Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Hoe organiseer ik de wektijd van mijn kind?

De schoolleeftijd komt vrij snel. Om te voorkomen dat de gewoonten van je kind volledig omslaan, is het een goed idee om zo snel mogelijk een nieuwe routine in te stellen. S Ochtends wakker worden is een van de moeilijkste lessen, dus het is belangrijk om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. In dit hoofdstuk lees je waarom je je kind van jongs af aan moet laten wennen aan een studentenroutine, en ook hoe je hem voorzichtig kunt leren vroeg op te staan voor school.

Une maman qui réveille sa petite fille le matin dans son lit pour aller à l'école. LA petite fille est en pyjama dans son lit et elle tient un ours en peluche. son reveil matin est noir
S Ochtends met een goed humeur wakker worden is essentieel om de dag in dezelfde geest voort te zetten

De wekker van een kind: is die echt nuttig?

Je klaarmaken voor de kleuterschool is geen gemakkelijke taak voor ouders of kinderen, vooral niet op de eerste dag en tijdens de eerste week. Over het algemeen zijn onze kleintjes gewend om laat op te staan. Daarom komen ze te laat terug op school en zijn mama en papa zo gestrest om hun kinderen klaar te maken. Om dit soort situaties elke ochtend te voorkomen, moet je je kind een paar weken voordat de school begint aan een routine laten wennen. Een wekker voor kind kun je ze geleidelijk laten wennen aan een ritme dat past bij hun leeftijd. Maar waarom een wekker voor kinderen in plaats van een gewone wekker?

Dit artikel maakt het makkelijker voor kinderen om in slaap te vallen

Een wekker is bedoeld om ze uit hun slaap te wekken, niet om ze in slaap te krijgen, dus hoe kan dit type apparaat ze helpen om beter te slapen? In tegenstelling tot een gewone wekker heeft een wekker voor kinderen een aantal andere opties.

  • Om te beginnen heeft een educatieve wekker altijd een nachtlampje. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer waardoor je kind gemakkelijker in slaap valt. Sommige modellen projecteren zelfs lichtjes in de vorm van sterren of dieren.
  • Andere zijn ontworpen met een of meer slaapliedjes, zodat een zacht melodietje je kleintje begeleidt tot hij of zij in slaap valt. Deze functie kan ook worden gebruikt als wekkerradio om hem ‘s ochtends vroeg zachtjes uit zijn slaap te wekken.
  • Er zijn ook modellen met een leerfunctie. Dankzij deze functie hoeft je kleintje niet per se zijn ouders in de buurt te hebben om hem in de gaten te houden tot hij indommelt. Het geeft hem ook wat meer zelfvertrouwen.
Un enfant qui baille avec sa main devant la bouche. Il porte un t shirt bleu à ligne blanches
Een kind heeft de neiging om tegen de slaap te vechten ondanks dat het moe is.

Een wekker voor kinderen is educatief

Routine gaat er niet alleen om kinderen te laten wennen aan een ritme. Ze moeten ook leren hoe laat het is, zodat ze sneller wennen. Met een educatieve wekker kunnen ze geleidelijk wennen aan de tijd. Zodra hij begrijpt dat het tijd is om ‘s ochtends op te staan en zich klaar te maken, zal hij dat automatisch doen, zelfs als hij wakker wordt lang voordat de wekker afgaat (dit gebeurt heel vaak). Zo hoeft hij niet meer terug naar bed.

Een decoratief voorwerp

Ouders hebben altijd de neiging om de slaapkamers van hun kinderen te veel in te richten. Te veel speelgoed hier, nutteloze ornamenten daar, het maakt de kamer alleen maar rommeliger. Natuurlijk voegen sommige een vleugje design toe, maar andere zijn compleet nutteloos. Het is dus een goed idee om praktisch nut en charme te combineren bij het kiezen van spullen voor de slaapkamer van je kleintje.

Een wekker voor kinderen voldoet aan beide criteria op . Behalve dat dit item je kleintje helpt om de tijd te leren zien, is het ook decoratief. Bekijk onze tips voor het inrichten van een kleine kinderkamer om een vleugje design aan de kamer toe te voegen.

Hoe organiseer ik de wekker van mijn kind?

Zelfs voor volwassenen kan het moeilijk zijn om ‘s ochtends vroeg op te staan. Daarom moet je het rustig aan doen om je kleintje eraan te laten wennen. Natuurlijk moet je goed georganiseerd zijn. Hier zijn een paar tips om je kind te helpen zich gemakkelijker aan te passen aan een ritme dat past bij zijn of haar leeftijd.

