.
  • De tweede is om je knieën te buigen. Het idee is niet om te hurken, maar om de dijen en kuiten in een hoek van ongeveer 135° tot 160° te houden. Natuurlijk zal dit veranderen door oefening.
  • Het derde deel bestaat uit het stabiliseren van jezelf zodat je zonder moeite vooruit kunt komen. Om dit te doen moet het kind zijn of haar bovenlichaam iets naar voren buigen.
Une famille qui font du rollers ensemble en exterieur. Il y a le père, la mère et une petite fille. La petite fille porte des rollers verts
Net als fietsen is het balanceren op skeelers het moeilijkste onderdeel voor een kind om onder de knie te krijgen.

Leren vooruit te komen zonder te vallen

Zodra je de houding onder de knie hebt, kun je je kind leren om langzaam vooruit te komen. De veiligste manier om dit te doen is op gras. Het gras werkt als een rem aan het begin van het leerproces. Het maakt het ook makkelijker om aan het evenwicht te werken en het zal het zelfvertrouwen van je peuter vergroten. Om vooruit te komen, moeten ze proberen de ene voet voor de andere te zetten tot ze de techniek op een natuurlijke manier onder de knie krijgen. Spelen op gras is een goede manier om veel spieren van het lichaam te versterken. Deze sport heeft ook andere voordelen voor kinderen. Bovendien is het veiliger voor kinderen. De grasmat kan zijn val opvangen, mocht hij vallen.

Te nemen veiligheidsmaatregelen

Een blessure na een val kan je kind snel ontmoedigen. Het is waar dat hij meerdere keren zal vallen, maar om te voorkomen dat hij gewond raakt, is het belangrijk om de veiligheid niet te verwaarlozen. Bepaalde lichaamsdelen moeten prioritair worden beschermd.

  • Het hoofd: het is essentieel dat je kind een helm draagt als het met rolschaatsen speelt. Zelfs een lichte klap op het hoofd kan zeer ernstig zijn.
  • Handen: je kind moet polsbeschermers en handschoenen dragen. Als ze vallen, zullen ze automatisch hun handen naar de grond gooien om te proberen de val te breken. Zonder de juiste bescherming is het risico op breuken groot.
  • Ellebogen en knieën: elleboog- en kniebeschermers zijn ook essentieel om schaafwonden op deze plekken te voorkomen.

Als je nog meer details wilt, ga dan naar ons gedeelte over gemakkelijk leren skeeleren met Kinder World. Je hebt dan alle informatie die je nodig hebt om je kleintje het beste advies te geven.

Rolschaatsen of rolschoenen: onze conclusie

Over het algemeen zijn de voorkeuren van je kind een punt dat je niet over het hoofd mag zien als je hem of haar wilt aanmoedigen om een sport te gaan beoefenen. In ons gedeelte over hoe je je kind kunt helpen zijn of haar lichaamsbeweging te vinden, vind je een paar tips en aanwijzingen om de keuze van je kleintje te begeleiden.

Als je kleintje rolschaatsen heeft gekozen, neem dan de tijd om de juiste modellen voor zijn of haar behoeften te kiezen. Natuurlijk zijn de gebruikte materialen, de verstel- en sluitsystemen, de schoenmaat en de verschillende comfortniveaus criteria die je niet over het hoofd mag zien. En vergeet niet de bescherming te kopen die je kind nodig heeft om het risico op letsel te minimaliseren. We raden ook aan om je kind op gras te laten beginnen om pijn en letsel bij een val te beperken.

Als je niet in de positie bent om het je kleintje te leren, probeer dan schaatslessen. Er zijn verschillende instellingen die dit soort lessen aanbieden. Met dit alternatief kan je kleintje ook zijn of haar omgeving uitbreiden en nieuwe mensen ontmoeten. En dat kan alleen maar goed zijn voor zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

En hoe zit het met jou? Hoe heb jij je kleintje kennis laten maken met rolschaatsen of rolschaatsen? Welke accessoires heb jij gekozen voor je kind? Waarom wel of niet? We horen graag over jouw ervaringen. We nodigen je uit om een reactie achter te laten en je verhaal te vertellen

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.