Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDO10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Bijten van kinderen: wat moet je doen?

Bij jonge kinderen komt bijten vaak voor. Dit is vaak een bron van zorg voor ouders en familieleden. Niemand wil immers dat hun kind wordt gezien als de bedreiging van de peuterspeelzaal.

Erger nog, een kind dat bijt kan van crèches en kinderdagverblijven worden gestuurd. Het is een uitdaging om als ouder onder ogen te zien. Wat kun je eraan doen? Hoe kun je dit bijtgedrag bij je kind uitbannen?

Wees kalm en streng

Zeg streng tegen je kind

  • “Wij bijten niet!” of ;
  • “Bijten doet pijn!

Houd het eenvoudig en makkelijk te begrijpen voor een peuter. Maak duidelijk dat bijten slecht is, maar vermijd lange uitleg tot je kind oud genoeg is om het te begrijpen. Door zo kalm mogelijk te blijven, kun je de situatie sneller oplossen.

Troost het slachtoffer

Richt je aandacht op de persoon die gebeten is, vooral als het een ander kind is. Als er een wond is, maak die dan schoon met water en zeep. Ga naar een dokter als de beet diep is of bloedt.

Troost de bijter indien nodig

Een kind dat bijt, beseft vaak niet dat het pijn doet. Het kan geen kwaad om een kind te troosten dat overstuur is omdat het iemand pijn heeft gedaan. Oudere kinderen kunnen leren door hun vriendje te mogen troosten na een beet.

Als de bijter dit gedrag gebruikt om aandacht te krijgen, moet dit niet worden versterkt door het geven van troost en aandacht.

Alternatieven voorstellen

Als alles gekalmeerd is, stel dan alternatieven voor het bijten voor, zoals de woorden “nee”, “stop” en “dat is van mij”. Deze woorden zullen hem in staat stellen om met anderen te communiceren.

Réconfortez la personne qui a mordu si nécessaire

De aandacht verleggen

Afleiding doet wonderen bij jonge kinderen. Als de emoties en het energieniveau hoog zijn of als de verveling toeslaat, kun je helpen om de aandacht van je kleintje naar een positievere activiteit te leiden. Activiteiten zijn bijvoorbeeld

  • dansen op muziek
  • kleurplaten kleuren
  • een spelletje spelen op je smartphone, en als je hem alleen laat, installeer dan een toepassing voor ouderlijk toezicht;
  • enz.

Vermijd disciplinaire maatregelen

Disciplinaire maatregelen zijn over het algemeen onnodig, omdat de meeste kinderen niet beseffen dat bijten pijn doet. Sla of bijt een kind dat bijt nooit, want dit leert het kind dat dit gedrag aanvaardbaar is.

In de meeste gevallen bijt een kind uit een overmaat aan emotie, maar bijna nooit om het kwaad te doen.

Tegen je kind zeggen “niet bijten

Leer je kind de uitdrukking “niet bijten”. Om dit te doen, zal je kind het meerdere keren moeten herhalen. Zo leert hij de betekenis van deze zin door hem vaak te herhalen.

Om je kind te leren niet te bijten, ga je op ooghoogte staan en kijk je hem recht in de ogen. Wacht dan tot hij je aankijkt en zeg “niet bijten” met een grimassende gezichtsuitdrukking. Probeer een rustige toon aan te slaan zonder te schreeuwen.

Weggaan

Het eerste wat ouders moeten doen om het bijten te stoppen, is het kind op de grond laten zitten en weg laten lopen. Dit leert hen dat bijten niet wordt beloond door :

  • spelen ;
  • knuffels of
  • interactie met anderen.

Nadat je je kind hebt verteld dat hij niet mag bijten, laat je hem op de grond gaan zitten en een stukje weglopen. Je hoeft niet ver te gaan.

Als je even later bij hem terugkomt, herinner hem er dan aan dat hij niet mag bijten en ga naast hem zitten. Sommige mensen stellen voor om op dit moment “Ik hou van je” te zeggen of kusjes en knuffels aan te bieden.

Onthoud echter dat je te maken hebt met een serieus bijtprobleem en dat je kind geen idee heeft dat dit geen spelletje is. Het hele proces van “niet bijten” zeggen, weglopen en weer terugkomen is geen kwestie van minuten.

