Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Wat voor onderwijs moet ik mijn kind geven?

Zelfs voor de geboorte van hun eerste kind denken aanstaande ouders al na over de beste manier om hun kind op te voed en. Maar als de baby er is en tijdens zijn of haar groei, gaan de dingen niet altijd zoals je je had voorgesteld of zelfs gewenst. Niets is zo onvoorspelbaar als het ouderschap.

Er zullen ongetwijfeld fouten worden gemaakt, maar je leert al doende en je zult je daarna als een volwassene voelen. Om je te helpen op je nieuwe reis, bieden we je deze richtlijnen aan. Ze bieden je een goed uitgangspunt voor de op voeding van je kinderen.

Une mère qui accompagne sa fille dans un parc. Il y a du soleil la mère est habillée en jeans bleu, la petite fille porte un sac à dos pour enfant rose
De opvoeding van je kind is de hoeksteen van zijn of haar leven en zal het verloop ervan bepalen

Montessori onderwijsmethoden

Montessori-onderwijs? We horen er veel te vaak over. Het is zo populair dat tegenwoordig iedereen zijn kind op een Montessorischool wil inschrijven. Maar waarom is er zoveel opwinding over dit onderwijsproces?

Wat is Montessori-onderwijs?

De Montessorimethode is ontwikkeld door de Italiaanse arts Maria Montessori. Haar belangrijkste fundamenten liggen in zelfvertrouwen en autonomie. Het doel is om kinderen zelf te laten leren door middel van verschillende experimenten. Deze zijn gericht op het ontwikkelen van de verschillende zintuigen van het kind: zicht, gehoor, reuk, tast en smaak.

Hiervoor worden verschillende materialen gebruikt, waaronder montessorispelletjes. Dit kan constructiespeelgoed, kaartspellen of puzzels zijn. Het hangt allemaal af van het soort kennis dat je het kind wilt bijbrengen. Deze methode maakt het makkelijker voor het kind om informatie te registreren. Dus of je nu voor of tegen de Montessori lesmethode bent: we vertellen je hieronder alles over de voordelen.

Wat zijn de voordelen van montessori-onderwijs?

De Montessorimethode heeft een aantal voordelen voor de lichamelijke en persoonlijke ontwikkeling van kinderen:

 • De Montessorimethode is geschiktvoor alle kinderen, ongeacht hun karakter
 • Het helpt de fijne motoriek en coördinatie te ontwikkelen
 • Het vergemakkelijkt het leren van schrijven en taal
 • Het brengt waarden bij zoals orde, netheid, geduld, verantwoordelijkheid, redeneren, zelfvertrouwen, rechtvaardigheidsgevoel, ruimdenkendheid en gezelligheid.
 • Het scherpt de creativiteit en verbeelding van kinderen aan
 • Het helpt kinderen sneller zelfstandig te worden.

De Montessorimethode thuis toepassen: wat je moet doen

De Montessorimethode begint thuis. Om te beginnen moet je het tempo van je kind accepteren. Iedereen is anders, sommigen leren snel, anderen langzamer. Beide zijn volkomen normaal. Jouw rol als ouder is om je kind zo goed mogelijk aan te moedigen.

Ten tweede, geef je kind vrijheid. Ze moeten zelf kunnen experimenteren en hun eigen fouten herkennen. Natuurlijk moet je van een afstand toezicht houden om hun veiligheid te waarborgen.

Ten derde, laat je kind ontdekken. Als je ziet dat ze het moeilijk hebben, geef ze dan de kans om het probleem zelf op te lossen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen.

Neem tot slot de tijd om je kind de essentiële dingen te leren. Verbied bepaalde activiteiten niet omdat je bang bent voor hun veiligheid. Geef ze in plaats daarvan de juiste instructies, zodat ze zelfstandig kunnen handelen en onafhankelijk worden.

Wat activiteiten betreft, raden we aan een Montessori-speelhoek voor je kind in te richten. Leg hier constructiespeelgoed, puzzels, kubussen, ballen, verf, geluidsspeelgoed, boeken, enz. neer.

Un jeune garçon dans une école Montessori. Il est assis à table avec d'autres enfants dans une classe et joue avec des jeux de construction montessori en bois
De Montessori-ruimte zal meestal een hoek zijn die gewijd is aan Montessori-achtige activiteiten

Spelen in het onderwijsproces

Als ouders hebben we vaak de neiging om de invloed van spelletjes op de ontwikkeling en opvoeding van onze kinderen te onderschatten. Maar spelen draagt niet alleen bij aan het emotionele welzijn van een kind. Het is ook essentieel voor hun ontwikkeling als individu.

Het belang van spelen in de opvoeding van jonge kinderen

Door speelse activiteiten kunnen kinderen informatie sneller opnemen. En waarom is dat? Simpelweg omdat ze zich er niet van bewust zijn dat ze aan het leren zijn. Spelletjes zijn leuk en interessant voor ze.

