Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Wekker: Hoe maak je je kind wakker?

Voor veel mensen is uitslapen een van de grootste geneugten van het leven. Het lijkt misschien af en toe nodig, maar het moet geen routine worden. Kinderen zijn van jongs af aan gewend om laat wakker te worden, omdat ze veel meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Maar als de eerste schooldagen naderen, moeten ze eraan wennen om vroeg op te staan. Een wekker is essentieel om hem te laten wennen aan dit nieuwe levensritme.

Bovendien moet je leren om hem zachtjes en geleidelijk wakker te maken, zodat hij zijn dagelijkse routine niet plotseling verstoort. Hoe pak je dat aan? De volgende regels geven je alle antwoorden die je nodig hebt.

reveil-matin-enfant.png
Wakker worden is een cruciaal moment in de dag van een kind. Ontdek waarom!

Waarom is vroeg opstaan goed voor je kind en het hele gezin?

Als ouders vroeg opstaan, hebben ze de mogelijkheid om de dag zo te plannen dat er een rustigere sfeer heerst voor hun kinderen. Zo kunnen ze anticiperen op problemen door alles wat gedaan moet worden tot in detail te plannen. Natuurlijk zullen er onvoorziene gebeurtenissen zijn, maar je zult minder gestrest zijn als alles goed gepland is. De voordelen van vroeg opstaan gelden voor het hele gezin, niet alleen voor de volwassenen. In het geval vankinderen heeft deze gewoonte ook een aantal voordelen die niet over het hoofd gezien mogen worden.

Meer energie

Je hebt vast wel eens gemerkt dat als je ‘s ochtends vroeg opstaat, je meer energie hebt dan wanneer je uitslaapt. Voor je kind geldt precies hetzelfde. Natuurlijk is het noodzakelijk dat hij een goede nachtrust krijgt en dat hij het aantal uren maakt dat nodig is voor zijn leeftijd. Dit geeft hem alle kracht die hij nodig heeft voor een goede dag op school of thuis.

Een langere dag

S Ochtends opstaan, gaan lunchen, naar school gaan, thuiskomen, huiswerk maken, eten en slapen lijken allemaal erg op de saaie routine van een volwassene. Een kind moet spelen om zich te ontwikkelen. Als ze vroeg genoeg opstaan, hebben ze een langere dag en meer mogelijkheden om plezier te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld 5 tot 10 minuten voor zichzelf hebben voordat ze naar school gaan, maar ook voordat ze gaan slapen.

Minder stress

Laat wakker worden veroorzaakt veel stress, niet alleen voor de ouders, maar vooral voor het kind. Zelfs als je de avond ervoor zijn spullen hebt ingepakt en het ontbijt hebt klaargezet, als hij er lang over doet om op te staan, komt hij nog te laat. Dan beginnen papa en mama te schreeuwen. In plaats van een knuffel kan het kind elk moment een verwijt krijgen. Deze hectische ochtend zal zijn humeur de hele dag beïnvloeden en zal hem niet helpen om zich op school te concentreren. De meest effectieve oplossing om dit te voorkomen is om hem op een geschikt tijdstip uit bed te halen.

Hij zal oplettender zijn op school

De hersenen zijn ontworpen om beter te presteren als ze ‘s ochtends vroeg worden gestimuleerd. Als gevolg daarvan zal je kind op school veel aandachtiger zijn, omdat al zijn zintuigen alert zijn op elk belangrijk stukje informatie.

Un jeune garçon en classe d'école assis à table. Il se tient la tête devant son cahier d'exercice. Il est fatigué et porte une chemise pour enfant bleu
Vermoeidheid is een van de hoofdoorzaken van schooluitval bij kinderen

Natuurlijk ga je je kleintje niet om 5 uur ‘s ochtends wakker maken, want dan kan hij een slaaptekort krijgen. Met het risico dat hij wegdommelt in de klas, is het van vitaal belang dat hij 10 tot 13 uur slaap krijgt.

Dit heeft invloed op zijn gezondheid

Het menselijk lichaam is ontworpen om een biologische klok te volgen. Als deze wordt gerespecteerd, blijft iemands gezondheidstoestand stabiel en kan zelfs verbeteren. Vroeg opstaan is een van de routines die je moet volgen als je wilt dat je kind in goede conditie is, zowel lichamelijk als psychisch.

