Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Kinderen leren hun tanden te poetsen

Zodra de tanden verschijnen, moeten ze goed worden onderhouden om gaatjes en tandvleesaandoeningen te voorkomen. Zelfs baby’skunnen last krijgen van een slechte adem als ze geen goede mondhygiëne hebben. Het is dus essentieel om ze al op jonge leeftijd te leren regelmatig hun tanden te poetsen en om deze routine op te nemen in de persoonlijke ontwikkeling . Hoe doe je dat, wanneer begin je met leren, wat zijn de juiste gebaren en welke accessoires zijn het beste? Wij beantwoorden al je vragen.

Une maman et sa jeune fille se lavent les dents en souriant. elles portent un peignoir de bain blanc et chacune a une brosse à dent différente , une bleue et une rouge. Il y a une plante verte dans le fond
De essentiële stappen voor het tandenpoetsen moeten deel uitmaken van een vaste routine thuis.

Tandenpoetsen: op welke leeftijd moet je daarmee beginnen?

Hygiënetraining voor kinderen moet al op zeer jonge leeftijd beginnen, zodat goede gewoonten gemakkelijk worden ingesleten. Vanaf de geboorte moeten ouders regelmatig de binnenkant van baby’s mond schoonmaken met een washandje. Dankzij deze routine zal je baby later zonder problemen een tandenborstel kunnen gebruiken.

Het verschijnen van de eerste tandjes is het startsein voor het poetsen. Afhankelijk van het kind kan dit proces beginnen tussen de zesde maand en het eerste levensjaar. Vanaf dat moment is het tijd om de tanden te poetsen, want gaatjeswachten niet. Verwaarlozing van uw kant kan leiden tot wat tandartsen gewoonlijk noemen gaatjes gaatjes “.

Hoe kun je deze aandoening herkennen en voorkomen? Tandbederf is te herkennen aan gele of zwarte vlekken op de tandplak. In het begin zie je een verandering in de kleur van de tanden, die niet meer zo wit zijn als ze zouden moeten zijn. In een gevorderd stadium veroorzaakt corrosie gaatjes in het glazuur en het tandbeen. Ernstige pijn is het gevolg.

De meest voorkomende oorzaak is wanneer je baby in slaap valt met een flesje nog vol gezoete drank in zijn mond. Zodra je je baby ziet liggen, haal je de fles weg of geef je hem gewoon niet tijdens het dutje.

Maar wees voorzichtig! Hoewel het aanbevolen is om tanden te poetsen tussen de leeftijd van 6 maanden en 1 jaar, blijft het gebruik van tandenborstels voorlopig verboden. Professionals radenaan om in plaats daarvan een vochtig kompres te gebruiken, vanwege de kwetsbaarheid van melktanden. Tijdens het poetsen is het raadzaam om voorzichtig te wassen.

Hoe vaak moeten baby’s en kinderen hun tanden poetsen?

Voor volwassenen is poetsen essentieel na elke maaltijd. Dat is drie keer per dag. Omdat de tanden van baby’s nog kwetsbaar zijn, is deze frequentie niet nodig. Voor de leeftijd van twee jaar is elke avond poetsen voldoende om gaatjes te voorkomen.

Naarmate de baby groeit en er nieuwe tanden komen, kun je het aantal poetsbeurten verhogen. Vanaf de leeftijd van 2 jaar moet je twee keer poetsen: ‘s ochtends en ‘s avonds. De avondroutine is het belangrijkst, dus zorg ervoor dat je die niet vergeet. Begin met het gebruik van een kindertandenborstel voor elke poetsbeurt.

Wat betreft poetstijd is voor kinderen onder de 2 jaar één minuut meer dan genoeg. Daarna, vanaf de leeftijd van 2 tot 6 jaar, moet uw kind 2 minuten poetsen.

Hoe introduceer je de tandenborstel in de dagelijkse routine van je baby?

Zodra hun melktanden verschijnen, zijn baby’s niet immuun voor het risico op tandbederf. Het is dus heel belangrijk om vanaf dat moment, en zelfs al eerder, een goede mondhygiëne aan te leren. Om ervoor te zorgen dat de overgang van natte kompressen naar tandenborstels soepel verloopt, moet je je kind eraan laten wennen dat het één keer per dag de binnenkant van zijn mond schoonmaakt. Dit bereidt het tandvlees voor op doorkomende tandjes, die pijnlijk kunnen zijn voor kleintjes.

Als de routine eenmaal is ingesteld, zal je kleintje er geen moeite meer mee hebben om de tandenborstel aan te nemen. Om de gewoonte te laten beklijven, probeer het proces leuk te maken. Ga elke avond samen naar de badkamer en poets je tanden als gezin. Als je kleintje ziet dat papa en mama ook hun tanden poetsen, zal hij of zij dat vanzelf ook willen doen. Op die manier hoef je hem niet te dwingen.

