Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Angst van kinderen in het donker: wij werpen licht op het onderwerp

Schreeuwt je kind soms ‘s avonds laat? Kan hij niet alleen in zijn kamer slapen of met het licht uit? Zoekt hij elke avond jouw gezelschap op? Angst voor het donker is een veel voorkomende fobie bij jonge kinderen. Het is echter niet iets om lichtvaardig op te vatten, anders kan je kleintje de rest van zijn of haar leven met deze angst leven. In dit artikel vertellen we je er alles over: wanneer, hoe en waarom achluofobie optreedt en hoe je het kunt behandelen om je kleintje te helpen het te overwinnen. Blijf bij ons om meer te weten te komen!

Un petit garçon métisse avec un pull rayé bleu et blanc. Le garçon se tient les yeux car il a peur du noir.
Angst voor het donker komt vaak voor bij kinderen en kan een aantal mogelijke oorzaken hebben.

Achluofobie: op welke leeftijd?

Om een aandoening te behandelen, moet je weten wat het is. Je moet erachter komen wat het is en wanneer het is begonnen. Lees van ons wat achluofobie is en wanneer het kan optreden.

Wat is achluofobie?

Achluofobie is de angst voor duisternis en het donker. Deze angst komt meestal voor bij opgroeiende kinderen. In zeldzame en soms geïsoleerde gevallen kunnen volwassenen er ook last van hebben.

De angst wordt niet veroorzaakt door de duisternis zelf. Het komt eerder door het onvermogen om te zien, wat een gevoel van hulpeloosheid creëert bij de persoon in kwestie. Dit leidt weer tot stress, angst, nervositeit en soms zelfs wanhoop. Afhankelijk van de mate van angst variëren de symptomen. Ze kunnen extreem of verzwakt zijn.

De eerste tekenen van achluofobie bij kinderen

Bij de geboorte heeft een kind nog niet veel aandacht voor de omgeving om hen heen. Ze nemen genoegen met de gewoonten die hun ouders dagelijks aanleren. Ze zien geen verschil tussen slapen in volledige duisternis of onder het subtiele licht van een nachtlampje.

Het is tijdens deze periode van psychomotorische ontwikkeling dat onze kleintjes zich bewust beginnen te worden van hun omgeving. Angst voor het donker verschijnt meestal tijdens deze fase van de groei van een kind, tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar. Tijdens deze fase heeft je kleintje je steun nodig. Verwaarlozing van jouw kant kan ertoe leiden dat de situatie stagneert. Sommige mensen die een ernstig trauma hebben meegemaakt, houden deze angst hun hele leven.

Hoe weet je of je kind bang is in het donker?

Angst voor het donker kan zich op twee manieren uiten:

 • Fysiek
 • Emotioneel

Je moet je bewust zijn van deze verschillende soorten symptomen om achluofobie bij je kind te kunnen vaststellen.

Lichamelijke symptomen

De lichamelijke symptomen van achluofobie worden soms verkeerd geïnterpreteerd. Ze worden vaak verward met eenvoudige ziekten veroorzaakt door indigestie of het begin van koorts. Mensen die bang zijn in hetdonker kunnen last hebben van maagklachten die kunnen worden toegeschreven aan voedselvergiftiging. Het kind kan ook last hebben van opvliegers. Sommige mensen verwarren dit met tekenen van griep of algemene vermoeidheid. Het is altijd het beste om je kleintje te vragen wat er echt mis is voordat je conclusies trekt.

Une fille apeurée qui est dans son lit et tient un ours en peluche. La petite fille a peur du noir
Meestal komt de angst voor het donker weer naar boven als het bedtijd is

Andere lichamelijke verschijnselen van achluofobie zijn onder andere

 • Zweten
 • Duizeligheid
 • Verhoogde hartslag
 • Trillen of tintelingen
 • Ademhalingsmoeilijkheden

Emotionele symptomen

Om te weten of je kind echt last heeft van angst voor het donker, moeten de emotionele en fysieke symptomen niet los van elkaar worden gezien. Ze maken deel uit van een geheel. Door de gevoelens van je kind te interpreteren, zul je gemakkelijk beseffen dat hij of zij niet gewoon ziek is.

Angst voor het donker kan verschillende sensaties veroorzaken bij de persoon in kwestie:

 • Zenuwachtigheid: uit zich als slaap slaap en vatbaarheid voor van alles en nog wat.
 • Een staat van acute stress: het kind kan soms de controle over zijn of haar lichaam verliezen, wat leidt tot vlagen van waanzin.
 • Paniek en angst: je kind wordt bleek, zweet en beeft.
 • Hulpeloosheid: gaat gepaard met een gevoel van depressie omdat het niet in staat is om te reageren.

