Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDM10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Ontdek de voordelen van bordspellen voor je kinderen

Bordspellen bestaan al duizenden jaren. Zelfs wetenschappers weten niet wanneer het eerste bordspel in de geschiedenis verscheen. Ze hebben alleen een schatting kunnen maken tussen 10.000 en 3.000 voor Christus. Omdat elke beschaving zijn eigen cultuur heeft, kan men zeggen dat bordspellen hun eigen oorsprong hebben. Go en Shogi komen bijvoorbeeld uit Japan, Senet uit Egypte en Tic-Tac-Toe uit de Verenigde Staten.

Tegenwoordig zijn er talloze varianten die ontwerpers graag bewerken om de spellen spannender te maken. Maar zijn bordspellen alleen voor de lol? Hoe zit het met de echte voordelen, vooral voor de opvoeding van onze kinderen? Hier volgen enkele antwoorden.

Deux jeunes enfants qui jouent au monopoly l'un a un pull bleu l'autre un t shirt bleu
Bordspellen hebben alle voordelen voor onze kinderen

Leren leven in een gemeenschap met bordspellen

Bordspellen, gespeeld door 2, 3, 5 of zelfs meer dan 10 spelers, zijn een uitstekende manier om kinderen kennis te laten maken met het gemeenschapsleven. Om ervoor te zorgen dat de spellen soepel verlopen, moet je alle deelnemers respecteren door bijvoorbeeld op je beurt te wachten. Dit kan een goede oefening zijn om geduld te leren.

In een levensechte situatie zullen je kinderen begrijpen waarom ze in de rij moeten staan bij de kassa in winkels en supermarkten. Ze zullen weten dat ze met een driftbui niet vooruit komen in de rij.

Door samen te spelen ontwikkelen ze ook hun vermogen om met anderen om te gaan en de mensen om hen heen te helpen. In Monopoly bijvoorbeeld zijn soms compromissen nodig om te winnen en kunnen nieuwe allianties worden gesloten.

Het gevoel van samenwerking bij kinderen ontwikkelen

Het spannende aan bordspellen is dat er verschillende soorten zijn. Er zijn coöperatieve spellen. Deze hebben het voordeel dat ze onze kinderen het belang van goed teamwerk leren. Bij dit soort amusement zijn de deelnemers geen tegenstanders. Ze moeten zich organiseren en samenwerken. Er zijn maar twee mogelijke uitkomsten: samen winnen of verliezen.

Op deze manier ontwikkelen kinderen de notie van elkaar helpen en anderen vertrouwen. Dit zal in het echte leven van pas komen wanneer ze gemakkelijker willen integreren in een nieuwe school of vereniging.

Ruzies tussen broers kunnen ook verminderen dankzij dit soort entertainment, omdat kinderen leren om beter om te gaan met hun meningsverschillen. Ze begrijpen ook de waarde van tijd samen doorbrengen als gezin en zullen niet langer aarzelen om meer tijd door te brengen met hun ouders en familieleden.

Onder de spelletjes zijn onder andere puzzels. Door elkaar te helpen, kunnen ze alle stukjes sneller in elkaar zetten.

Bordspellen om discipline bij te brengen

Regels zijn de essentie van het leven in een samenleving. Zonder wetten zou geen enkele gemeenschap in vrede en harmonie leven. Door je kinderen bordspellen te leren, breng je ze deze waarden al bij. Je leert ze ook wat goed en kwaad is.

Om in het spel te blijven en te blijven spelen, hebben je kleintjes geen andere keuze dan de regels te respecteren. Ze zullen dit geleidelijk in hun dagelijks leven opnemen, te beginnen met de wetten van het huis. Om opvoeding effectief te laten zijn, moet je dezelfde principes dagelijks toepassen en een discipline en gedragslijn creëren om thuis te volgen. Introduceer bijvoorbeeld beloningen en straffen. Dit zal hen meer aanmoedigen.

Communicatie via bordspellen

Begrijpen en begrepen worden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Kinderen, meer dan volwassenen, weten niet hoe ze hun gevoelens moeten uiten. Toch is dit een van de belangrijkste basisprincipes van communicatie. Dus waarom zouden we bordspellen niet gebruiken om onze kleintjes te leren zichzelf te onderscheiden?