Onderzoek de oorzaak

Peuters hebben vaak een reden voor het bijten. Door de onderliggende oorzaak te behandelen, kan het bijten gemakkelijk worden voorkomen als dit in combinatie met de vorige stappen gebeurt.

Créez un environnement sans morsures

Creëer een bijtvrije omgeving

Of je nu het gevoel hebt dat je vooruitgang hebt geboekt met de bijtgewoonte van je kind of dat er nog aan gewerkt wordt, het is belangrijk om thuis, op de crèche en elders een cultuur van nultolerantie te creëren.

Andere tips

Hier zijn een paar manieren om je kleintje weer op het rechte pad te krijgen:

Wees consequent

Versterk de regel “niet bijten” altijd.

Gebruik positieve beloning

In plaats van negatieve acties te belonen met aandacht, moet je je kind prijzen als het zich goed gedraagt. Je kunt zinnen gebruiken als “Ik vind het leuk hoe je je woorden gebruikt” of “Ik vind het leuk hoe je lief speelt” om positieve alternatieven voor bijten te versterken.

Plan vooruit

Peuters voelen zich meer op hun gemak en zullen minder snel bijten als ze weten wat ze kunnen verwachten in nieuwe of energierijke situaties. Als er op de crèche wordt gebeten, laat je kind dan weten wat het kan verwachten voordat het weggaat.

Als een grotere, chaotischere omgeving overweldigend lijkt, overweeg dan om je kind naar een kleinere omgeving te verhuizen

Alternatieven zoeken

Naarmate de taalvaardigheid zich ontwikkelt, kun je je kind helpen om betere manieren te vinden om negatieve emoties uit te drukken. Vraag kinderen bijvoorbeeld om woorden te gebruiken als ze gefrustreerd of overstuur zijn. Dit kan hen helpen om te kalmeren.

Als je hulp nodig hebt, kan een arts, counselor of gedragsspecialist manieren bespreken om je kind te leren met sterke emoties om te gaan en gevoelens op een gezonde manier te uiten.

Quand faut-il appeler le médecin

Wanneer moet ik de dokter bellen?

Bijten komt vaak voor bij baby’s en jonge kinderen, maar zou moeten stoppen rond de leeftijd van 3 of 4 jaar. Als het voorbij deze leeftijd komt, als het buitensporig is, als het eerder erger dan beter lijkt te worden en als het gepaard gaat met ander storend gedrag, praat dan met de arts van je kind. Samen kunnen jullie uitzoeken wat de oorzaak is en hoe je het kunt verhelpen.

Het bijten kan verschillende oorzaken hebben. Als je kind zich verveelt, tandjes krijgt, aandacht zoekt, gefrustreerd, moe of nieuwsgierig is, kan het bijten.

Om dit te voorkomen:

Als het tandjes krijgt

Probeer de pijn van het kind zo goed mogelijk te verzachten met kauwspeeltjes en zo nodig zonder recept verkrijgbare Tylenol.

Bij verveling

Probeer het thuis wat spannender te maken. Dansfeestjes zijn altijd leuk.

Wanneer u gefrustreerd bent

Probeer te begrijpen wat uw kind probeert te doen of zeggen en herhaal het.

Bij gebrek aan genegenheid

Probeer je kind meer quality time te geven.

Wanneer je moe bent

Begin de slaap van je kind op orde te brengen door informatie over goed slapen te lezen.

Gebrek aan taalvaardigheid

Gebruik babygebarentaal en probeer nog eens te herhalen wat je denkt dat je zoon probeert te zeggen.

Bij nieuwsgierigheid

Soms zijn kinderen gewoon nieuwsgierig. Laat ze zien dat nieuwsgierig zijn goed is, maar bijten slecht.

Wat weet je over een kind dat bijt?

Heb je dit probleem al eerder gehad met je kind? Is het je gelukt om ze deze slechte gewoonte te laten vergeten? Vertel het ons in een reactie!

Als je vragen hebt over het gedrag van een kind dat bijt, aarzel dan niet om een reactie achter te laten.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.