Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Kinderen gitaar leren spelen: ons advies

Een muziekinstrument leren bespelen is niet zo gemakkelijk, zelfs niet voor een volwassene. Het vergt veel oefening om het goed onder de knie te krijgen. Het voordeel van vroeg beginnen ligt in wat de meeste volwassenen missen: tijd. Kinderen hebben ook een verbazingwekkend leervermogen. Ze kunnen dus veel dingen snel oppikken, vooral muziekles. Als je je kleintje gitaar wilt leren spelen, zijn er echter een paar regels waaraan je je moet houden, zoals hoe je het moet leren, de ideale leeftijd om het te leren en nog veel meer. In dit artikel leggen we uit wat je allemaal moet doen en welke effecten het heeft op de persoonlijke ontwikkeling van je kleintje.

Un jeune garçon sur fond bleu qui fais de la guitare. Le petit garçon porte des lunettes noires, une chemise à courte manche grise et une guitare en bois marron. Il y a des notes de musiques blanches en arrière plan
Een kind gitaar leren spelen is niet gemakkelijk, maar de basis is eenvoudig te begrijpen

Wanneer moet je je kind gitaar leren spelen?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vereist gitaar leren spelen twee essentiële kwaliteiten, waaronder een minimum aan kracht en volwassenheid. En waarom is dat? Simpelweg omdat je kracht in je onderarm, handgrepen en vingers nodig hebt om te kunnen spelen. De complexiteit van de noten vereist een minimum aan onderscheidingsvermogen en vooral coördinatie. Het begrip “heel vroeg” is dus relatief.

In tegenstelling tot de piano, een ander bekend en geliefd instrument, kan de gitaar niet vanaf tweejarige leeftijd worden aangeleerd. De spanning in de snaren zorgt voor een voelbare weerstand die, laten we eerlijk zijn, pijn doet aan je vingertoppen. Naast de kracht die nodig is om die metalen (of nylon) snaren in te drukken, heb je ook uithoudingsvermogen nodig om de pijn te verdragen totdat je eraan gewend bent.

De volwassenheid hangt vooral af van de concentratie van het kind. Rond de leeftijd van twee of drie jaar denkt je kleintje vooral aan plezier maken, tenzij je hem vanaf zijn eerste stapjes een militaire training hebt gegeven. Dus op welke leeftijd moet je je kind gitaar leren spelen?

Op zijn minst moet je wachten tot je kleintje 5 jaar oud is. Op die leeftijd kun je ze helpen zich te concentreren en hebben ze genoeg kracht en uithoudingsvermogen om op de gitaarsnaren te drukken. Andere ouders wachten liever tot 6 of 7 jaar.

Natuurlijk moet je weten hoe je kinderen kennis laat maken met muziek als je wilt dat ze de wereld van muziek van harte omarmen.

Hoe leer je je kind gitaar spelen?

Als je je kleintje wilt aanmoedigen om een instrument te bespelen, zijn er een paar essentiële stappen die je moet nemen.

Un moniteur de guitare qui apprend la guitare à un jeune garçon.  Ils sont assis dans un studio de musique, chacun porte une guitare en bois marron
Meestal is er een gekwalificeerde leraar nodig om je kind gitaar te leren spelen

Je kind kennis laten maken met muziek

Dit is de eerste stap om je kind aan te moedigen een instrument te leren bespelen. In het geval van de gitaar moet je hun nieuwsgierigheid prikkelen. Maak bijvoorbeeld muziek met een voorwerp dat je hebt. Als ze een kick krijgen van het horen en het maken van geluid, kun je ze geleidelijk richting de gitaar sturen. In die zin helpen spelletjes om de interesse van je kleintje te wekken. Voordat ze de juiste leeftijd hebben bereikt, is het een goed idee om je kleintje speelgoed in de vorm van een gitaar te geven, omdat dit ze nog meer zal motiveren als ze hun eerste echte gitaar krijgen.

Lessen op een muziekschool

Stimuleer het verlangen van je kind om gitaar te spelen door ze les te geven. Naar een muziekschool gaan is goed voor je kind. Ze krijgen niet alleen de kans om te leren, maar ze hebben ook vrienden om mee te spelen en samen te groeien. Het is waar dat kinderen niet te competitief moeten zijn, maar rivalen hebben kan hen aanmoedigen om uit te blinken. Natuurlijk ga je ze niet inschrijven voor een cursus voor gevorderden als je ze de basisbeginselen nog niet hebt geleerd. Kies in plaats daarvan voor lessen voor beginners. Leer de noten één voor één, ga dan verder met de akkoorden enzovoort. Het belangrijkste is om alles stap voor stap te doen.

