Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Hoe controleer je de mobiele telefoon van je kind? Ouderlijk toezicht

In 2021 blijkt uit de laatste cijfers dat meer dan 63% van de 12-jarigen een mobiele telefoon heeft. Dit cijfer stijgt naar 84% voor 14-jarigen. Vandaag de dag rusten steeds meer ouders hun kinderen uit met smartphones. Wat de redenen ook zijn waarom ouders hun kinderen uitrusten met een mobiele telefoon, de grote vraag is vaak hoe ze kunnen controleren hoe ze hem gebruiken. Heb je je ooit afgevraagd hoe je de mobiele telefoon van je kind kunt controleren? Hoe kun je het beste ouderlijk toezicht uitoefenen op de smartphone van je kind? Hier zijn de verschillende methoden en tips om dat te doen.

Activeer het ouderlijk toezicht op de telefoon van je kind

Zelfs als je denkt dat je je kind gewoon een “eenvoudig” telecommunicatiemiddel geeft, kan het zijn dat hij verbinding maakt met het web, applicaties downloadt en zichzelf blootstelt aan gevaren. Toezicht houden op de telefoon van je kind is vaak nodig om ze te helpen hun eerste stappen te zetten met digitale technologie. De eerste optie om te overwegen is het ouderlijk toezicht dat beschikbaar is in de interne instellingen van de telefoon.

Activer le contrôle parental du téléphone de son enfant

Ouderlijk toezicht in de interne instellingen van de smartphone

De meeste telefoons hebben controle-instellingen. Om te voorkomen dat kinderen de instellingen die ze hebben ingesteld verwijderen, bevatten beide besturingssystemen (iOS en Android) een oudercode om ervoor te zorgen dat de instellingen permanent zijn. Niemand kan deze instellingen wijzigen of verwijderen zonder de code. Afhankelijk van je besturingssysteem kan de methode verschillen. De mate van opties en controle kan ook verschillen.

Op iOS (Apple) is de functie “Schermtijd” volledig configureerbaar. Je kunt het digitale gebruik van de mobiele telefoon van je kind beveiligen. Hier zijn enkele mogelijke aanpassingen:

 • Aankopen in de verschillende winkels voorkomen
 • Het gebruik van applicaties beperken, met name Game Center
 • De toegang tot expliciete inhoud blokkeren, met name op basis van de classificatie ervan
 • Inhoud van websites filteren
 • Verbindingstijden instellen

Op Android is er ook een speciale toepassing voor ouderlijk toezicht beschikbaar in de Google Play Store. Download deze gewoon en pas de gewenste instellingen toe. De applicatie is echter minder krachtig dan op het concurrerende besturingssysteem. Het is in wezen een filterapplicatie:

 • Autorisatiefiltering voor het kopen en huren van games op basis van classificatie
 • Classificatiefiltering voor het afspelen van films
 • Classificatiefiltering voor tv
 • Classificatiefiltering voor boeken

Er moet ook worden opgemerkt dat het filteren kan worden omzeild. Als je specifiek naar de naam van games, films of boeken zoekt of ze via een directe link opent, wordt de toegang gedeblokkeerd.

Ouderlijk toezicht bij providers van mobiele telefonie

Le contrôle parental auprès des opérateurs de téléphonie mobile

Sommige operators zijn zich bewust van de noodzaak om de digitale privacy van kinderen te beschermen. De vier belangrijkste Franse operators hebben opties geïntroduceerd voor verbeterd ouderlijk toezicht. Deze opties zijn geschikt voor alle besturingssystemen, iOS of Android. Ze zijn echter vaak gebonden aan abonnementskosten.

Alle operators bieden de volgende opties:

 • Filteren van websites met ongepaste inhoud die aanstoot kan geven

Voor de rest biedt elke operator andere opties:

 • Raadpleging van bezochte sites
 • Toepassing van een maximale verbindingstijd per dag of per week
 • Toegang tot bepaalde toepassingen en tijdens bepaalde uren beperken of blokkeren
 • Beveiligde zoekmachine, zelfs via Wi-Fi
 • Applicatiegebruik bijhouden
 • Blokkeren van spraak- of videogesprekken naar betaalnummers
 • Verschillende profielen met verschillende mate van filtering

Op de website van je provider kun je de specifieke functies van elk profiel bekijken. Als de aangeboden opties aantrekkelijker zijn dan de interne configuratieopties, kan het de moeite waard zijn om een van deze abonnementen af te sluiten. Let echter wel op de blokkeeropties: sommige providers blokkeren alleen gevoelige inhoud op mobiele telefoons. Door thuis verbinding te maken met Wi-Fi kan je kind dan toegang krijgen tot inhoud die eerder was gefilterd.

Toepassingen van derden om de mobiele telefoon van je kind te controleren

Er is nog een andere optie voor ouders die de mobiele telefoon van hun kind willen controleren: het downloaden van applicaties of software van derden. Tussen de vele producten die in de winkels verkrijgbaar zijn, springt er één in het bijzonder uit.