Un jeune bébé qui se lave les dents avec une brosse à dent rose. il est dans une salle de bain.
Baby zal met plezier leren tandenpoetsen dankzij tandpasta’s met aantrekkelijke smaken

Als deze techniek niet werkt voor je kleintje, probeer dan educatieve tekenfilms of kinderliedjes. Zet elke avond de televisie aan en speel het geïllustreerde liedje af om je kind aan te moedigen zijn tanden te poetsen. Je zult zien dat ze je zelfs zullen vragen om een tandenborstel mee te nemen. Maak er het beste van!

Dwing je kleintje om te beginnen niet om zich aan een vaste tijd van één of twee minuten te houden. Begin voorzichtig met een paar seconden poetsen per dag en verhoog de tijd geleidelijk. Je kunt een stopwatch of zandloper gebruiken om je kleintje maatstaven te geven en hem geduld te leren. Vergeet hem niet te feliciteren met zijn medewerking en moedig hem elke keer aan door hem bijvoorbeeld zijn lievelingsverhaaltje voor te lezen.

Tandenpoetsen: de eerste stapjes leren

Tussen de leeftijd van 6 maanden en 3 jaar zijn kinderen nog niet vaardig genoeg om zelf hun tanden te poetsen. Daarom zijn de ouders verantwoordelijk voor het poetsen van de tanden van hun kinderen.

Mondhygiëne tussen 0 en 6 maanden

Zelfs zonder tanden is mondhygiëne heel belangrijk voor de gezondheid van een baby. Je moet er dus nauwgezet mee omgaan. Om dit goed te doen, zijn hier een paar stappen die je moet volgen:

 • Maak een zacht kompres of doek rond je wijsvinger vochtig
 • Neem je kind in je armen of leg hem op de luiertafel
 • Open zachtjes zijn mond door op beide kanten van zijn kaak te drukken
 • Steek je vinger in het mondje en wrijf zachtjes van voor naar achter over het tandvlees van je baby
 • Zorg ervoor dat alle melk- en etensresten verwijderd zijn

Hoe reinig je de mond van een kind tussen 6 maanden en 3 jaar?

De eerste melktanden verschijnen vanaf de leeftijd van 6 maanden. Het gebruik van een tandenborstel wordt echter nog niet aangeraden. Gebruik voor het reinigen van het tandvlees een vochtig kompres. Wrijf vervolgens over alle kanten van de tandjes die er al zijn. Doe dit ‘s ochtends en ‘s avonds.

Tussen de leeftijd van 1 en 3 jaar kun je een tandenborstel met zachte haren gebruiken. Zo doe je dat:

 • Neem plaats achter je kind.
 • Ga op uw hurken zitten en leg het hoofd van uw kind op uw borst, kantel het een beetje naar achteren.
 • Met een hand onder zijn kin poets je zijn tanden, beginnend met de onderste tanden aan één kant tegelijk. Gebruik heen-en-weerbewegingen.
 • Doe vervolgens hetzelfde voor de bovenkaak.
 • Spoelen is niet verplicht als je fluoridetandpasta gebruikt. Het is zelfs aan te raden om deze te laten zitten om de tanden van je kind te beschermen.

Van begeleid poetsen naar zelfstandigheid

Kinderen worden over het algemeen vaardiger na een paar dagen op school. Ze leren hun handen beter te gebruiken. Dus zodra ze hun naam kunnen schrijven, kunnen ze hun eigen tanden gaan poetsen. Dankzij de oefening die je ze voor deze periode hebt gegeven, hebben ze al een paar ideeën over tandenpoetsen.

Une maman rousse apprend à son enfant roux à se brosser les dents. la maman porte un t shirt blanc, le petit garçon un peignoir de bain bleu. Ils sont dans la salle de bain.
De beste manier om je kind te leren tandenpoetsen is door het stap voor stap te begeleiden.

Ouderlijke begeleiding is echter nog steeds nodig. Dus laat je kind tijdens elke poetsbeurt de borstel vasthouden, maar begeleid hem met je hand om hem te leren welke bewegingen hij moet maken voor een optimale reiniging. Ga van één keer per dag naar twee keer per dag, ‘s ochtends en ‘s avonds.

Om hem aan te moedigen, poets je zijn tanden op hetzelfde moment als hij. Zet jezelf op zijn hoogte of koop een douchekrukje zodat hij bij de wastafel kan en zichzelf in de spiegel kan zien. Door naar zijn spiegelbeeld te kijken, zal hij ook sneller leren wat hij moet doen tijdens het poetsen.

