Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Vanaf welke leeftijd kan een kind sieraden dragen?

De kindersieraden zijn het perfecte cadeau voor elke speciale gelegenheid: geboorte, verjaardag, doop of kerstmis. Je hoeft vaak niet te twijfelen om zo’n cadeau aan een tiener of een volwassene te geven.

Voor kinderen lijkt de vraag iets lastiger. Omdat hun huid gemakkelijk vlekken maakt, zijn ouders bang dat het dragen van sieraden kan leiden tot huidirritatie, vooral bij jongere kinderen. Wees gerust, de risico’s zijn minimaal.

Maar om de veiligheid van uw kinderen te garanderen, is het belangrijk om te weten op welke leeftijd het veilig is om sieraden te dragen en welk type sieraad u het beste kunt kiezen.

Une jeune fille aux cheveux long est assise dans le sofa et se regarde dans un miroir de poche. Elle porte des bijoux pour enfant. Elle est dans un salon.
Kinderen ontdekken hun eigen imago en stijl en daar horen accessoires en sieraden bij.

Zijn sieraden voor kinderen een goed idee?

Om de vraag direct te beantwoorden: ja, kinderen sieraden geven is een goed idee. In de moderne wereld is het zelfs heel gebruikelijk. Een cadeau als dit zal je kleintjes zeker verrassen. Ze verwachten altijd meer gewone cadeaus zoals speelgoed, kleding en schoenen.

Bovendien hebben de sieraden een meer persoonlijke connotatie. Je kunt ook een hanger graveren met de initialen van de ontvanger of een belangrijke datum in het leven van je kind markeren. Het maakt allemaal deel uit van een mooie herinnering.

Sieraden zijn verkrijgbaar voor zowel jongens als meisjes. Je hoeft alleen maar de juiste stijl voor elk geslacht te kiezen. Een gevlochten armband, bijvoorbeeld, zal goed werken voor beide, net als een etnische ketting of een lichtgevende armband.

In tegenstelling tot voorwerpen waar kinderen snel op uitgekeken raken, kunnen sieraden elke dag gedragen worden om hun uiterlijk te verbeteren. Niet alleen doet u uw kleintje een plezier, u krijgt ook een goed rendement op uw investering.

Waarom een kind sieraden laten dragen?

Het dragen van sieraden kan je kind een aantal lessen leren. De eerste is verantwoordelijkheid. Of de sieraden nu gemaakt zijn van kostbare materialen of niet, je kleintje heeft de plicht om er goed voor te zorgen zodat ze niet kwijtraken of beschadigd raken. Dit zal hen aanmoedigen om hetzelfde te doen met hun andere bezittingen.

Sieraden kunnen ook een materiële band zijn tussen twee mensen. Bijvoorbeeld tussen een ouder en een baby. De liefde tussen de twee partijen kan worden omgezet in een zeer krachtige kracht. De armband armband halsketting of oorbel wordt een magische talisman die geluk en bescherming brengt. Je moet er natuurlijk wel in geloven.

Het juweel kan ook een persoon voorstellen die is overleden of verhuisd. In dat geval is het een manier om altijd een deel van die geliefde bij je te houden. Als je van je kinderen gescheiden bent en ze je missen, hoeven ze alleen maar het sieraad te dragen dat je ze hebt gegeven om je aanwezigheid te voelen.

Bepaalde sieraden hebben ook een heel belangrijke en specifieke functie. Als je kind bijvoorbeeld last heeft van allergieën of astma, kun je dit aangeven op een gepersonaliseerd sieraad. Zo weten de mensen om hem of haar heen in geval van nood wat ze moeten doen om de dag te redden.

Pas op voor allergieën!

Kinderen, vooral baby’s, hebben nog steeds een zeer gevoelige huid. Daarom moet je voorzichtig zijn met het geven van sieraden van dubieuze herkomst. Edele metalen zoalszilver en goud zijn over het algemeen hypoallergeen. Als je kind erop reageert, komt dat omdat er andere bestanddelen aan zijn toegevoegd.

Une petite fille asiatique qui fait la grimace en se grattant à cause des allergies.
Kindersieraden van slechte kwaliteit kunnen allergieën en huidproblemen veroorzaken

Koper is een van de schadelijkste materialen en veroorzaakt ernstige irritatie. Vergeet voor je jonge kinderen juwelen die van koper zijn gemaakt. Andere niet-edele metalen kunnen ook gevaarlijk zijn. Om een intolerantie te herkennen, laat je je kind de sieraden gewoon een paar uur dragen. Als er roodheid rondom verschijnt, verwijder het accessoire dan onmiddellijk.

