Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Een kinderspeelkamer ontwerpen: ons advies

Alle kinderen dromen van een persoonlijke ruimte waar hun fantasie de vrije loop kan gaan. Als ouders hoopten wij ook op zo’n plek toen we jong waren. Er zijn echter een aantal obstakels die de realisatie van dit project in de weg kunnen staan. Allereerst is er het gebrek aan ruimte, tijd of ideeën. Hoe dan ook, doe je voordeel met ons advies over hoe je een kinderspeelkamer kunt maken.

Un chambre pour enfant aménagée en salle de jeu. il y a des meubles de rangement blanc à gauche, des jouets colorés de toutes sortes à terre et un tableau noir avec un chateau dessiné à la craie dessus.
De speelkamer is de “creatieve” ruimte van je kind en het ontwerp ervan is essentieel

De speelkamer: waar dient het voor en wat zijn de voordelen?

Voor veel mensen kan het hebben van een kinderspeelkamer thuis worden gezien als een zinloze bezigheid. Zo’n kamer heeft echter een aantal onvermoede voordelen. Ten eerste voorkomt het dat je het speelgoed van je kleintjes op alle verkeerde plekken vindt: in de keuken, de woonkamer en zelfs in de badkamer. Deze rondslingerende voorwerpen kunnen ongelukken veroorzaken als je niet oppast. In een speelkamer hebben de spullen van je kleintjes een duidelijk afgebakende plek en houd je de andere kamers in huis netjes.

Bovendien heeft je kind een eigen plek nodig waar het zijn fantasie en creativiteit kan ontwikkelen. Dat is een van de belangrijkste functies van een speelkamer. Ze kunnen ook vriendjes uitnodigen en gezellig samenzijn zonder de rest van het gezin te storen.

Als je geen speeltuin hebt, geeft een indoor speelkamer je kleintjes genoeg ruimte om rond te rennen en leuke activiteiten te bedenken om hun dag door te brengen. En zelfs als je een tuin hebt, zal deze kamer dienen als schuilplaats voor je kleintjes bij slecht weer.

Een goed ingerichte speelkamer kan verschillende aparte ruimtes bevatten, zoals een leeshoek, een ontspanningshoek, een werkhoek, een hangmat en zelfs een schommel. Het is genoeg om kinderen even weg te houden van de telefoon en televisieschermen.

De ruimte plannen

Een speelkamer is een kamer met veel mogelijkheden. Hij kan worden gebruikt als oriëntatiepunt en als lounge om de gasten van je kinderen te ontvangen. Zelfs in een kleine ruimte kun je verschillende, goed afgebakende zones creëren. Maar hoe moet het worden ingericht en welke kenmerken zijn essentieel?

De speelkamer is de plek waar het meeste speelgoed van je kinderen wordt bewaard. In een hoek moet een speciaal opbergmeubel staan. Voor activiteiten zoals constructiespelletjes, lezen of tekenen heeft je kleintje een kleine salontafel nodig. Gebruik voetenbankjes of stoelen als zitplaats.

Vue panorama d'une grande salle de jeu pour enfant colorée. Il y a des meubles de rangement de couleurs, des tapis moelleux colorés, et tous un tas de jeux pour enfant.
Met alle boeken, speelgoed en knuffels is het niet altijd makkelijk om je weg te vinden zonder een goed georganiseerde speelkamer

Je kunt ook planken aan een muur bevestigen. Hierop kun je boeken, teddyberen of decoratieve accessoires zetten.

Als je kamer een hoog plafond heeft, kun je een tussenverdieping maken. Je kleintje kan zich vermaken met indiaantje spelen of bandieten. Als je genoeg ruimte hebt, kun je een glijbaan toevoegen als afdaling. Zet een mooi ballenbad aan het eind om je kleintje nog meer te verbazen.

Het belangrijkste bij het ontwerpen van een speelkamer is functionaliteit. We weten dat je je kinderen wilt verwennen, maar voorkom dat de kamer overladen wordt met van alles en nog wat. Houd het verkeer vloeiend om de veiligheid te garanderen. Houd het redelijk.

Multifunctionele opbergruimtes

Opbergruimte is essentieel in een kinderspeelkamer. Zeker als de beschikbare ruimte beperkt is. Om veel speelgoed op te bergen, raden we rekken met grote vakken aan. Kies voor lades in de vorm van een bak om de rommel van je kleintjes beter te verbergen.

