Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Onze tips om kinderen te leren hun kamer op te ruimen

Een puinhoop maken van hun kamer is een van de grote specialiteiten van onze kinderen. Speelgoed hier, boeken en krijtjes daar, we weten niet waar we heen moeten. Hoe vaak we ook zeggen dat ze alles weer op orde moeten brengen, ze doen wat ze willen en er heerst anarchie in hun kamer. Hoe zorg je ervoor dat ze het belang van opruimen inzien? Hier zijn een paar tips om ze tot rede te brengen.

Une chambre pour enfant bien rangée. Les tons sont roses, il y a un lit pour bébé, des meubles de rangements et des décorations.
De routine van het opruimen van de kamer moet je kinderen al op jonge leeftijd bijbrengen

Kinderen leren waarom ze moeten opruimen

Voor kinderen is opruimen een abstract begrip. Jongere kinderen begrijpen niet wat je wilt dat ze doen. Je moet dus eenvoudige gebaren gebruiken om uit te leggen wat er moet gebeuren en waarom het belangrijk is om orde op zaken te stellen.

Leer je kleintjes bijvoorbeeld dat ze op hun speelgoed moeten letten. Vertel ze dat als ze het laten rondslingeren, iemand erop kan gaan staan en het kapot kan maken. Dan kunnen ze er misschien niet meer mee spelen. Bovendien kunnen ze hun speelgoed kwijtraken en nooit meer terugvinden als ze het niet opruimen.

Leg je kinderen ook uit dat ze mensen, inclusief zichzelf, kunnen verwonden door voorwerpen op de grond te laten liggen. Knikkers, speelgoedauto’s, beeldjes en ballen zijn de belangrijkste oorzaken van vallen in een rommelige kamer.

Je moet ze ervan overtuigen dat een opgeruimde kamer bijdraagt aan hun welzijn en gezondheid. Zo wordt het gemakkelijker om te stofzuigen en ziektedragende parasieten te elimineren.

Een schone kamer bevordert ook de concentratie. Ze kunnen dan hun huiswerk maken zonder gestoord te worden door de rommel om hen heen. Laat ze al deze voordelen begrijpen door ze zo vaak mogelijk te herhalen, zodat het in ze verankerd raakt.

Geef ze een eenvoudige en effectieve opruimmethode

Kinderen kunnen soms afgeschrikt worden door moeilijkheden. Als ze geconfronteerd worden met zoveel voorwerpen die ze terug moeten zetten in hun kamer, kunnen ze gemakkelijk hun motivatie verliezen. Om dit te voorkomen, kun je ze een opruimmethode aanleren.

Une chambre d'enfant bien rangée et très colorées. Il y a un lit pour enfant en forme d'ours bleu, une table de nuit avec un champignon rouge et blanc, un petit bureau pour enfant avec sa chaise et un meuble de rangement avec un ballon de foot
Met een goed georganiseerde opruimmethode zal het opruimen van de slaapkamer niet langer een karwei zijn

Ten eerste kun je ze uitleggen dat opruimen tijdens het opruimen voorkomt dat ze overweldigd raken door de rommel. Leer ze om speelgoed meteen na gebruik weg te leggen. Ze kunnen dan een ander pakken als ze dat willen, enzovoort.

Ten tweede, zet een opbergsysteem op in hun kamer. Vraag je kinderen om hun spullen te sorteren op bruikbaarheid en correspondentie:

 • Boeken, schriften, fotoalbums, enz.
 • Lakens, dekens, kussenslopen, enz.
 • Auto’s, vrachtwagens, helikopters, boten, vliegtuigen, enz.
 • Teddyberen, poppen, beeldjes, enz.
 • Pennen, potloden, viltstiften, kleurpotloden, verf, etc.
 • Kleding, ondergoed, schoenen, tassen, etc.
 • Hoeden, paraplu’s, laarzen, riemen, enz.

Leer ze ook hoe ze een afvalbak moeten gebruiken. Hierin kunnen ze hun snackverpakkingen, mislukte tekeningen en andere rommel weggooien. Je kunt ook een bak voor vuile kleren in hun kamer zetten en vragen of ze hun kleren daarin willen doen om te wassen.

Gewoonten creëren

Wil je dat je kind spontaan zijn kamer opruimt? Maak dit onderdeel van hun dagelijkse routine. Geef je kleintje hiervoor een bepaalde tijd waarin hij moet opruimen en orde op zaken moet stellen. Maar laat hem dit niet alleen doen. Alle andere gezinsleden moeten zich aan deze routine houden. Op die manier voelt hij zich niet buitengesloten en zal hij het als een traditie zien.