Voor de meest gevoelige kinderen raden we sieraden van touw, elastiek, parels of roestvrij staal aan. Roestvrij staal is niet alleen goedkoop, maar heeft ook hypoallergene eigenschappen. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt in het ontwerp van veel soorten sieraden: kettingen, armbanden, oorbellen, kettingen, ringen en nog veel meer.

Kan ik bij de geboorte gaatjes in de oren van mijn baby laten zetten?

Ouders die een meisje verwachten, vragen zich waarschijnlijk af of het verstandiger is om bij de geboorte direct gaatjes in de oren van de baby te laten zetten. Hoewel dit een praktische optie lijkt, raden veel gezondheidsexperts het af.

Het gaatje in de oorlel is een ideale broedplaats voor bacteriën. Met de slapeloze nachten in het vooruitzicht kun je wel eens vergeten om de wond te desinfecteren. Dit kan leiden tot echte pijn voor de baby.

Une maman et son petit bébé assis sur ses genoux chez un docteur qui mesure la distance à percer sur le lobbe de l'oreille du bébé. La maman porte un pull orange, le bébé porte une tenue rose et le médecin porte des gants.
het doorboren van de oren van een baby om een klein sieraad in te brengen is riskant en moet door een arts worden gedaan

Bovendien kan de baby, die zich nog niet bewust is van wat hij doet, per ongeluk zijn oorbellen afscheuren. In bepaalde ongewone situaties kan de oorbel van je dochter verstrikt raken in de oorbel van haar moeder. En in een plotselinge beweging kan haar moeder de oorlel van haar baby scheuren.

Dus om een concreet antwoord op de vraag te geven: het antwoord is nee. We raden aan om te wachten tot je baby minstens anderhalf jaaroud is. Idealiter zou het zelfs de voorkeur verdienen om het oor van je kind te piercen als hij of zij 2 jaar oud is.

Je moet ook heel voorzichtig zijn bij het kiezen van een model. Praktisch en veilig zijn belangrijker dan esthetiek. Wij raden chipvormige oorbellen aan.

Kan ik mijn kind een sieraad geven voor zijn of haar doop?

Hoewel een kind op elke leeftijd gedoopt kan worden, wordt dit heilige ritueel meestal voor het eerste jaar van de baby uitgevoerd. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om het tussen de 6 en 8 maanden uit te voeren om er zeker van te zijn dat de ceremonie vlekkeloos verloopt. Een baby is dan minder snel onstuimig.

Op deze leeftijd is het mogelijk om het kind een sieraad te geven om de gelegenheid te markeren. Maar let erop dat je het juiste model kiest. De sieradensets die we aanraden, bevatten het volgende:

  • Een ketting
  • Een vergulde armband
  • Een hanger of medaille
  • Een krulketting

We hebben deze soorten sieraden gekozen omdat ze je kind kunnen vergezellen terwijl het opgroeit. Dus zelfs als je baby ze nog niet kan dragen, zal hij of zij dat wel doen als hij of zij groot is. Je kleine schat zal een tijdloze herinnering hebben aan deze grote dag. Om de sieraden een persoonlijk tintje te geven, kun je de voornaam van je kind en de doopdatum op de achterkant graveren.

Een kinderhanger: op welke leeftijd?

Een hanger is per definitie een sieraad dat aan een ketting hangt en om de hals of pols wordt gedragen. Dit type juweel kan voor elke gelegenheid gedragen worden. Maar is het een goed idee om er een voor een kind te kopen?

Door de ketting die integraal deel uitmaakt van dit sieraad, zijn er veel gevaren voor kleintjes. Tijdens het spelen kunnen ze bijvoorbeeld per ongeluk het accessoire afscheuren en een mooie plek in hun nek achterlaten. Ze kunnen ook vast komen te zitten op een schommel of andere constructie waarin het voorwerp verstrikt is geraakt.

Un papa qui offre une chaine avec un pendentif d'étoile de David à un jeune garçon qui porte une chemise et un gilet bleu
Hangers en vroege sieraden zijn veel voorkomende cadeaus in het leven van een jonge jongen.

Om deze redenen is het verstandiger om een baby geen hanger te laten dragen zonder dat er iemand op hem let. De baby zou de hanger in zijn mond kunnen stoppen en doorslikken.

Opde kleuterleeftijd (tussen 3 en 5) hebben kinderen echter al een beter inzicht in de dingen om hen heen. Ze kunnen voorkomen dat ze zichzelf verwonden met hun ketting of armband. Je kunt ze ook leren om hun sieraden af te doen en weg te leggen als ze aan het spelen zijn. Gebruik speelse spelletjes om ze het gevaar te laten inzien dat ze in bepaalde situaties kunnen lopen, of de kostbare aard van hun sieraden.