Une jeune fille qui apprend la guitare avec son professeur de musique. La fille porte une guitare éléctrique en bois et est assise face à un chevalet qui tient la partition de musique.
Elke gitaarleraar heeft zijn eigen methode, ook al blijft de basis hetzelfde.

Het is belangrijk om je te concentreren op het resultaat en niet op de manier van doen van de leraar, tenzij je denkt dat dit je kind kan ontmoedigen.

Vervul je rol als ouders

Voor ouders die gitaar spelen: je kunt regelmatig muziek maken in het bijzijn van je kinderen. Onthoud dat kinderen graag oudere kinderen kopiëren, daarom is zo belangrijk voor jullie sessies samen. Als je kleintje hetinstrument snel leert bespelen, geef ze dan een paar basisbeginselen om te beginnen. Leer ze bijvoorbeeld de noten van elke open snaar. Je kunt ze ook regelmatig naar muziek laten luisteren om hun luistervaardigheid te ontwikkelen.

Als je geen muzikant bent, kun je het beste hun vorderingen volgen door ze bijvoorbeeld te vragen je te laten zien wat ze hebben geleerd. De beste techniek voor een verlegen kind is vragen of hij het jou wil leren. Dit zal hem motiveren en tegelijkertijd zelfvertrouwen geven.

Frequentie van de lessen

Als je kind te vaak gitaarles krijgt, kan het ontmoedigd raken. Om de ideale frequentie te bepalen, kun je het beste luisteren en je kind observeren. Als je kind in een slechte bui lijkt te zijn elke keer als hij terugkomt van de les, kun je het aantal sessies het beste verminderen. Anders vraagt hij misschien om meer dan één les per week.

Natuurlijk moet hij thuis regelmatig oefenen om zijn hand erin te houden, vooral als hij maar twee keer per maand naar de muziekschool gaat. Laat hem indien mogelijk ongeveer 20 minuten per dag oefenen. Je kunt dit opdelen in verschillende delen over de dag: bijvoorbeeld 10 minuten ‘s ochtends en 10 minuten ‘s avonds.

Hoe houd je hem aan de gang

Voor veel mensen geldt dat als ze iets verplicht moeten doen, ze het elk moment opgeven. Als je niet wilt dat je kind zijn interesse in gitaar leren spelen verliest, is het laatste wat je wilt dat hij les neemt alleen omdat jij dat wilt. Het moet geen karwei zijn, het moet leuk zijn.

Als ze zelf willenleren, zullen ze niet snel opgeven. Het is dus van vitaal belang datkinderen leren zien als een spel, of nog beter, als een passie. Ons artikel “Ontdek waarom games de beste manier zijn om kinderen te onderwijzen“om uit te vinden waarom.

Hoe kies je een gitaar voor je kind?

Bepaalde merken gitaar kind lijken aantrekkelijker dan andere. Maar dat hoeft niet te betekenen dat alle gitaren geschikt zijn voor je kleintje. Hetinstrument dat je jongetalent gebruikt, heeft een grote invloed op zijn of haar ontwikkelingsmogelijkheden. Het is dus belangrijk om te weten hoe je de juiste gitaar kiest.

Un chevalet qui tient une partition de musique. A coté se tiennent 3 guitares, 2 classiques et une électrique. Il y a aussi un amplificateur noir
Het type gitaar, de samenstelling en de eigenschappen kunnen een gitaar uniek maken, maar niet ten koste van alles

Het type

Er zijn veel verschillende soorten gitaren op de markt. De algemene consensus is dat akoestische en klassieke gitaren ideaal zijn voor beginners. De toetsen, snaren en de meeste onderdelen van deze twee types zijn echter vergelijkbaar met die van een elektrische, archtop of flamencogitaar. Welk type gitaar je kiest, hangt dus af van het soort muziek dat je wilt leren spelen. De verschillen zitten voornamelijk in de bouwstijl, het geluid en de snaren.

Halsmaat

Afhankelijk van de fabrikant en het niveau van je kind varieert de halsmaat. Sommige zijn breder, andere kleiner. Om de juiste gitaar voor je kind te kiezen, moet je de hals aanpassen aan de lengte van hun vingers. Neem je kind mee naar de aankoop van de gitaar, om het nog meer te motiveren, en laat het verschillende modellen uitproberen voordat je een keuze maakt.

Snaren

Afhankelijk van het soort muziek dat je kind leert, varieert het type snaar. De punten waar je op moet letten bij het kiezen zijn:

  • De kern (het hart van de snaar) is gemaakt van staal, nikkel of nylon. Hij kan zeshoekig of rond zijn, afhankelijk van het type.
  • De draad, ook bekend als de “Trait”. Dit is de secundaire draad die de drie bassnaren vormt.
  • Het omhulsel is zelden beschikbaar, omdat het de snaren beschermt tegen vocht. Het voorkomt dat de snaren gaan roesten.