Waarom is mijn kind bang in het donker?

De angst van kinderen voor het donker is het gevolg van een aantal factoren:

 • Een traumatische ervaring
 • Alledaags leren
 • De invloed van hun omgeving

Een traumatische ervaring

De angst van je kind voor het donker kan voortkomen uit een traumatische ervaring. Iemand wordt bijvoorbeeld claustrofobisch nadat hij enkele uren of dagen in een kleine kamer is opgesloten. Hetzelfde geldt voor achluofobie. Je kleintje is misschien lange tijd alleen in het donker geweest. Hij kan ook getuige zijn geweest van een gewelddadige scène in het donker.

Une fille triste et battue qui se tient la tête elle a un scotch sur la bouche pour l'empêcher de parler et elle a un oeil au beurre noir
Traumatische ervaringen kunnen de bron zijn van de angst van een kind voor het donker

Alledaags leren

Onderwijs is de basis van alles. Door bepaalde zinnen dagelijks te herhalen, registreren kinderen alles in hun hersenen. Als je ze vaak vertelt dat in het donker blijven gevaarlijk is, dat ze kunnen vallen, op iets kunnen trappen of vreemde geluiden kunnen horen, zullen deze woorden diep in hun geheugen gegrift raken.

Het is ook aan te raden om geen enge of horrorfilms te kijken in het bijzijn van je kleintje. Over het algemeen vinden enge scènes met geesten of moordenaars plaats in het donker.

De invloed van je omgeving

Angst voor het donker kan ook van persoon op persoon worden doorgegeven. Kinderen zijn nog steeds gemakkelijk te beïnvloeden. Als jij als ouder niet tegen het donker kunt, zal je kleintje die gewoonte waarschijnlijk oppikken als hij jou bang ziet. Om te voorkomen dat dit op je kind overslaat, moet je je emoties zo goed mogelijk verbergen. Door je angst te tonen, creëer je onbewust een traumatisch gevoel bij je kleintje.

Hoe stel je een kind gerust dat bang is in het donker?

Als je niet snel iets doet, kan de angst van je kind voor het donker heel lang aanhouden. Leer hoe je ze gerust kunt stellen door:

 • Een ritueel te creëren voor het slapengaan
 • Aan hun zijde te blijven
 • Praten over hun angsten

Een ritueel voor het slapengaan creëren

Je weet dat je kind bang is in het donker. Om hem of haar gerust te stellen en hem of haar te helpen rustig in te slapen, kun je een avondritueel creëren. Je kunt bijvoorbeeld samen de slaapkamer inspecteren op verstopplaatsen waar denkbeeldige monsters zich zouden kunnen verstoppen. Kijk samen in de kast, onder het bed, achter de deur of het raam.

Als je gelovig bent, kun je je kind ook vragen om voor het slapengaan een gebedje te zeggen. Je kunt hem of haar vertellen dat dit boze geesten zal afweren en engelen zal oproepen om hem of haar te beschermen tegen alle bedreigingen.

Aan de zijde van je kind blijven

Angst voor het donker komt voort uit een gevoel van machteloosheid in het donker. Om deze situatie te verhelpen, is het je eerste taak om je kind moed te geven. Je moet hem of haar het gevoel geven dat hij of zij beschermd is en dat hem of haar niets zal overkomen zolang jij bij hem of haar bent. Alleen al jouw aanwezigheid zal je kind troosten en hem in staat stellen zijn angsten snel te overwinnen. Als het nodig is, nodig hem dan uit om bij jou in de slaapkamer te komen slapen om de nacht rustig door te brengen.

Une petite fille qui a peur dans le bras de sa maman. La petite fille ferme les yeux car elle a peur du noir
Vaak ben jij de enige troost waar je kind op kan rekenen als het bang is

Samen de angsten van je kind bespreken

Om je kind gerust te kunnen stellen, moet je precies weten waar het bang voor is. Het kan gaan om spoken, nachtdieren of monsters die zich onder hun bed of in hun kast verstoppen. Door openlijk met je kind te praten, kun je uitleggen dat bepaalde entiteiten niet bestaan, maar alleen door mensen zijn verzonnen. Vraag hem bijvoorbeeld om samen met jou een paar minuten onder het bed te gaan liggen om te kijken of daar echt iets is. Neem hem mee de kast in om te bewijzen dat niets daar hem kwaad kan doen.

Hoe kan ik mijn kind helpen om niet meer bang te zijn in het donker?