Het dragen van kindersieraden: praten over veiligheid

Het dragen van sieraden vereist een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een kind is zich daar misschien nog niet van bewust? Het is dus uw plicht om te zorgen voor de veiligheid van uw kleintje terwijl hij of zij de sieraden draagt.

Kettingsieraden voor kinderen, of het nu kettingen of armbanden zijn, moeten met zorg worden gekozen. De lengte is een bepalende factor. Ze moeten niet te lang zijn, anders kunnen de bungelende delen gemakkelijk overal aan blijven haken.

Wat voor accessoire het ook is – ring, oorbellen, armband of ketting– zorg ervoor dat het niet te zwaar is voor je kind. In het geval van oorbellen, bijvoorbeeld, kan de lel naar beneden worden getrokken, wat kan leiden tot langdurige pijn of jeuk.

Controleer ook altijd de materialen die zijn gebruikt om de sieraden te maken. Kies voor veilige onderdelen zoalszilver, goud, stof, elastiek, roestvrij staal of parels (van kunststof of natuursteen zoals barnsteen). Ze zullen de huid van je kind niet irriteren.

Tot slot moet je je kleintje goed in de gaten houden als hij zijn sieraden draagt. Geef ze niet als ze aan het spelen zijn. Laat ze alleen dragen bij speciale gelegenheden om hun outfit te verfraaien.

Wat is de ideale leeftijd voor een kind om sieraden te dragen?

Het dragen van sieraden kan voor kinderen een aantal risico’s met zich meeb rengen. Meer toezicht is essentieel, vooral voor de jongste kinderen.

Kinderen kunnen op verschillende leeftijden sieraden dragen. Een baby die nog geen grijpvermogen heeft, kan bijvoorbeeld een armband om zijn pols dragen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat hij het in zijn mond stopt. Tussen de leeftijd van 5 en 12 maanden kun je de sieraden het beste verwijderen. In deze periode beginnen ze dingen op te rapen en kunnen ze ze inslikken.

Naarmate ze opgroeien, wordenkinderen zich steeds meer bewust van hun omgeving. Ze leren gevaarlijke situaties te onderscheiden. Opdriejarige leeftijd hebben ze een goed beoordelingsvermogen. Dit betekent dat ze zonder problemen sieraden kunnen dragen, zonder dat je ze voortdurend in de gaten hoeft te houden. Omdat je kleintje al een beetje kan praten, zal hij de veiligheidsinstructies die je hem geeft begrijpen.

Kortom, de ideale leeftijd voor een kind om sieraden te dragen is ongeveer 3 of 4 jaar. Oorbellen kun je je dochter geven vanaf anderhalf jaar.

Welke sieraden voor welke leeftijd?

Je kunt kinderen sieraden geven, maar je moet wel weten welke modellen het beste bij hen passen.

  • Armbanden: deze kunnen door kinderen van alle leeftijden worden gedragen. Armbandjes zijn bijvoorbeeld perfect voor pasgeborenen. Als ze ouder worden, kies dan voor sieraden die makkelijk te hanteren zijn, zoals elastische kralenarmbanden. Die passen zich op natuurlijke wijze aan de grootte van de pols van je kleintje aan.
  • Oorbellen: voor een eerste paar op de leeftijd van 18 maanden kies je voor knopjes. Omdat ze niet bengelen, zijn ze veiliger. Als je kind ouder is, drie jaar of ouder, kun je kiezen voor hoepeloorbellen.
  • Hangerkettingen: Ideaal vanaf drie jaar. Je kunt kiezen voor kettingen of kettingen van parels, touw of elastiek.
  • Ringen: Voor kinderen vanaf drie jaar die geen dingen meer in hun mond stoppen en al verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Vanaf welke leeftijd kan een kind sieraden dragen?

Kinderen groeien verschillend op. Sommigen zijn al verder dan anderen en begrijpen vrij snel de verantwoordelijkheden die het dragen van sieraden met zich meebrengt. Het is aan de ouders om te beslissen of hun kinderen er klaar voor zijn.

Een kind dat niet erg onstuimig is, kan bijvoorbeeld al vanaf 2 jaar sieraden dragen. Anderen moeten wachten tot ze drie of vier jaar oud zijn. Zorg er in elk geval voor dat je kleintjes veilig zijn. Kies materialen die niet schadelijk zijn voor hun gezondheid en modellen die niet te riskant zijn om te gebruiken Op welke leeftijd kreeg uw kind zijn eerste sieraad? Welk type sieraad heeft u gekozen? We horen het graag van u in het commentaargedeelte.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.