Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Kinderbeugels : Vanaf welke leeftijd wordt het aanbevolen?

Een beugel wordt gebruikt bij een orthodontische behandeling. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn beugels er in verschillende versies. Ze kunnen multi-attachment of multi-ring zijn. In sommige gevallen zien we zelfs plaatshouders. Orthodontisten gebruiken beugels om scheefstand te corrigeren. Scheefstand wordt door verschillende factoren veroorzaakt. Het uit zich op veel verschillende manieren. Tandproblemen hebben niet alleen invloed op de tanden, maar ook op de kaken.

In medische termen staat dit bekend als malocclusie. Maar op welke leeftijd wordt een beugel aanbevolen voor kinderen?

Een van onze vorige artikelen is de complete gids om kinderen te leren hun tanden te poetsen. Dit artikel is de ultieme gids om erachter te komen op welke leeftijd kinderen een beugel zouden moeten krijgen.

Wanneer de blijvende tanden komen

Het nemen van een beugel moet worden goedgekeurd door de tandarts. Deze arts controleert regelmatig het gebit van je kind. Hij of zij zal de eerste zijn die een verkeerde stand van de tanden opmerkt. Ouders nemen dan contact op met een orthodontist.

Je weet echter dat pogingen om de tanden in het gareel te krijgen tevergeefs zullen zijn als de operatie wordt uitgevoerd voordat de blijvende tanden doorkomen. Opgemerkt moet worden dat melktanden uitvallen vanaf de leeftijd van 5 of 6 jaar. Ze worden in een precieze volgorde geboren. Eerst komen de centrale snijtanden. Vervolgens verschijnen de laterale snijtanden in de mond van het kind.

Daarna verschijnen geleidelijk andere tanden naarmate het kind ouder wordt en de tijdelijke tanden uitvallen. Er zijn de eerste premolaren, hoektanden en premolaren. Als ruwe richtlijn geldt dat de blijvende tanden voor het 13e levensjaar zullen staan. De leeftijd van de tanden moet daarom worden gebruikt als basis voor tandheelkundige zorg.

Appareil dentaire enfant avant 7 ans

Orthodontie voor de leeftijd van 7 jaar

Gezien bovenstaande informatie is het een goed idee om op 6- of 7-jarige leeftijd te beginnen met een preventief consult. Tandartsen kunnen dan eventuele afwijkingen tussen de kaken snel oplossen. Dit is ook het moment waarop de snijtanden van het kind worden vervangen.

Theoretisch kan het kind een beugel dragen als de eerste blijvende tanden zijn doorgekomen. Op dat moment hebben ze gemengde tanden. Deze bestaan uit een mix van voorlopige en blijvende tanden.

Er zijn echter gevallen waarin de behandeling vroegtijdig moet worden uitgevoerd. In ernstige gevallen plaatsen orthodontisten het implantaat op de tanden van een kind tussen de 4 en 5 jaar oud. Dit is vooral het geval als de onderkaak van het kind een abnormale ontwikkeling vertoont. Een ander voorbeeld is een asymmetrisch gezicht (afwijkende kin).

Hoe eerder jonge patiënten een orthodontische behandeling ondergaan, hoe beter de resultaten. En hoe later de operatie wordt uitgevoerd, hoe meer beperkingen er in de werking te zien zijn.

Beugels voor kinderen: Wanneer moet een beugel?

Bepaalde tekenen zijn veelzeggend en beïnvloeden de beslissingen van de tandarts over het gebruik van een beugel. Naast een scheve stand van de kaak is er ook een gebrek aan ruimte. Bovendien mogen de tanden elkaar niet overlappen of verdringen. In die zin is het ondenkbaar om tanden te hebben die te ver uit elkaar staan.

Om de afstand te beoordelen, gebruiken tandartsen flosdraad. Het moet gemakkelijk en zonder belemmering tussen twee tanden door kunnen. Aan de andere kant kunnen tanden die te dicht bij elkaar staan gezien worden. In dit opzicht is het gebruik van het apparaat niet de enige haalbare oplossing. De oplossing voor deze moderne vorm van malocclusie is extractie. Dit is een alternatief dat als laatste redmiddel moet worden gebruikt.

Het tandheelkundig apparaat dwingt de tand in de gewenste positie. Op dezelfde manier wordt het metalen gereedschap gebruikt om de tand te spreiden. Het verwachte resultaat is een duidelijke verbetering van de esthetiek en functionaliteit van het gebit. Een beugel kan rond de leeftijd van 12 of 13 jaar worden geplaatst. De blijvende tanden zijn dan op hun plaats om een eventuele verkeerde stand op te lossen.

Waarom een beugel voor een kindergebit?

Gebitsproblemen zijn het gevolg van veel verschijnselen, zoals duimzuigen. Een andere factor is erfelijkheid. Een familielid in opgaande lijn heeft bijvoorbeeld tanden die uit elkaar staan of slecht uitgelijnd zijn. Je weet dat verkeerd uitgelijnde tanden glazuurslijtage versnellen. Er zijn ook andere gevolgen voor de gezondheid. Deze omvatten een slechte kauwkwaliteit. Daarom is het essentieel om een beugel te plaatsen vanaf de vroegste kinderjaren.

