Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Hoe kies je een kindertekenfilm?

Kinderen en tekenfilms zijn een ware liefdesaffaire. Maar net als bij films worden deze producties per leeftijdsgroep ingedeeld op basis van inhoud, plot en graphics. Met andere woorden, een kinderprogramma voor je kleintje moet je niet in een opwelling kiezen. Vergeet niet dat elk kind zijn eigen persoonlijkheid heeft.

Criteria voor het kiezen van de juiste tekenfilm voor je kind

De Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) raadt ouders aan om hun kind niet voor de leeftijd van 3 jaar bloot te stellen aan een scherm (televisie, smartphone of tablet). Volgens de CSA kan te vroege blootstelling aan schermen de fysieke en intellectuele ontwikkeling van kinderen vertragen, die hun vijf zintuigen moeten gebruiken om hun omgeving te ontdekken.

Maar op een gegeven moment zal je kleintje ongetwijfeld voor een tekenfilm zitten. In dit stadium is het belangrijkste om het juiste kinderprogramma te kiezen op basis van de juiste selectiecriteria.

Duur

De aandachtsspanne van een kind verandert naarmate het ouder wordt. Dus als je bijvoorbeeld een tekenfilm kiest voor je 3-jarige, mag deze niet langer zijn dan 6 minuten.

Naarmate je kind ouder wordt, kun je steeds langere programma’s kiezen.

De personages

Je zult gemerkt hebben dat peuters zich vaak identificeren met hun favoriete helden. Het is dus essentieel dat je kind zich kan identificeren met de hoofdpersoon in hun tekenfilm. De hoofdpersoon moet een eenvoudige, makkelijk te begrijpen persoonlijkheid hebben en met dezelfde problemen te maken hebben als je kleintje elke dag heeft.

De hoofdpersoon moet ook een familieachtergrond hebben. Het kunnen dieren of helden zijn met heel eenvoudige kenmerken.

Petite fille en train de regarder un dessin animé sur la télé

De woordenschat

Als je een tekenfilm voor je kind kiest, moet je ook letten op het taalgebruik. Voor je kleine 3-jarige zou een eenvoudige woordenschat met een paar onbekende woorden ideaal zijn om hun nieuwsgierigheid te wekken, hun eigen woordenschat uit te breiden en uitwisselingen met de ouder (jij) aan te moedigen.

Voor een ouder kind is een programma met een rijkere woordenschat logischerwijs geschikter.

Geluid

Voor een kind tussen 3 en 6 jaar is een tekenfilm met een zacht achtergrondgeluid geschikter. Vermijd programma’s met explosies en agressieve geluidseffecten, die je kleine jongen of meisje alleen maar nerveus en onrustig maken.

Zelfs oudere kinderen, die een duidelijke voorkeur lijken te hebben voor superhelden tekenfilms met gevechten, moeten harde, agressieve geluidseffecten beperken.

De plot

Als je wilt dat een tekenfilm de aandacht van je kleintje vasthoudt, moet het plot gebaseerd zijn op een eenvoudig verhaal, bijvoorbeeld rond scènes uit het dagelijks leven. Ook hier is het de bedoeling dat kinderen zich gemakkelijk kunnen identificeren met een van de personages.

Pas op voor verhalen van volwassenen die in kindertekenfilms zijn veranderd! Ze kunnen scènes bevatten die schokkend zijn voor jonge kinderen.

De afbeeldingen

De graphics van een tekenfilm zijn een even belangrijk selectiecriterium. Voor jongere kinderen verdienen eenvoudige, ronde lijnen de voorkeur, met veel contrast. Voor peuters zijn ronde vormen vredig en geruststellend, terwijl puntige en hoekige vormen bedreigend zijn en synoniem met gevaar. Kinderen van 6 jaar en ouder geven de voorkeur aan tekeningen met complexere afbeeldingen, mensen met realistischere trekken, enz.

De beste manier om een tekenfilm voor je kind te kiezen, is door hem eerst zelf te bekijken. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud en de impact die het op je kleintje kan hebben.

Welke tekenfilm voor een kind van 3 tot 6 jaar?

Weet je nog steeds niet welke tekenfilms geschikt zijn voor je kind van 3 tot 6 jaar? Hier zijn een paar suggesties die heel nuttig kunnen zijn.