Wees een rolmodel

Om je kind aan te moedigen, moet je het de weg wijzen. Kinderen leren sneller door hun ouders na te doen. Je moet dus de vermoeidheid van de avond ervoor en de drang om in bed te kruipen opzij zetten. Het is aan jou om je kind als eerste wakker te maken.

Geef hem een routine die hij elke ochtend moet volgen

Een knuffel zodra je wakker wordt, is een vitamine voor de moraal van je kind. Het zal hem helpen de dag in een vrolijke bui te beginnen. De rest van de routine moet duidelijk worden gedefinieerd om hem te laten wennen aan consequent zijn. Leer ze om na het wakker worden meteen aan tafel te gaan om te ontbijten en kracht op te bouwen. Natuurlijk moet alles klaar zijn voordat hij wakker wordt, zodat hij niet hoeft te wachten. Als ze vol zitten, geef ze dan specifieke instructies, zoals zich gaan wassen, hun tanden poetsen en zich klaarmaken voor de kleuterschool.

Un jeune garçon blond qui déjeune à table dans la cuisine le matin. Il y a des fraises sur la table et une cruche de lait.
Het ontbijt is een essentieel onderdeel van de “ochtendroutine” van een kind om fit wakker te worden

Als ze eenmaal aan dit ritme gewend zijn, zullen ze geen moeite meer hebben om ‘s ochtends vroeg op te staan. Het is ook een ideale manier om schreeuwpartijen en onnodige straf te voorkomen, want iedereen weet al wat hij of zij moet doen.

Wees toegeeflijk

Een kind is geen volwassene. Daarom moet je toegeeflijk zijn als het gaat om de kleine details die niet aan je verwachtingen voldoen. Om te voorkomen dat je kind gestrest raakt en op zijn zenuwen gaat werken, moet je hem voorzichtig en rustig door zijn routine leiden.

Je kunt ook een paar voorzorgsmaatregelen nemen. Kleed hem bijvoorbeeld niet aan voor hij klaar is met ontbijten of voor zijn ochtendroutine (tandenpoetsen, enz.). Zo hoef je niet nog meer kleren uit te trekken en alles opnieuw te doen wat je al gedaan hebt.

Als hij klaar is, geef hem dan een pauze. Geef hem ongeveer tien minuten vrije tijd voordat hij naar de basisschool vertrekt. Zo kan hij zich een beetje ontspannen voordat hij de wereld van de studie induikt.

Let ‘s avonds op tekenen van vermoeidheid

Als mensen moe zijn, vertonen ze duidelijke tekenen, zoals gapen of zenuwtrekjes. Kinderen vertonen dezelfde symptomen als ze naar bed willen. Mis deze kans niet om ze naar bed te sturen. Dit is een voorbijgaande fase en duurt niet lang. Als je ze nu niet in slaap krijgt, duurt het een paar uur voordat ze weer in slaap vallen. Het gevolg is dat je kleintje uitslaapt en moeite heeft om ‘s ochtends weer op te staan.

Leer je kind hoe laat het is

Het is waar dat kinderen dingen sneller in hun geheugen opslaan dan volwassenen. Maar ze begrijpen het misschien niet meteen. Het is dus belangrijk dat je het goed aanpakt als je je kind leert hoe laat het is. In tegenstelling tot wat nieuwe ouders denken, is deze uitdaging niet zo onoverkomelijk als je zou denken, want er is alleen een goede organisatie voor nodig.

Weten op welke leeftijd je je kind moet leren klokkijken

Veel ouders raken tegenwoordig al op jonge leeftijd betrokken bij de digitale opvoeding van hun kinderen. Dankzij de vooruitgang in de technologie is het nu mogelijk voor je kleintje om zelfstandig met een smartphone om te gaan, zelfs op tweejarige leeftijd. Natuurlijk komt dit door hun onverzadigbare nieuwsgierigheid. Maar om hem te leren hoe laat het is, moet je wachten tot hij zich correct met woorden kan uitdrukken. Je zult dus moeten wachten tot hij tussen de 3 en 4 jaar oud is om het hem te leren. Natuurlijk zijn sommige kinderen verder dan andere.

Het is ook mogelijk om ze wat woordenschat bij te brengen over verschillende uitdrukkingen van tijd zodra ze beginnen te praten. Dit dient als een soort anker voor later leren. Om je kleintje sneller aan de klok te laten wennen, kun je hem ook tot twaalf (12) leren tellen, nog voordat hij naar school gaat. Het is niet nodig om verder te gaan dan dit, want het is niet aan te raden om je kind te veel informatie te geven op jonge leeftijd.