Maak je kind zachtjes wakker om de dag goed te beginnen

De kwaliteit van de slaap van een kind brengt veel voordelen met zich mee, zoals lichamelijke en intellectuele ontwikkeling. Maar te veel slaap is dodelijk voor de slaap! Daarom moet je je kind leren om vroeg op te staan, zodat het goed voorbereid aan de dag begint. Voor sommige ouders kan het wakker maken een hindernis zijn. Te bruusk zijn is niet goed voor zijn gezondheid en als je de tijd neemt, komen jullie allebei te laat. Dus vraag je jezelf af hoe krijg ik mijn kind wakker.

Begin met ze op tijd te laten slapen

Om ervoor te zorgen dat je kind ‘s ochtends gemakkelijker wakker wordt, moet het een goede nachtrust hebben. Ze hebben genoeg slaap nodig om op krachten te komen en om te voorkomen dat ze overdag in slaap vallen. De gemiddelde hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft, varieert naargelang de leeftijd. Een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld 14 tot 17 uur slaap per dag nodig. Tussen 4 en 11 maanden daalt dit naar 12 tot 15 uur. Als je een kind tussen één en twee jaar oud hebt, zorg er dan voor dat ze minimaal 11 uur en maximaal 14 uur slapen. Als ze ouder zijn dan 3, stuur ze dan vroeg genoeg naar bed om minstens 10 uur en hoogstens 13 uur te slapen.

Als je je aan deze tijden houdt voor de leeftijd van je kleintje, zul je minder problemen hebben om hem ‘s ochtends vroeg wakker te maken.

Je moet ook vermijden dat je kind wordt blootgesteld aan blauw licht voor het slapengaan. Het is geen goed idee voor je kleintje om naar een telefoon of computer te kijken.

Zachtjes fluisteren en strelen

Zachtheid is altijd de beste manier om met kinderen om te gaan. Om ze wakker te maken zonder ze op te jagen, streel je zachtjes door hun haar, geef je ze een kusje en fluister je ze toe dat ze wakker moeten worden. Het is een eenvoudige maar effectieve methode. Zelfs een zware nachtrust weerhoudt een kind er niet van om wakker te worden als mama of papa hem of haar een knuffel geeft in de vroege ochtend.

Een wekker voor kinderen gebruiken

In het begin moet je je kind zelf wakker maken. Een goede knuffel ‘s ochtends helpt je kind zich geliefd te voelen en maakt zijn of haar dag goed. Maar er komt een tijd dat hij zelfstandig moet zijn, natuurlijk als het gaat om wakker worden. Als hij niet op een bepaalde tijd kan opstaan, geef hem dan een wekkerradio. Het rinkelende geluid van dit apparaat zal hem zachtjes uit zijn slaap wekken. Het enige wat hij dan nog hoeft te doen is uit bed komen en zich rustig wassen.

La fatigue est l'une des premières causes de décrochage scolaire chez l'enfant
De wekker is de eerste link tussen een kind en het begrip verantwoordelijkheid

Leer ze de wekker uit te zetten en naast hun bed te zetten, zodat ze erbij kunnen. Als je je zorgen maakt dat je kind weer gaat slapen, activeer dan de “sluimerfunctie” als het apparaat die heeft.

De oude gordijntechniek

Een grootmoeders trucje sinds mensenheugenis: het openen van de gordijnen is een goede manier om je kinderen wakker te maken. Het klinkt misschien drastisch, maar het wordt beschouwd als een zachte techniek. Je hoeft natuurlijk niet te schreeuwen als je de kamer binnenkomt, zoals je ouders deden. Ga gewoon naar binnen en doe de gordijnen dicht. Het daglicht zal dienen als een natuurlijke wekker, die je baby zachtjes uit zijn sluimering wekt. Onze tips voor het inrichten van een kleine kinderslaapkamer zullen je helpen om de ruimte zo goed mogelijk aan te passen zodat ze ‘s ochtends wakker worden.

Er zijn ook wekkers met een licht dat lijkt op zonlicht. Dit licht gaat aan op precies het juiste moment voor je kleintje om op te staan.

De geur van ontbijt

Gebruik zijn buik om hem zachtjes uit zijn slaap te wekken. Ja, van 10 uur achter elkaar slapen krijg je honger. Voordat je elke ochtend een goede maaltijd klaarmaakt, open je eerst de deur van zijn kamer. De geur van zijn favoriete ontbijt maakt hem sneller wakker dan je denkt.

Je kunt hem ook motiveren door te beloven dat hij het gerecht van zijn keuze zal klaarmaken als hij de volgende ochtend op tijd opstaat.