Ruim niet alleen elke dag op, maar plan ook één dag per maand in voor een kleine lenteschoonmaak. Tijdens dit evenement moeten jong en oud de handen ineenslaan om het hele huis brandschoon te maken. Om je kinderen aan te moedigen, kun je de activiteit leuk maken. Je kunt bijvoorbeeld een schattenjacht organiseren en je kleintjes vragen om voorwerpen te vinden die jij hebt verstopt.

Je kinderen laten wennen aan opruimen is niet alleen een kwestie van hun slaapkamer. Vraag ook hun hulp in de woonkamer, badkamer en keuken. Maak een schema zodat jullie om de beurt de andere kamers in huis kunnen schoonmaken.

Prijzen, niet omkopen

Veel ouders hebben de gewoonte om hun kinderen te chanteren om iets te doen. Hoewel dit op dat moment effectief kan zijn, is het nog steeds een slechte gewoonte. Kleintjes zullen zichzelf wijsmaken dat ze hun kamer pas opruimen als je ze iets lekkers of een nieuw speeltje geeft. Kortom, je komt geen stap verder.

De beste methode is om kinderen uit te leggen hoe belangrijk het is om in een schone en opgeruimde ruimte te leven. Vertel ze dat ze dan beter slapen, zich beter kunnen concentreren op hun huiswerk en minder stress hebben. Geef ze een paar tips voor de inrichting van hun kamer.

Als ze klaar zijn, ga dan achter ze aan. Controleer of ze je instructies hebben opgevolgd en als dat zo is, feliciteer ze dan. Het idee is niet om ze een beloning te geven voor de taak die ze hebben uitgevoerd, maar om ze te laten zien dat je trots op ze bent. Leer hoe je je kind kunt prijzen door hem of haar een knuffel en een kus te geven, of door een snack klaar te maken om samen van te genieten na het harde werk. Dit is meer dan genoeg om ze aan te moedigen zelf het initiatief te nemen en hun rommel op te ruimen.

Educatieve spelletjes

Educatie is de sleutel. Kinderen hebben vaak de neiging om te kopiëren wat hun ouders doen. Als ze jou elke ochtend je kamer of het huis zien opruimen, zullen ze natuurlijk hetzelfde gaan doen om jou te imiteren. Maar misschien doen ze het alleen om de andere ochtend.

Om van opruimen een echte gewoonte te maken, moet je ze elke dag zachtjes aanmoedigen. Hoe kun je dit doen? Doe educatieve spelletjes voor het hele gezin. Je kunt bijvoorbeeld een race tegen de klok organiseren om te zien wie het eerst zijn kamer kan opruimen. De winnaar kan iets lekkers krijgen, een plaats op de voorstoel van de auto op weg naar school, of een extra uur speeltijd voor het slapengaan.

Jongere kinderen kun je het concept van orde aanleren met speelgoed zoals bouwpakketten of legpuzzels. Maak een rommeltje van de stukjes en vraag ze om ze weer in elkaar te zetten. Feliciteer ze dan met hun inspanningen met een applausje. Zo voelen ze zich trots op hun prestatie.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Opbergruimte is essentieel voor een opgeruimde slaapkamer. Met dit soort meubels kunnen je kinderen hun persoonlijke spullen organiseren: speelgoed, schoenen, boeken, kantoorbenodigdheden enzovoort.

We raden je aan om zoveel mogelijk opbergruimte in hun kamer te installeren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in de vorm van een bankje met kastjes eronder. Er zijn ook opbergzakken die je kunt gebruiken als kist voor de kostbare spullen van je kleintje. Als je een dochter hebt, koop dan een juwelendoosje voor haar om haar kettingen, ringen, oorbellen en armbanden in op te bergen.

Une chambre pour enfant. La chambre est toute bleu et il y a une table et des espaces de rangement pour les jouets
Voldoende opbergruimte helpt om de slaapkamer van je kind netjes te houden

Je kind moet een vuilnisbak hebben om de kleren te sorteren die het doordeweeks al heeft gedragen.

Planken zijn ook essentiële opbergruimte in een slaapkamer slaapkamer. Ze besparen vloerruimte. Boeken, fotolijstjes, foto’s en andere decoratieve accessoires kunnen op de planken worden geplaatst om de kamer te verfraaien en te personaliseren. Maar wees voorzichtig! Plaats de planken altijd tegen een muur zodat ze niet omvallen als je kind besluit erop te klimmen.

Manden kunnen hier en daar handig zijn. Je kunt er lakens, gordijnen, kussenslopen enzovoort in opbergen.