Trotro de ezel

Als er één tekenfilmfiguur is die een grote hit is bij peuters, dan is het wel het schattige ezeltje Trotro. Het verhaal zelf is heel eenvoudig en draait om de familie in korte afleveringen. Deze tekenfilm voldoet dus aan alle criteria om geschikt te zijn voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

De kleine bruine beer

De Kleine Bruine Beer is een klassieke tekenfilm voor peuters. Hij brengt eenvoudige, verstandige boodschappen over die je kind zullen helpen zijn gevoelens en emoties te ontcijferen.

Maya de Bij

Maya de Bij is ook een van de populairste tekenfilms voor jonge kinderen. Intelligent, vriendelijk, behulpzaam en een beetje rebels, de kleine gele bij is het soort karakter waar elk kind op wil lijken.

In deze tekenfilm komt ook een ander interessant personage voor: Theo, een bij met een gebroken vleugel die handig en vindingrijk is. Hij is een echte bron van motivatie voor kinderen met een handicap.

Tchoupi

Tchoupi is een vertederend klein personage dat nooit ergens heen gaat zonder zijn teddybeer. Hij voert alledaagse taken uit zoals naar school gaan, op het potje gaan, groenten eten enzovoort. Het is het perfecte voorbeeld voor een klein kind dat kennis moet maken met deze gebaren.

Choix d'un dessin animé pour enfant entre 6 et 9 ans

Welke tekenfilm is geschikt voor een kind van 6 tot 9 jaar?

Vanaf 6 jaar willen kinderen een tekenfilm met meer actie, meer personages en een minder “babyachtig” plot.

De Pyjamasken

Yoyo, Gluglu en Bibou zijn erg populaire stripfiguren bij kinderen. Elk van hen heeft een speciale kracht waarmee kinderen zich kunnen identificeren.

Deze kleine superhelden, waarvan de krachten ‘s nachts worden geactiveerd, inspireren zowel meisjes als jongens. Deze tekenfilm is echter een beetje luidruchtig. Het kan daarom een beetje spannend zijn. Laat je kinderen er niet ‘s nachts naar kijken, want dan kunnen ze moeilijk in slaap vallen.

De Leeuwenkoning

The Lion King is altijd een referentie geweest in de wereld van Disney-tekenfilms. Het verhaal volgt de avonturen van Simba, de jonge leeuwenwelp die, met de hulp van zijn vrienden Pumba en Timon, de realiteit van het leven op de savanne leert kennen en zich voorbereidt om de troon van zijn vader af te pakken van zijn usurperende oom.

De liedjes zijn ritmisch, aanstekelijk en leuk. Kinderen en zelfs volwassenen kunnen het niet laten om mee te zingen en te dansen.

Raponsje

De kinderfilm Rapunzel, genoemd naar de hoofdheldin die bekend staat om haar lange haar, wordt beschouwd als een tekenfilm voor meisjes. Het plot spreekt echter ook jongens aan, die zich identificeren met Flynn Rider, de avonturier die Rapunzel komt redden uit de toren waar Moeder Gothel haar gevangen houdt, door in haar lange haar te klimmen.

Vaiana

Vaiana is een kleurrijk avontuur vol plezier over een jong Tahitiaans meisje dat op weg gaat om haar lot te ontmoeten en haar eiland te redden. Ze wordt op haar avontuur vergezeld door haar haan Hei Hei, die allesbehalve slim is.

Wonderbaarlijk

Het is onmogelijk om over tekenfilms te praten die een hit zullen zijn bij kinderen van 6 tot 9 jaar, of zelfs ouder, zonder Miraculous te noemen : de avonturen van Lieveheersbeestje en Chat Noir. Elke dag beschermen deze helden (Marinette en Adrien) de stad Parijs tegen de kwaadaardige aanvallen van de Papillon, die de negatieve emoties van mensen gebruikt om ze in superschurken te veranderen.

Als ze zich niet kunnen identificeren met Ladybug of Chat Noir, kunnen kinderen zich gemakkelijk verplaatsen in de trouwe Alya Césaire, de verlegen Rose Lavillant of de verleidelijke Luka Couffaine.

Le choix d'un dessin animé pour enfant selon vous

Hoe kies je een kinderstrip?

Ken je nog andere tips om een goede kindertekenfilm te kiezen? Vertel het ons in de reacties. Stel ook enkele goed gemaakte tekenfilms voor die de aandacht van je kleintjes hebben getrokken en hun gevoel voor creativiteit en nieuwsgierigheid hebben ontwikkeld. Uw mening is van belang voor de hele gemeenschap!

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.