De 1-2-3-4 methode is het eerste wat je hem moet leren:

1- Linksonder

2- Rechtsonder

3- Rechtsboven met de kwast ondersteboven

4- Linksboven om te eindigen

Tel met behulp van een timer de duur van elke stap om je kind te motiveren. Stel het apparaat in op 30 seconden per kant, zodat je in 2 minuten klaar bent met poetsen. Na verloop van tijd zullen de juiste gebaren aangeleerd worden. Tegen de tijd dat hij 6 is, zou je kleintje zelfstandig moeten kunnen poetsen.

Leer hem vanaf dat moment de cirkelvormige bewegingen die hij moet maken om te voorkomen dat het glazuur geleidelijk beschadigd raakt. Vergeet niet dat horizontaal poetsen het moeilijk maakt om de verborgen hoekjes van de tanden te bereiken.

Welke tandenborstel en tandpasta voor een kind?

Door de juiste tandpasta en een gebruiksvriendelijke tandenborstel te kiezen, kan je kind mondhygiëne gemakkelijker aanleren. Daarom raden we aan om dit soort producten te kopen.

Un petit garçon sur fond blanc qui tient une brosse à dent electrique dans la main gauche et une brosse à dent manuelle dans la main droite. Il porte un t shirt gris
Bij het kiezen van een kindertandenborstel kies je eigenlijk tussen een handtandenborstel en een elektrische borstel.

Een leertandenborstel voor kinderen

Kinderen die voor het eerst hun tanden poetsen, zullen tijd nodig hebben om te leren hoe ze alle etensresten moeten verwijderen die op hun bordje en in de tussenruimten vastzitten. Het kan ook gebeuren dat het kind je hulp niet wil tijdens de handeling. Om dit te verhelpen, raden we de Magische Tandenborstel voor Kinderen aan.

Dit product onderscheidt zich in de eerste plaats door zijn ontwerp, dat de U-vorm van de kaak aanneemt. Dankzij deze eigenschap bestrijkt het het hele gebit van je kind. De borstelharen bevinden zich aan de voor- en achterkant van de tanden voor een optimale reiniging.

Het gebruik kan niet eenvoudiger. Breng drie kleine dotjes tandpasta aan op de bovenkant (aan beide zijden en in het midden). Plaats de borstel zo dat de tanden tussen de borstelharen klem zitten. Laat je kind nu het handvat van links naar rechts draaien. Spoel de mond en klaar is kees.

Leren tandenpoetsen: welke tandpasta?

De samenstelling van kindertandpasta verschilt per fabrikant. Voordat je het product koopt, moet je goed kijken naar de ingrediëntenlijst. Om de gezondheid van je kleintje te garanderen, moet je de volgende elementen uitsluiten:

 • Titanium, dat kankerverwekkend is
 • Natriumlaurylsulfaat, dat nauw verbonden is met de ontwikkeling van mondzweren
 • Triclosan, een hormoonontregelaar
 • Parabenen, die allergenen zijn

Voor kinderen moet fluoridetandpasta tussen 450 en 500 ppm bevatten.

Kinderen leren tandenpoetsen: de belangrijkste punten

Kinderen leren hun tandente poetsen is een van de belangrijkste stappen in het aanleren van persoonlijkehygiëne. Slecht onderhoud kan leiden tot een aantal tandziekten. Om ervoor te zorgen dat onze kinderen gemakkelijk en op een natuurlijke manier leren, moeten we ze vanaf de geboorte laten wennen aan een strikte mondreiniging. Op die manier zullen ze, wanneer hun melktanden verschijnen, niet aarzelen om de binnenkant van hun mond te wassen.

Gebruik voor hun eerste tandjes alleen een vochtig kompres tot ze een of twee jaar oud zijn. Kies vanaf dan voor een tandenborstel met borstelharen. Je kunt ook kiezen voor een U-vormige borstel om de taak makkelijker te maken en je kleintje aan te moedigen om mee te doen met de handelingen. Het poetsen mag niet langer dan 2 minuten duren en moet twee keer per dag gebeuren: ‘s ochtends en ‘s avonds.

Wat de methode betreft, lijkt de 1-2-3-4 techniek het gemakkelijkst voor een kind om te leren. Begin aan de onderkant met de rechterkant en dan de linkerkant. Doe vervolgens hetzelfde voor de bovenkaak. Om elk hoekje en gaatje te bereiken, gebruik je cirkelvormige in plaats van horizontale bewegingen.

Als je kind er tegenop ziet, doe dan alles om het aan te moedigen. Leg het belang van een goede mondhygiëne uit, poets samen de tanden, laat educatieve tekenfilms met rijmpjes zien of lees geïllustreerde boeken over het onderwerp. Als je kleintje een competitieve geest heeft, organiseer dan wedstrijden om diegenen te belonen die hun tanden het beste poetsen.En jij? Heb jij deze belangrijke stap al gezet? Hoe kunt u uw kinderen laten wennen aan tandenpoetsen? Aarzel niet om een reactie achter te laten. Uw advies kan nuttig zijn voor onze webgebruikers.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.