De slaapkamer van je kind inrichten

Een goed georganiseerde slaapkamer maakt het gemakkelijker om op te ruimen. Leer je kinderen om specifieke kleine ruimtes in hun kamer te maken:

 • Bureau
 • Kleedkamer
 • Leeshoek
 • Speelhoek
 • Slaaphoek
 • Enz.

Als je niet zeker weet wat je moet doen, volg dan ons advies over het inrichten van een kleine kinderslaapkamer. Door deze verschillende gebieden af te bakenen, zal het voor je kleintje gemakkelijker zijn om de juiste plek te vinden voor de verschillende voorwerpen in zijn omgeving. Hij zal geen moeite hebben om ze te sorteren.

Probeer hem ook meubilair op zijn hoogte te geven: een werktafel, een opbergbank en planken. Deze laatste mogen niet te hoog zijn, zodat je kinderen de bovenkant kunnen bereiken zonder op een stoel of trapladder te moeten klimmen. Dit kan tot gevaarlijke ongelukken leiden.

Een kledingkast

Kleding is een van de meest voorkomende items in de slaapkamer van een kind. Na een zware dag op school hebben onze kleintjes de neiging om ze op de grond, het bed of de stoelen te gooien als ze zich omkleden. Uiteindelijk ligt het bijna overal in de kamer. Wat kun je eraan doen?

Gebruik in de kinderkamer liever kledingkasten dan kasten of commodes. Met deze structuur hoeft je kind zijn kleren niet op te vouwen . Hij hoeft alleen maar een kleerhanger te pakken en zijn shirt, broek, t-shirt of jas eraan te hangen. Het is een heel praktische manier om ze aan te moedigen hun garderobe op orde te brengen.

Un petit dressing pour enfant avec une tringle qui supporte plusieurs cintres avec les t-shirt d'un enfant.
De kledingkast of kleedkamer is een essentieel slaapkamermeubel om kleding op orde te houden

Dit type meubel is vooral aan te raden voor peuters. Ze weten nog niet hoe ze kleren of huishoudlinnen moeten opvouwen.

Hoewel kledingkasten het beste zijn, kun je het beste kiezen voor modellen met een paar lades of planken. Zo kunnen je kinderen hun ondergoed, sokken, sjaals, riemen en schoenen opbergen.

Je kinderen helpen

Als je kinderen zien dat hun slaapkamer een puinhoop is, kunnen ze gedemotiveerd raken om de kamer op te ruimen. Om ze te motiveren, stel je voor dat ze het met z’n tweeën doen. Zo voelen ze zich beter en krijgen ze weer zin in het werk. Verdeel de taken gelijkmatig. Je kunt bijvoorbeeld de ruimte in tweeën verdelen en ieder een helft van de kamer onder handen nemen.

Maar wees voorzichtig! Bied je kleintjes dit alternatief niet te vaak aan. Ze zouden eraan kunnen wennen. Ze zullen dan wachten tot hun ruimte een complete puinhoop is voordat ze je om hulp vragen. Laat het jou niet overkomen!

Kinderen leren hun kamer op te ruimen: de belangrijkste punten

Het opruimen van hun kamer is een van de taken die kinderen afschrikken, en daar is een goede reden voor. Het kan veel tijd kosten, afhankelijk van hoeveel rommel er ligt. Om ze aan te moedigen, moet je het ze gemakkelijk maken om het werk te doen.

Installeer hiervoor verschillende soorten opbergmeubels in hun woonruimte: banken met kastjes, planken, opbergdozen voor speelgoed, manden voor vuile was, bureaus met laden, enz. Zo kunnen ze gemakkelijk hun weg vinden en al hun spulletjes methodisch organiseren. Om het opbergen van kleding te vereenvoudigen, raden we kledingkasten aan. Zo hoef je ze niet op te vouwen.

Om ervoor te zorgen dat je kinderen spontaan hun kamers willen opruimen, moet je routines instellen binnen het gezin. Iedereen moet bijvoorbeeld beginnen zodra ze uit bed komen voor het ontbijt. Wie het eerst klaar is, krijgt het lekkerste stukje taart! Let wel, het is niet de bedoeling om onze kleintjes om te kopen, maar om ze een leuk beeld te geven van opruimen.

En hoe zit het met jou? Is het jou gelukt om je kinderen aan het opruimen te krijgen? Hoe heb jij het aangepakt? We nodigen je uit om je verhalen te delen in de comments. Misschien inspireert het sommigen van jullie. We horen graag van jullie!

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.