Een wekker voor kinderen gebruiken

Allereerst moet je weten hoe je een kind wakker maakt met een wekker. Het eerste wat je met dit accessoire moet doen, is de tijd leren. Veel modellen zijn ontworpen met een functie die de tijd aangeeft. Ze behoren tot de kant-en-klare producten op de markt die je taak gemakkelijker maken. Om je kind te vermaken en tegelijkertijd te leren, kun je producten met een slaapliedje kopen. Sommige daarvan laten je kind leren door te zingen, zodat het gemakkelijker is om de tijd te onthouden. Je hoeft je kind dan alleen maar een beetje te begeleiden, zodat hij begrijpt wat het liedje zegt.

Un jeune garçon endormis dans son lit il porte un pyjama bleu et blanc et il a un réveil-matin pour enfant rond et blanc
Een kinderwekker is het eerste alledaagse voorwerp dat je kind verantwoordelijkheidsgevoel zal geven

Natuurlijk moet je niet hetzelfde doen als bij een tiener of een volwassene. Je moet je kind niet dwingen om naar jou te luisteren, anders kan het zijn interesse verliezen. Voor een idee van wat je moet doen, kun je kijken naar een handige gids om op een leuke manier te leren klokkijken.

Weten hoe je vragen moet stellen

Vragen zijn een essentieel onderdeel van leren. Het is geen kwestie van te ingewikkelde vragen stellen. Zo kun je de kennis van je kind tot op zekere hoogte beoordelen.

Het is ook geen kwestie van hem benaderen en hem plotseling vragen stellen over het begrip tijd. Je moet weten hoe je met kinderen om moet gaan als je wilt dat ze sneller leren. Begin door met ze te spelen of de liedjes in de kinderwekker te zingen. Kom geleidelijk dichter bij het onderwerp. Je kunt bijvoorbeeld een getal op de klok aanwijzen met je vinger en vragen of ze weten wat het is. Ga door met een ander en vraag dan hoe laat het is als het wijzertje naar dit of dat getal wijst (jouw keuze). Als hij correct antwoordt, feliciteer hem dan. Als het niet zo is, niet uitschelden en zachtjes corrigeren.

Een routine die goed is voor je kleintje

Uit bed komen is altijd moeilijk, vooral als het koud is of als je weet dat het een lange dag gaat worden. Voor een kind is het net zo moeilijk. Maar zowel voor ouders als voor hun kinderen is vroeg opstaan goed voor ze. En waarom is dat?

Voor een gezonde levensstijl

Hoe helpt ‘s ochtends vroeg op staan je kind om er een gezonde levensstijl op na te houden?

  • Om te beginnen kunnen ze rustig wakker worden. Haasten is nooit goed voor hun gezondheid.
  • Het stelt ze ook in staat om zich rustig voor te bereiden en de tijd te nemen. Vergeet niet dat een kind nog steeds een kind is. Hij begeleidt alles wat hij doet met spelletjes. Als hij te laat opstaat, loop je het risico dat je hem te veel stress bezorgt en hem voor van alles en nog wat uitscheldt. Anders kan hij rustig aan zijn ontbijttafel eten zonder jou te storen.
  • Dit zal ook voorkomen dat hij slaperig wordt tijdens het eerste uur op school, omdat al zijn zintuigen alert zullen zijn.

Routine helpt je kind beter slapen

Het klinkt tegenstrijdig, maar vroeg opstaan helpt kinderen om ‘s nachts beter te slapen. Leer ze overdag een gezonder ritme te volgen, zodat ze ‘s nachts beter slapen. Er wordt vaak gezegd dat een goede nachtrust het beste is voor middernacht. Als het eenmaal nacht is, zal hij vrij vroeg willen slapen. Als hij uiterlijk om 8 of 9 uur naar bed gaat, zal hij de volgende dag zonder problemen vroeg wakker worden.

Om hem te helpen wennen aan de ochtendroutine die je hem geeft, kun je hem natuurlijk een kinderwekker geven. Het artikel Kinderwekkers: onze top 10 helpt je beslissen welke het beste is voor je kleintje.

De wekker van mijn kind organiseren: onze conclusie

Het gebruik van een wekker voor je kind zorgt niet alleen voor een gezonde routine, het helpt je kind ook om de tijd te leren en zelfvertrouwen te krijgen. Natuurlijk leert je kleintje snel, maar er is geduld nodig om hem deze waarde bij te brengen.

Andere ouders hebben verschillende technieken die ook werken om hun kinderen te leren de tijd te zien en een dagelijks ritme te volgen. Naast een ochtendroutine moet je je kind ook een nachtroutine aanleren.

Wat is jouw ervaring? Hoe heb jij je kind kunnen laten wennen aan school? Welke tips hebben voor jou gewerkt? Aarzel niet om je ervaring met ons te delen in het commentaarveld.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.