De angst van een kind voor het donker is meestal een voorbijgaande fase. Maar je moet ze er wel overheen helpen. Hier zijn een paar tips om te helpen:

 • Een nachtlampje
 • Een knuffel
 • Zelfvertrouwen ontwikkelen

Een nachtlampje

Een nachtlampje of bedlampje is niet alleen een decoratief accessoire voor de slaapkamer van een kind. De belangrijkste rol ervan is om de kamer ‘s nachts subtiel te verlichten. Dit kan je kleintje helpen om niet meer bang te zijn in het donker. Achluofobie manifesteert zich meestal wanneer je je in totale duisternis bevindt.

Een knuffel

Een knuffel is een vertrouwd voorwerp dat je kind kan geruststellen. Met een knuffel in hun hand zullen je kleintjes zich beschermd voelen, alsof ze een magische en krachtige talisman in hun bezit hebben. Je kunt ze ook een verhaaltje vertellen over hoe de knuffel boze geesten kan afweren. Je kind zal niet langer bang zijn in het donker en als ze opgroeien, zullen ze zich op een natuurlijke manier losmaken van hun deken.

Het zelfvertrouwen van je kind ontwikkelen

Angst voor het donker is ook een kwestie van zelfvertrouwen. Je kind voelt zich niet sterk genoeg om het hoofd te bieden aan wat hij zich in het donker voorstelt. Jouw rol is dan om hem moed te geven en zijn zelfvertrouwen te ontwikkelen. Om dit te doen:

 • Vergelijk hem bijvoorbeeld met zijn favoriete superhelden. Vertel hem dat hij net zo sterk als hen kan zijn als hij dat wil.
 • Laat je kind van dag tot dag alleen handelen en zelfstandig worden.
 • Beloon hem voor zijn prestaties.
 • Geef ze verantwoordelijkheden thuis.

Hoe breng je een kind in slaap dat bang is in het donker?

Kinderen die ‘s nachts wakker zijn geworden, vinden het soms moeilijk om weer in slaap te komen. Hier zijn een paar tips om ze te helpen weer in slaap te vallen:

 • Een verhaaltje voorlezen
 • Een slaapliedje zingen of spelen

Een verhaaltje voorlezen

Een van de beste manieren om je kind dat bang is in het donker gerust te stellen, is door zijn aandacht af te leiden. Maar ze met je mobiele telefoon laten spelen is uit den boze. Het blauwe licht van de mobiele telefoon dreigt het slaapgevoel van je kleintje te verstoren. Dit maakt het moeilijk voor hem om terug te keren naar de armen van Morpheus.

In plaats daarvan raden we je aan om hem een leuk verhaaltje voor te lezen. Kies hiervoor een boek uit de boekenkast van je kind dat hem zal helpen zijn angsten te overwinnen. Kinderverhalen, superheldenverhalen, of misschien zelfs een stripboek zullen de truc doen. Probeer tijdens je optreden verschillende stemmen te gebruiken en maak je kleintje aan het lachen.

Zing of speel een slaapliedje

Net als het verhaaltje helpt muziek je kind af te leiden van angstige gedachten. Als hij midden in de nacht wakker wordt, zing dan een zacht liedje voor hem dat hij leuk vindt. Je kunt hem bijvoorbeeld ook een slaapliedje sturen dat is opgenomen op zijn slimme wekker. Je kunt kiezen voor Disney-soundtracks of themanummers van zijn favoriete tekenfilms. Daar wordt hij vrolijk van. Maar wees voorzichtig! Zet het volume niet helemaal hoog.

Je kind is bang in het donker: wat je moet onthouden

Angst voor het donker is een fobie die heel serieus moet worden genomen bij kinderen, anders kan deze de rest van hun leven bij hen blijven. Achluofobie komt niet voor bij baby’s tot de leeftijd van 2 jaar. Kinderen van 3 tot 5 jaar hebben de meeste kans om deze emotie te ervaren. Let op waarschuwingssignalen zoals maagklachten, hevig zweten gevolgd door koud zweet of angstaanvallen.

Om je kleintje gerust te stellen en hem te helpen zijn angst te overwinnen, luister je naar wat hij nodig heeft. Je kunt ook proberende babykamer anders in te richten om hem gerust te stellen. Vertel ze vrolijke verhaaltjes of zing slaapliedjes en, het allerbelangrijkste, ontwikkel hun zelfvertrouwen. Om hem te helpen rustig en zonder angst in slaap te vallen, moet je hem niet in het donker laten liggen. Zet een nachtlampje in zijn kamer voor extra licht.

Kijk geen horrorfilms met je kinderen. En jij? Hoe heb jij de achluofobie van je kind ervaren? Welk advies zou je geven aan ouders die dit momenteel meemaken? We nodigen je uit om je ervaring met ons te delen in de comments.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.