Maak je kind verantwoordelijk

Als je ze elke ochtend dwingt en uitscheldt voor iets wat je niet leuk vindt, zal je kind onhandelbaar en respectloos worden. Aan de andere kant, als de inspanning uit hemzelf komt en je hem regelmatig complimenteert, zal hij er baat bij hebben. Je kunt je kind bijvoorbeeld leren om de avond van tevoren zijn spullen in te pakken. Je kunt hem ook leren zich te wassen en alles op tijd te doen. Als hij zijn steentje niet bijdraagt, inclusief op tijd opstaan, maak hem dan duidelijk dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen – voorzichtig natuurlijk.

Laat hem een ochtendroutine volgen

De eerste paar keer kan het een beetje moeilijk zijn om je kind ‘s ochtends wakker te maken. Om hem er snel aan te laten wennen, is het een goed idee om hem een ochtendroutine te laten volgen. Stuur hem elke ochtend na het wakker maken meteen naar het ontbijt. Zeg hem dan dat hij zijn gezicht moet gaan wassen, zijn tanden moet poetsen enzovoort. Dan wijs je hem de weg naar de kleren die je al hebt klaargelegd, zodat hij zichzelf kan aankleden. Daarna is het tijd om zijn haar te kammen en zijn schoenen aan te trekken. Dit ritme helpt hem niet alleen om nauwgezet, netjes en verantwoordelijk te zijn, maar hij zal er ook vrij snel aan wennen en automatisch wakker worden als het tijd is.

Un petit garçon qui tient un reveil matin noir le petit garçon est couché dans son lit
Een ochtendroutine respecteren betekent wakker worden met een vaste routine

Hoe voorkom je dat hij weer gaat slapen?

Als hij nog slaperig is, is de kans groot dat hij weer gaat slapen als je hem alleen laat nadat hij wakker is geworden. Om dit te voorkomen en hem helemaal wakker te maken, kun je hem een lekkere warme douche geven. Al zijn zintuigen zijn dan volledig wakker en hij kan verder met een andere fase van de dag die jij al hebt voorbereid.

Wekker: een praktisch maar chique accessoire

Elke ochtend naar de slaapkamer gaan om je kind wakker te maken is prima, maar na een tijdje zal hij er zelf aan moeten wennen. Wekkers zijn praktische accessoires die je kunnen helpen om je kleintje eraan te laten wennen om elke dag op een bepaalde tijd op te staan. Natuurlijk zijn er veel verschillende modellen op de markt, dus je kunt de wekker kiezen die het beste bij je past. In onze rubriek Kinderwekkers: onze top 10 zie je een aantal interessante modellen. Maar hoe kies je dit type apparaat en waarom zou je er een kopen?

De belangrijkste rol is omkinderen wakker te maken

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt dit apparaat gebruikt om je kind elke ochtend wakker te maken. Het heeft een klok met een alarmfunctie die afgaat wanneer het tijd is om op te staan. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je kiezen tussen een radiowekker of een kinderwekker.

Hij kan ook worden gebruikt om je kind te laten slapen

Naast de hoofdfunctie kan een wekker ook worden gebruikt om je kind in slaap te helpen vallen. Een kinderwekker heeft bijvoorbeeld een nachtlampje. Er zijn ook modellen met lichtprojecties. Dit geeft hetkind een geruststellend beeld, waardoor het sneller in slaap valt en de best mogelijke nachtrust krijgt. In de meeste gevallen zijn er ook slaapliedjes. Deze artikelen spelen zachte liedjes om kinderen te kalmeren en hen aan te moedigen om te gaan slapen.

Educatieve wekkers

Er zijn ook educatieve wekkers. Deze hebben alle bovenstaande functies, maar met een beetje extra. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als leidraad om te leren klokkijken of leren tellen. Ouders hoeven niet langer in de buurt van hun kinderen te blijven tot ze in slaap vallen, want ze kunnen zelf spelen en leren voordat ze gaan slapen. Het helpt ze ook om de stress van de dag te vergeten.

Een kind wakker maken: onze samenvatting

Een kind wakker maken lijkt misschien een moeilijke taak voor sommige ouders, maar dat is het niet. Het enige wat nodig is, is de juiste aanpak om het proces voor iedereen gemakkelijker en gelukkiger te maken. Verschillende methoden, zoals het gebruik van een wekker zijn een grote hulp om je kleintje op de juiste manier wakker te maken, zonder hem of haar op te jagen. Natuurlijk is de bovenstaande lijst niet volledig. Deel je tips en adviezen met andere nieuwe ouders in het commentaargedeelte.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.