Google Familielink

De app werd in 2017 gelanceerd en kan worden aangepast aan beide besturingssystemen (iOS 11 of hoger, Android). Kinderen onder de 13 kunnen er een Google-account mee krijgen. Geïnstalleerd op je mobiel en gekoppeld aan de kinder- en tienerversie op de tweede telefoon, garandeert het volledige controle over het digitale gebruik van je kind.

Wat zijn de voordelen van deze applicatie? Family Link is gratis. Met de applicatie kun je tot 5 accounts van kinderen controleren en een andere ouder uitnodigen om toezicht te houden. Het heeft ook een overzichtsdashboard. Dit geeft je zowel een globaal als een gedetailleerd overzicht van de digitale activiteiten van je kind. Je kunt zien welke applicaties je kind gebruikt en voor elke applicatie controleren hoe lang hij of zij online is.

De verschillende functies omvatten

 • Toegang tot Google Play regelen,
 • Filteren op zoekmachines
 • Filteren op het YouTube-platform
 • Android-toepassingen blokkeren
 • Apparaat geolocatie
 • Dagelijkse verbindings- en gebruikstijden definiëren

Andere toepassingen op de markt

Er zijn zoveel andere toepassingen dat het onmogelijk is om ze allemaal op te noemen. Een waarschuwing: in de jungle van “spionagetoepassingen” beweren sommige gratis te zijn, maar het blijkt dat je abonnementsgeld moet betalen. Andere bieden gewoon niet de functies die legaal ouderlijk toezicht, zoals hierboven beschreven, wel biedt. Onder de betalende toepassingen van derden die eruit springen zijn :

 • 4teens: een toepassing om kinderen te helpen goed gebruik te maken van digitale technologie, in de vorm van een schema dat ze kunnen invullen. Het is meer een hulpmiddel voor discussie en empowerment, gebaseerd op vertrouwen tussen ouders en kinderen. Het voordeel is dat je je kind voorzichtig bewust kunt maken van zijn of haar eigen gebruik van de telefoon en applicaties.
 • Norton family: combineert cyberbeveiliging en ouderlijk toezicht. De applicatie biedt opties die redelijk lijken op andere instellingen voor ouderlijk toezicht. Het pluspunt van de applicatie is de waarschuwing die naar de telefoon van de ouder wordt gestuurd bij twijfelachtig gebruik.
 • Ouders op de uitkijk: ook dit is geen innovatieve controlefunctie, maar wel een interessante waarmee kinderen hun ouders om toegang tot een site of toepassing kunnen vragen. Nogmaals, dit is een manier om kinderen bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheden en motivaties voor het gebruik van hun smartphone.
Le contrôle parental pour une éducation au numérique et ses usages

Ouderlijk toezicht voor digitale opvoeding en gebruik

Opvoeding in het gebruik van digitale technologie is verre van aangeboren. De huidige generaties zijn geboren in een omgeving waar de smartphone van hun ouders een vertrouwd voorwerp is, maar de gevaren die er achter schuil kunnen gaan, zijn hen maar al te vaak onbekend. Daarom is dit een van de aspecten van de opvoeding die ouders aan hun kinderen moeten doorgeven. Op die manier kunnen ze voldoende afstand nemen van wat uiteindelijk een hulpmiddel blijft. Een veelzijdig instrument waar verantwoord mee omgegaan moet worden.

Er zijn daarom verschillende methoden en tips om de mobiele telefoon van je kind in de gaten te houden. Het instellen van ouderlijk toezicht is de eerste stap in het bewustmaken van goede digitale praktijken. Dit kan in overleg met het kind. Beter nog, het zou een coöperatieve dialoog tussen ouder en kind moeten zijn.

Het opzetten van een systeem voor ouderlijk toezicht moet niet worden gezien als opdringerig. Integendeel, het is een manier om je kind te steunen en te helpen verantwoordelijkheid te nemen. Het is een manier om hen te begeleiden en hen de juiste gebaren en houdingen bij te brengen. Je kunt je kind de gevaren van digitale technologie leren herkennen, zonder het te demoniseren. Uitleggen aan welke gevaren ze worden blootgesteld en ze geleidelijk helpen om onafhankelijke gebruikers te worden, is de beste manier om onaangename verrassingen te voorkomen. Voor hen en voor jou.

Hoe bewaak je je mobiele telefoon?

Hoe doe je dat? Heb je al de stap gezet naar ouderlijk toezicht op de telefoon van je kind? Heb je nog andere tips voor het monitoren van een smartphone? Wil je je eigen ervaring met ouderlijk toezicht op de telefoon van je kind delen? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten! Van het delen van ervaringen kun je altijd iets leren. En met de digitale wereld die tegenwoordig zo snel vooruitgaat, bestaat er geen twijfel over dat het delen van methoden ons allemaal ten goede zal komen!

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.