Des meubles de rangement pratiques dans une salle de jeu pour enfant. les meubles ont des bacs de rangement de couleurs. Il y a un jouet camion pour enfant, deux tabourets de couleurs et un tapis de jeu
Intelligente opbergruimte is essentieel om een kamer gezond te houden zonder te overdrijven

Een bureau kan ook een paar vakken hebben om bepaalde spullen in op te bergen. Dit maakt het meubelstuk dubbel functioneel.

Je kunt er ook voor kiezen om een opbergbank in de kamer te installeren. Deze structuur heeft twee functies: zitplaats en opbergruimte. Er zijn ook poefjes op de markt die je kunt gebruiken als opbergmeubel. Het idee is om te kiezen voor 2 of 3-in-1 meubels om zoveel mogelijk ruimte te besparen.

Maak optimaal gebruik van de muren in je slaapkamer door er planken aan te hangen. Voorkom echter dat de 4 scheidingswanden vol raken. Dit kan de kamer donkerder maken en rommelig doen lijken. We raden je aan om alle opbergruimtes aan dezelfde kant te installeren om een zekere symmetrie te creëren.

Nuttige decoratieve accessoires

Decoratieve accessoires zijn net zo belangrijk als het speelgoed dat de kamerzal vullen. Deze decoratieve voorwerpen geven karakter aan de speelkamer en maken het tegelijkertijd een aangename plek om te wonen.

Enkele producten die je kleintje nodig zal hebben zijn

 • Wekker de wekker: deze zal je kleintje helpen om de tijd bij te houden zodat hij niet te laat komt op afspraken, zelfs als hij wordt afgeleid door het spelen. Dankzij dit artikel kan hij zijn eigen tijd beheren.
 • Een bedlampje tegenwoordig is dit accessoire verkrijgbaar in vele aantrekkelijke vormen. Modellen die bedoeld zijn voor kinderkamers hebben vaak een ongebruikelijk ontwerp om een vleugje plezier toe te voegen aan de inrichting. We raden je aan om te kiezen voor verwisselbare versies die je kleintje naar believen kan verplaatsen. Ook als de stroom uitvalt, blijft het licht branden. Dit zal zelfs de meest bange kinderen geruststellen.
 • Een tipi voor kinderen als je geen kleine hut kunt bouwen in de speelkamer van je kleintje, is een tipi een geweldig alternatief. Het voegt niet alleen een vleugje originaliteit toe aan de kamer, maar kan ook dienen als een aparte speelruimte of alscocooning-ruimte.
 • Een kinderkaptafel een praktisch meubelstuk om nog even in de spiegel te kijken voordat je naar huis gaat. Bovendien geven fabrikanten ze een aantrekkelijk design om er echte decoratieve objecten van te maken in een speelkamer.
Une jeune fille se tient dans une salle de jeu . Elle dessine à la craie sur un tableau noir. Dans la pièces il y a un espace de rangement pour les jouets, il y a un cheval a bascule et un ballon.
Het decoratieve en het nuttige combineren – dat is het hele idee van een schoolbord in een kinderspeelkamer

Een speelkamer in de slaapkamer van een kind: is dat een goed idee?

Als er geen kamers beschikbaar zijn voor een speelkamer, kan het een goed idee zijn om deze in de slaapkamer zelf te integreren. Om dit te doen, raden we je aan te kiezen voor een bed in de vorm van een boomhut. Dit dient zowel als bed als speelruimte. Je kleintje kan zich scenario’s voorstellen met indianen en cowboys, of zich gewoon voorstellen dat hij in de bergen woont.

Om de ruimtes in de kamer af te bakenen, maak je gekleurde zones met verf. Teken hiervoor bijvoorbeeld geometrische vormen op de muren. Zo creëer je de illusie van de werkelijke grootte van de kamer. Als je de ruimte hebt, overweeg dan om scheidingswanden te plaatsen.

Vermijd gevaarlijke constructies zoals een schommel in een te kleine ruimte. Je kind zou zich kunnen bezeren tijdens het spelen of voorwerpen kunnen breken. In plaats daarvan kun je een spelletje hinkelen op de vloer of een klimmuur maken in de buurt van het stapelbed van je kleintje.

Voor een knus hoekje zonder rommel leg je een paar kussens van verschillende kleuren op de vloer op een dik tapijt of zet je hier en daar een paar voetenbankjes neer. Plaats de werktafel tegen een afscheiding in plaats van midden in de kamer. Als je een groot oppervlak hebt, kun je de tafel in het midden zetten.

Het is waar dat het een beetje oneerlijk is om de speelkamer in de slaapkamer te zetten. Het is echter nog steeds mogelijk als je kiest voor praktische meubels die de ruimte optimaal benutten. Bekijk ook onze beste tips voor het inrichten van een kinderslaapkamer.