Een beugel zorgt ook voor een goede mondhygiëne wanneer de tanden vernauwd zijn. In deze configuratie is schoonmaken niet efficiënt. Het kind krijgt dan te maken met gaatjes. Deze situatie zal hem vergezellen tot op volwassen leeftijd. Een beugel is ook ontworpen om het risico op gingivitis te voorkomen. Er zijn twee categorieën beugels voor jonge patiënten. De arts kan een uitneembare of vaste beugel aanbevelen.

Traitement de l'orthodontie

Hoe wordt een orthodontische behandeling uitgevoerd?

Een orthodontische behandeling bestaat uit verschillende fasen. Eerst voert de arts een uitbreidingsfase uit. In technische termen wordt de operatie gehemelte-expansie genoemd. Het corrigeert defecten in het bovenste deel van de kaak. Het is bedoeld om toekomstige occlusies te voorkomen. De techniek vergroot het gehemelte kunstmatig. Het gebruikte mechanisme heet een ring. Het is een vast tandheelkundig apparaat.

De expansiefase

Omdat dit een vast tandheelkundig apparaat is, is het handig om bevestigingssystemen te hebben. Dit zijn de blijvende tanden, zoals de bovenste premolaren. Ze houden draden vast die als veren werken. Het element is verbonden met twee uitzetbeugels. Een ander idee is om een verankeringssysteem te plaatsen. Dit veronderstelt het gebruik van een plaat. Deze infiltreert in het gehemelte. De beugels worden elke dag handmatig vergroot. Hiervoor draai je de krik gewoon een kwartslag.

De beugel plaatsen

Na de expansiefase gebruiken tandartsen brackets. Deze helpen de metalen draden langs de tanden te lopen. De draden zijn verantwoordelijk voor het bewegen van de tanden. Tijdens de operatie is het essentieel om rekening te houden met de diameter van de tanden.

De brackets verwijderen

Aan het einde van de behandeling worden de gelijmde brackets van de tanden van het kind verwijderd. Ook hier is het essentieel om de zogenaamde retentiefase toe te passen. Het is belangrijk om te onthouden dat de tanden zonder deze methode terugkeren naar hun verkeerde positie. Bij deze procedure wordt een klein apparaatje gedragen terwijl het kind slaapt.

Wat zijn de verschillende soorten beugels?

Misvormingen van tanden en kaken kunnen worden gecorrigeerd met andere hulpmiddelen dan een beugel. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen traditionele beugels en multibraces.

Klassieke beugels worden in de meeste gevallen herhaaldelijk gebruikt. Ze bieden talloze voordelen, zoals aantrekkelijke kosten. Aan de andere kant kunnen ze complexen veroorzaken vanwege hun gebrek aan discretie.

Multi-ringen zijn delicater vanwege het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Ze zijn voornamelijk gemaakt van keramiek. Ze worden bevestigd met metalen tandheelkundige draden. Je kunt ook speciale nachtbeugels tegenkomen. Deze omvatten gezichtsmaskers. Het helpt de afstand tussen de tanden te optimaliseren. Interlocks maken ook deel uit van deze productcategorieën.

Een beugel wordt niet altijd op het gezicht van de tanden geplaatst. Ze kunnen verborgen worden in de lagere delen. In dat geval gebruiken we de linguale methode. Deze aanpak camoufleert het apparaat aan de achterkant van de tanden. De tong zal echter in contact komen met het metalen onderdeel. Ter informatie: er bestaan doorzichtige beugels. Deze staan bekend als wegwerpbare aligners. Ze moeten om hygiënische redenen regelmatig om de 15 dagen worden vervangen.

Enfant souriant avec un appareil dentaire

Wat is de praktische informatie over het aanmeten van een beugel?

De tijd die nodig is om de tanden opnieuw uit te lijnen hangt af van een aantal factoren, waaronder de ontdekte complexiteit. De minimale tijd is 6 maanden. Het kan tot 2 jaar duren, of zelfs langer. Patiënten merken enige pijn na het plaatsen van een beugel.

Beugels zijn nu echter miniatuur. Ze veroorzaken elke dag minder ongemak. De pijn vermindert na 1 of 2 dagen. In de tussentijd kan de tandarts pijnstillers voorschrijven. Wrijven over de beugels op de wangen veroorzaakt ook pijn. Er zijn twee benaderingen mogelijk. Ofwel knipt de orthodontist de metalen draden dicht bij de wangen door. Of hij of zij kan aanraden om orthodontische was te gebruiken.

Concluderend kan een beugel worden aangemeten vanaf de leeftijd van 7 jaar. In complexe gevallen kan een beugel echter al vanaf 5 jaar worden geplaatst. Om een effectieve behandeling te garanderen, is het echter raadzaam om te wachten tot de blijvende tanden zijn doorgebroken. Als de beugel eenmaal op zijn plaats zit, kan deze pas worden verwijderd als de behandeling is afgerond.

Beugels voor kinderen: Wat is volgens jou de ideale leeftijd?

Deel gerust je ervaringen en geef je mening over het onderwerp van dit artikel in de comments.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.