Op het gebied van communicatie zijn er veel voordelen aan bordspellen:

  • Ontwikkeling van empathie
  • Aangescherpte onderhandelingsvaardigheden
  • Meer vertrouwen in zichzelf en anderen
  • Verbeterd gevoel van coördinatie

Geef de voorkeur aan coöperatieve spellen voor de beste resultaten. Je kleintjes leren hun ideeën te uiten zonder bang te hoeven zijn voor de mening van anderen, omdat iedereen op gelijke voet staat.

Luister naar je omgeving om te winnen

In veel bordspellen is luisteren belangrijk, vooral in de varianten waarbij je als team moet samenwerken. Deze spellen leren je kinderen de betekenis van het gezegde “Twee hoofden zijn beter dan één”. Ze kunnen dan hun ideeën bundelen om hun tegenstanders te verslaan.

  • In een bordspel moet je :
  • Laat elke partner om de beurt spreken
  • Luisteren naar andere meningen om de situatie beter te analyseren
  • Meningen vergelijken
  • Ideeën verzamelen en een actieplan opstellen

In het echte leven zal deze aanpak onze kleintjes helpen om de mening van anderen te overwegen en te respecteren. Het zal hen ook leren om meer open te staan voor nieuwe ideeën. Dat is een belangrijke factor in hun ontwikkeling.

Bordspellen en omgaan met emoties

Kinderen hebben vaak een gebrek aan geduld. Vanaf hun geboorte tot hun derde jaar begrijpen ze nog niet waarom ze moeten wachten. Dit soort situaties leidt tot frustratie, onzekerheid en stress. Er zijn echter een aantal dingen die je kunt doen om ze te laten wennen aan wachten. Bordspelletjes bijvoorbeeld.

Hierbij moet wel worden opgemerkt dat bordspellen over het algemeen niet voor hen toegankelijk zijn voor ze 3 jaar oud zijn. In feite is dit het moment waarop je je kleintje geleidelijk aan dit idee kunt bijbrengen. Op 4-jarige leeftijd beginnen kinderendit leerproces te assimileren en zijn ze steeds beter in staat om even te wachten.

Het nut van gezelschapsspellen in dit geval is om kleintjes te trainen om minutenlang geduldig te zijn. Naarmate het spel vordert, zullen ze hun angst beter beheersen en toleranter worden.

Familiebanden versterken

De banden tussen ouders en kinderen en tussen kinderen onderling zijn erg belangrijk, omdat deze verschillende partijen onder hetzelfde dak moeten leven en elke dag met elkaar omgaan. Dagelijks spanningen ervaren door onopgeloste meningsverschillen kan de psychologie van iedereen onder druk zetten. Om dit te voorkomen is het belangrijk om relaties binnen hetzelfde huishouden te onderhouden.

Une famille heureuse qui joue à un jeu de société assis par terre dans la chambre.
Gezelschapsspellen zijn een goede manier om de familiebanden te versterken

Daarom is het belangrijk om activiteiten te organiseren waar je samen van kunt genieten. Dit kan een familie-uitje zijn of een klein restaurant. Maar de beste momenten die je samen kunt doorbrengen zijn die thuis, en daarom zijn bordspellen zo nuttig. Je kunt er samen mee lachen, allianties vormen, delen en, het beste van alles, contact maken.

Leren rekenen met spelletjes

Rekenen is nooit voor iedereen even makkelijk. Sommige mensen vinden het moeilijker dan anderen om wiskundige formules te assimileren. Toch zijn ze nodig om problemen op te lossen en vooral om eenvoudige handelstransacties te doen in het dagelijks leven. Als je merkt dat je kinderen achterblijven op dit gebied, waarom probeer je dan niet te oefenen met bordspellen?

Dominostenen en kaartspellen kunnen een goede start zijn om getallen te leren herkennen. Er zijn ook getallenpuzzels die je kinderen op volgorde moeten leggen volgens de logische volgorde van getallen. Naarmate het niveau van je kinderen stijgt door oefening, is het aan jou om de uitdaging wat moeilijker te maken met complexere variaties. Monopoly en andere strategische spellen kunnen vanaf 8 jaar worden gespeeld.