Welke meubels moeten worden gebruikt in een kinderspeelkamer?

Een kinderspeelkamer moet een bepaalde functionaliteit hebben. Meubels spelen hierbij een cruciale rol. Naast de verschillende opbergruimtes die nodig zijn om een kamer als deze op orde te houden, zijn er nog andere items om rekening mee te houden, zoals

 • De tafel: essentieel voor schrijven, tekenen, lezen, een hapje eten of thee drinken met vriendjes, een puzzel en vele andere activiteiten.
 • Stoelen: om gasten comfortabel te ontvangen en te laten zitten in de speelkamer.
 • Een glijbaan: behalve dat het een decoratief meubelstuk is, vinden kinderen het heerlijk om erop te spelen, vooral als ze ook een duik kunnen nemen in een groot ballenbad.
 • Een fauteuil: om comfortabel te zitten en een boek te lezen of gewoon naar muziek te luisteren of naar een favoriet tv-programma te kijken.
 • Voetenbankjes een voetenbankje: een handig extra zitje. Hij is gemakkelijk te verplaatsen en je kinderen kunnen gaan zitten waar ze maar willen in de kamer.
 • Een schommel: als je een stevige steunbalk en een grote kamer hebt, zal dit accessoire je kleintjes zeker vermaken.
 • Een boekenkast: onmisbaar om de tijdschriften en strips van je kleintje in op te bergen.
 • Een tv-meubel: voor de televisie en spelconsole van je kleintje. Er past ook een dvd- en cd-speler op.

Kinderen veilig houden in een speelkamer

Een speelkamer kan een plek zijn waar kinderen plezier hebben, maar het is ook een plek waar ongelukken gebeuren. Als je kleintjes nog heel jong zijn, is het een goed idee om beschermhoezen op de hoeken van tafelste leggen en stekkers te verbergen.

Als je hebt besloten om een klimwand in de kamer te installeren, leg dan een gewatteerde mat of dik matras in de buurt om eventuele valpartijen van je kleintje op te vangen.

Plaats planken altijd tegen de muren om te voorkomen dat ze achterover vallen. Je kind zou op het idee kunnen komen om erop te klimmen. Dat zou rampzalig zijn.

Controleer altijd de functionaliteit van de kamer. Er moet genoeg ruimte zijn tussen de belangrijkste meubelstukken, zodat ze op een natuurlijke manier door de kamer kunnen bewegen zonder tegen elkaar aan te botsen.

Als je een schommel installeert, controleer dan of de steunbalk het gewicht van je kinderen kan dragen. Plaats de structuur niet te hoog. Het is belangrijk dat je kind altijd met zijn voeten op de grond kan staan. Plaats geen meubels binnen de straal van de schommel.

Plaats geen breekbare voorwerpen in de speelkamer. Denk hierbij aan vazen of decoratieve accessoires van glas of porselein. Vermijd ook kaarsen, want als je onvoorzichtig bent, loop je het risico dat het huis afbrandt.

Een kinderspeelkamer inrichten: tips om te onthouden

Om een kinderspeelkamer in te richten, moet je een paar eenvoudige tips volgen. Ten eerste moet je een ruimte kiezen die ruim en goed geventileerd is. Op een plek met voldoende zonlicht hoef je ook geen extra lampen in de kamer te plaatsen.

Het belangrijkste om te onthouden is om deruimte te optimaliseren zodat deze functioneel en opgeruimd is. Door het meubilair methodisch in de kamer te plaatsen, kunnen je kinderen zich gemakkelijk verplaatsen, waardoor de kans op ongelukken afneemt.

De speelkamer is niet alleen een plek om plezier te maken. Het is ook een plek waar kinderen leren. Ze hebben dus een tafel en stoelen nodig zodat ze comfortabel kunnen zitten en hun gang kunnen gaan.

Grote installaties zoals schommels, glijbanen of hutten moeten alleen worden opgezet als je er de juiste oppervlakte voor hebt. Anders kunnen ze een gevaar vormen.

Plaats nachtlampjes in de kamer zodat je kinderen ook ‘s nachts kunnen spelen. Zet ook een wekker in de kamer zodat je kleintjes de tijd kunnen bijhouden en weten wanneer ze moeten stoppen met spelen om te studeren of te slapen.

En last but not least moet er voldoende opbergruimte zijn voor al het speelgoed en de spulletjes van je kleintjes.

En hoe zit het met jou? Hoe heb jij de speelruimte van je kind ingericht? Welk advies zou jij geven aan mensen die erover denken om er zelf een te maken? We horen het graag van je in de reacties.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.