Tijdens het spelen gebruiken de kleintjes veel van hun vaardigheden en doen ze zelfs nieuwe vaardigheden op. Ze zijn veel gemotiveerder om tijdens het spelen oplossingen voor hun problemen te vinden en ontwikkelen zo een zekere mate van zelfstandigheid.

Spelen scherpt de 5 zintuigen van kinderen. Ze ontwikkelen hun begrip, hun intelligentiequotiënt en zelfs hun vermogen om zich aan nieuwe omgevingen aan te passen. Daarom is het zo belangrijk om het eerste speelgoed van je kinderen zorgvuldig te kiezen.

Welk speelgoed moet je kiezen voor de opvoeding van je kind?

Het spreekt voor zich dat de keuze van het speelgoed afhangt van de leeftijd van je kind en het doel dat je wilt bereiken. Voor jongere kinderen tussen 6 en 3 jaar is speelgoed om vroeg te leren het beste. Kies voor zeer kleurrijk speelgoed met grote onderdelen. Je wilt niet dat je kleintje het voorwerp inslikt zodra je je omdraait. Voor deze leeftijdsgroep wil je bouwblokken of Montessoripuzzels.

Je kunt ook kiezen voor sensorische spelletjes. Deze helpen de aandacht van je kind te ontwikkelen. Ruwe letters helpenkinderen bijvoorbeeld om sneller te schrijven.

Emotiespelletjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Ze helpen hen op een leuke manier te begrijpen hoe iemands stemming te ontcijferen. Ons Montessori kaart- en kubusspel voor kinderen helpt je ook bij deze taak. Je kunt ook onze collectie over de persoonlijke ontwikkeling van kinderen bezoeken. Lees meer over de voordelen van bordspellen voor je kinderen en hun psychologische ontwikkeling.

Sportonderwijs voor kinderen

De impact van sport op de ontwikkeling van een kind mag niet over het hoofd worden gezien. Lichamelijke activiteiten spelen een belangrijke rol in de psychosociale opvoeding van jonge kinderen.

Waarom kinderen kennis laten maken met sport?

Sport ontwikkelt een aantal waarden bij kinderen:

 • Teamgeest
 • Discipline
 • Respect voor anderen
 • Gehoorzaamheid aan regels
 • Het belang van werken aan jezelf
 • Eerlijkheid
 • Zelfvertrouwen

Bovendien is sport goed voor de lichamelijke gezondheid van kinderen. Je kunt beginnen met het inschrijven van je kleintjes voor sportsessies vanaf de leeftijd van twee of driejaar. Kies activiteiten die de psychomotorische vaardigheden van je baby ontwikkelen. Het is niet de bedoeling om ze een militaire training te geven, maar om ze kennis te laten maken met een actief leven, te beginnen met eenvoudige workshops. Pas rond de leeftijd van 5 jaar kun je je baby inschrijven voor echte sportlessen zoals judo, voetbal of zwemmen.

un jeune garçon en tenue de football bleu qui joue avec un ballon de foot
Sport is essentieel als kinderen zich fysiek en mentaal zo goed mogelijk willen ontwikkelen

Welke sport moet ik kiezen voor mijn kind?

De keuze van een sport is heel belangrijk. Kinderen moeten gemotiveerd worden door hun lichaamsbeweging. Anders doen ze niet mee. Begrijp dus hun behoeften, ontcijfer hun persoonlijkheid, identificeer hun voorkeuren en praat vooral met hen met een open hart. Dan kun je samen de discipline kiezen die het beste bij je kind past. Ons gedeelte over hoe je je kind kunt helpen bij het vinden van een lichamelijke activiteit geeft je een aantal ideeën en adviezen. Vergeet niet dat je je kind in geen geval mag dwingen om een sport te beoefenen die hem of haar niet interesseert.

De muzikale opvoeding van een kind

Bij de muzikale opvoeding van een kind gaat het niet alleen om het leren bespelen van een instrument zoals de gitaar of de piano. Er zijn veel manieren waarop muziek een rol kan spelen in het onderwijs aan de allerkleinsten.

Kinderen opvoeden: de rol van muziek

Verschillende wetenschappelijke studies hebben tot de conclusie geleid dat muziek een krachtig leermiddel is. Muziek

 • Helpt je beter te concentreren
 • Helpt om beter te onthouden
 • Helpt kinderen taal te leren

Met dit in gedachten zijn kinderliedjes een uitstekend educatief hulpmiddel. Het liedje “Hoofd, schouder, been en voeten” bijvoorbeeld leert kinderen spelenderwijs over de verschillende delen van hun lichaam. Er zijn ook kinderrijmpjes die leren tellen en de verschillende letters van het alfabet leren. Door er vaak naar te luisteren, kunnen zelfs heel jonge kinderen snel veel informatie onthouden. En hoe zit het met muziek leren?