Als je geen kenner bent, kies dan gewoon voor de zachte snaren, omdat de vingers van je kind dan veel minder pijn zullen doen. Een klassiek model heeft plastic snaren, terwijl akoestische enelektrische gitaren metalen snaren hebben. Over het algemeen kiezen beginners voor de klassieke gitaar omdat de snaren zachter zijn en hun vingers minder pijn doen. Dit is natuurlijk niet noodzakelijk het geval.

Budget is ook belangrijk

Niet alle gitaren zijn even duur. Voor de eerste gitaar van je kind hoef je geen kolossaal bedrag uit te geven, want ja, aan sommige merken hangt een behoorlijk prijskaartje. Maar vergeet niet dat voor beginners de kwaliteit van het geluid en de soepelheid van de snaren doorslaggevend zijn.

Is het nodig om een versterkte gitaar te kiezen?

Beginners hebben niet echt een gitaar met voorversterker nodig. Zolang hetinstrument goed klinkt, is het niet per se nodig. Als je ervoor kiest om een elektrische gitaar te kopen, moet je natuurlijk wel de bijbehorende versterker aanschaffen, omdat het geluid bij onbelast spelen vrij laag is. Met de ‘clean’ functie kan dit model precies klinken als een akoestische gitaar.

De voordelen van muziek voor je kind

Muziek is een gemeenschappelijke taal die iedereen tot rust brengt, zelfs kinderen. Voor kinderen heeft het een grote invloed op hun persoonlijke ontwikkeling.

Een scherpere taal

Als kinderen naar school gaan, socialiseren ze en leren ze een breed scala aan woordenschat. Als ze naar de muziekschool gaan, leren ze een heel andere taal. Muzikale termen bijvoorbeeld verrijken hun woordenschat.

Scherpere zintuigen

Als er iets is dat muziek in het bijzonder ontwikkelt, dan zijn het wel de zintuigen. Je kind zal zijn ogen moeten gebruiken om de juiste snaren in te drukken, zijn oren om de noten te herkennen en de muziek te begrijpen, en zijn tastzin bij het hanteren van de gitaar.

Een meer volgzame stemming

Zoals je waarschijnlijk al vaak hebt gehoord, kalmeert muziek de zenuwen. Het werkt ook op kinderen. Als die van jou eerst wat onstuimig was, zul je al snel de verandering in zijn gedrag merken, zelfs als hij nog een beginner is.

Muziek helpt ook om angst te verminderen. Hij zal alle stress die hij op school heeft opgebouwd kwijt kunnen raken door gitaar te spelen.

Een ontwikkeld intelligentiequotiënt

Gitaar leren vereist een goed observatievermogen, maar ook analyse. Hierdoor kan je kind zijn cognitieve vaardigheden ontwikkelen, wat ongetwijfeld zijn IQ zal verhogen.

Een verlangen om te verbeteren

In elke les die ze leren, zelfs op beginnersniveau, werken je kinderen voortdurend aan hun verlangen om uit te blinken. Dit zal ze stimuleren om meer moeite te doen voor alles wat ze doen.

Gevoelens uiten

Muziek weerspiegelt de innerlijke gevoelens van een muzikant. Je kunt je kind en zijn gevoelens beter begrijpen door te luisteren naar het soort muziek dat hij graag op zijn gitaar speelt. Het maakt het ook makkelijker voor jullie om te communiceren.

Ons artikel Persoonlijke ontwikkeling van kinderen: wat je moet weten helpt je om de andere effecten van muziek op je kleintje beter te begrijpen.

Kinderen gitaar leren spelen: onze conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om je kind gitaar te leren spelen. Tenzij je zelf een expert bent, kun je je kind het beste op les sturen. Natuurlijk moet je altijd onthouden dat je kind nog een kind is. Het soortlessen en het type gitaar dat wordt gebruikt, moet daarom worden aangepast aan zijn of haar conditie. Bovendien moet je niet te vroeg beginnen met muziekles, in dit geval niet voordat je kind 5 jaar is.

Dwing je kind niet om dit instrument te leren. Vraag eerst of ze er echt aan willen beginnen. Zo niet, dan zijn de lessen waar je voor betaalt een verspilling van tijd en geld. Wees geduldig en heb aandacht voor de behoeften van je kleintje. Feliciteer hem met zijn inspanningen en prestaties. Moedig hem altijd aan om het beter te doen en steun hem in zijn dagelijkse leerproces.

Als je nog andere tips hebt voor ouders die dit lezen, horen we het graag in de reacties.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.