De creativiteit van je kinderen ontwikkelen met bordspellen

Tijdens het opgroeien mogen we de creatieve vaardigheden van onze kinderen niet onderschatten. Het is de manier waarop onze kleintjes de omgeving om hen heen waarnemen. Creativiteit geeft hen de middelen om een probleem te overwinnen door zelf een of meer oplossingen te bedenken. Het is daarom essentieel om dit vermogen te verbeteren.

Elk type bordspel heeft zijn eigen specifieke doel. Sommige zijn ontworpen om communicatievaardigheden, kritisch denken en teamwork aan te scherpen, maar er zijn ook spellen die zijn ontworpen om het gevoel voor humor van de speler aan te scherpen. Er zijn ook spellen die ontworpen zijn om de creativiteit van onze kinderen aan te scherpen.

Bouwspellen zijn daar een goed voorbeeld van. Hierbij laten onze kleintjes hun fantasie de vrije loop door in hun hoofd bedachte constructies te maken. Zo tonen ze hun vindingrijkheid.

Tekengames zijn ook een goede oefening. Met zeshoekige educatieve puzzels kunnen kleintjes alle vormen maken die ze maar willen: dieren, huizen, geometrische vormen en verschillende huishoudelijke voorwerpen namaken.

Mentale ziekten voorkomen met bordspellen

Ouderen zijn niet de enigen die last kunnen hebben van verminderde cognitieve capaciteit. Het bewijs is dat wetenschappers tijdens opsluiting een toename van dit fenomeen bij kinderen hebben opgemerkt. Dit heeft te maken met de vermindering van sociale interactie en de vermindering of zelfs afwezigheid van intellectuele stimulatie. Een dergelijke situatie kan op lange termijn leiden tot mentale stoornissen.

Dit is waar bordspellen van pas komen. Ze houden de hersenen actief tijdens het spelen en helpen ziekten zoals dementie en Alzheimer bij kinderen te voorkomen. Om eentonigheid te voorkomen, is het echter raadzaam om de spellen af te wisselen en niet vast te houden aan één genre. De beste spellen zijn onder andere coöperatieve spellen, sfeerspellen, strategiespellen, familiespellen en geheugenspellen.

Samen goede herinneringen creëren

We moeten onze kinderen niet alleen iets leren, maar ook aan hun geluk denken. Tijd doorbrengen met spelen draagt daar veel meer aan bij dan je zou denken. Dat is waar bordspellen over gaan: waardevolle en bijzondere momenten en herinneringen creëren om samen te delen.

Une petite fille asiatique qui joue aux echecs avec son papa. le jeu d'echec est gris et doré
Spelletjes die je als kind speelt, zijn momenten die je nooit meer vergeet

Als we spelletjes spelen, vergeten we bovendien voor een paar uur onze dagelijkse beslommeringen. Het is ook een uitstekende manier om stress te verlichten, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Bordspellen voor kinderen: hoe vaak is het de moeite waard?

De voordelen van bordspellen voor de opvoeding en training van onze kinderen zijn onmiskenbaar. Hoe vaker je met je kleintjes speelt, hoe meer ze goede gewoonten zullen ontwikkelen. Er is geen aanbevolen speelfrequentie. Begin en hervat een spel zo vaak als je wilt en zoveel als jullie beiden leuk vinden. Dwing je peuters niet om te spelen als ze dat niet willen. Dit kan alleen maar spanning tussen jullie creëren.

Dat gezegd hebbende, kun je je kleintjes al op zeer jonge leeftijd laten kennismaken met spelen, bijvoorbeeld met spelletjes voor jonge kinderen. Deskundigen zijn het erover eens dat vanaf 2 jaar het leren kan beginnen. De Montessorimethode is een goede methode om toe te passen ten behoeve van je kleintjes. Maar pas op dat je je kleintjes niet te veel onder druk zet. Zet plezier boven leren.

Bij Enfant World bieden we een ruime keuze aan houten spelletjes voor kinderen die hun zintuigen ontwikkelen en hun vermogen om voor zichzelf te zorgen.

Aarzel niet om één keer per week een spelletjesavond voor het hele gezin te organiseren. Het is een geweldige manier om wat quality time met elkaar door te brengen en de druk en stress van de week weg te nemen Hou je van gezelschapsspellen? Speel je vaak spelletjes met je kind ? Aan welke spellen geef je de voorkeur? Vertel ons over je ongewone ervaringen in de reacties.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.