Muziek leren op jonge leeftijd heeft een aantal voordelen:

 • Kinderen ontwikkelen snel nieuwe motorische vaardigheden
 • Kinderen leren geduld en discipline
 • Kinderen ontwikkelen hun IQ
 • Kinderen scherpen hun concentratie en geheugen aan

Welk muziekinstrument voor mijn kind?

De keuze voor een muziekinstrument hangt af van het karakter en de bereidheid van je kind om mee te doen. Sommige instrumenten vereisen meer coördinatie dan andere. De gitaar is daar bijvoorbeeld één van. Je kind moet minstens 5 jaar oud zijn voordat het kan beginnen. Voor de piano, die iets toegankelijker is, kun je beginnen met leren vanaf 3 of zelfs 2,5 jaar.

Mijn kind en technologie

Een kind opvoeden in deze moderne tijd van duizelingwekkende technologische vooruitgang is geen sinecure. De band tussen kind en ouder is niet meer wat het geweest is en wat het zou moeten zijn. Veel te vaak vertrouwen we op elektronische gadgets om onze kleintjes af te leiden terwijl wij onze eigen gang gaan. Welke impact kan dit hebben? Hebben we daar ooit echt over nagedacht?

Une jeune fille qui joue de la guitare pour enfant. Elle apprend la guitare devant un cours de musique en ligne sur son ordinateur gris
Online muzieklessen worden steeds populairder bij ouders van kinderen

De gevaren van technologie voor de opvoeding van kinderen

Studies uitgevoerd door de American Academy of Pediatrics hebben geconcludeerd dat kinderen jonger dan 2 jaar niet mogen worden blootgesteld aan technologische apparaten. De gevolgen van nalatigheid kunnen verwoestend zijn:

 • Drievoudige stimulatie van de hersenen
 • Intellectuele achterstand
 • Een zittende levensstijl
 • Obesitas
 • Slaapstoornissen
 • Gedragsproblemen: angst, autisme, agressie, depressie, enz.
 • Verslaving aan technologische voorwerpen
 • Kanker veroorzaakt door straling

Toegang van kinderen tot technologie: de grenzen

We beseffen het misschien niet, maar technologische apparaten zoals tablets, smartphones en zelfs televisietoestellen zijn niet goed voor onze kinderen. Het is dus belangrijk, om niet te zeggen cruciaal, om hun toegang tot deze voorwerpen te beperken. We raden aan om geen contact te hebben voor de leeftijd van 2 jaar. Beperk vanaf 3 jaar de toegang tot 1 uur per dag en vanaf 6 jaar tot 2 uur. Voor oudere kinderen die een smartphone bezitten, zie ons gedeelte over hoe je de mobiele telefoon van je kind in de gaten kunt houden Ouderlijk toezicht.

Ouderlijk gezag: wat je moet weten

Watje moet weten over de persoonlijke ontwikkeling van kinderen is dat de relatie met hun ouders heel belangrijk is. Ouders moeten zowel vrienden zijn op wie ze kunnen rekenen als een autoriteitsfiguur. Je kunt niet altijd onder alle omstandigheden vrienden zijn met je kinderen. Het is vaak nodig om ze van tijd tot tijd een beetje realiteitszin bij te brengen.

Om dit te doen, moet je weten hoe je jezelf kunt respecteren. Maak je kinderen duidelijk dat ze je gehoorzaamheid verschuldigd zijn. Om dit te doen, stel je een paar eenvoudige regels op die ze thuis moeten volgen, zoals:

 • Elke dag hun kamer opruimen
 • Om de beurt afwassen
 • Maak een tijdschema voor huiswerk, spelletjes en bedtijd
 • Enzovoort.

Het is ook belangrijk om wederzijds respect tussen de twee partijen te creëren. In dit opzicht moet ook jij dezelfde regels volgen als je kinderen. Als moeder en vader moet je vooral het rolmodel van je kind worden, zodat ze je autoriteit erkennen.

Hoe voed ik mijn kind op: onze conclusie

Een kind op voeden is geen gemakkelijke taak. Er moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, waaronder hun fysieke, emotionele en psychologische welzijn. Daarom moeten er verschillende elementen in de opvoeding worden opgenomen:

 • Sport
 • Muziek
 • Positieve discipline
 • Ouderlijk gezag
 • Liefde voor familie
 • Enz.

Om je kind zich goed te laten ontwikkelen, moet je het de ruimte geven om zijn zelfstandigheid te ontwikkelen. Zorg ervoor dat ze niet onbeperkt toegang hebben tot technologie. Dit kan hun intellectuele ontwikkeling belemmeren en leiden tot een zittende levensstijl en obesitas.

Verwaarloos tot slot niet de rol van beide ouders: mama en papa. De persoonlijke ontwikkeling enhet emotionele evenwicht van je kind hangen ervan af. Gun jezelf zoveel mogelijk ouder-kind tijd.

En hoe zit het met jou? Welke richtlijnen heb jij gevolgd in de opvoeding van je kinderen? Welk advies zou jij andere ouders geven? Deel je ervaringen met ons in het commentaarveld.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.