Mijn Mandje

NEDERLANDSE KLANTENSERVICE 🇳🇱

–10% NU MET DE CODE RDO10

4,8/5 MEDEDELINGEN AAN KLANTEN ★★★★★

Een handige gids om met plezier te leren klokkijken

Voor nieuwe ouders of mensen met beperkte communicatievaardigheden lijkt huiswerk maken met hun kinderen of hen thuis lesgeven een onoverkomelijke uitdaging. Dit geldt vooral als het gaat om lerenklokkijken.

Gelukkig hebben de moeders en vaders van vandaag de dag een reeks gidsen en merken om hen te helpen de taak gemakkelijker te maken. Deze merken doen hun uiterste best om ervoor te zorgen dat kleintjes tegelijkertijd plezier hebben. Ontdek van ons de juiste leeftijd om je schat met deze oefening te laten kennismaken, de hulpmiddelen die je bij deze missie zullen helpen en de beste methode om snel resultaat te boeken.

Une petite fille de 7 ans qui se tient debout devant un fond rose. Elle porte un t shirt rose et elle tient un réveil- horloge rouge
Leren klokkijken kan snel leuk worden

Op welke leeftijd moeten kinderen leren klokkijken?

Tegenwoordig, met de opkomst van technologie en internet, leren kleintjes alles al heel vroeg. Vanaf de leeftijd van 3 jaar, wanneer baby’s zich goed in woorden beginnen uit te drukken, kan de tijd langzaam in hun taal binnensluipen.

Vanaf 3 en 4 jaar kunnen ouders hen termen en uitdrukkingen leren die te maken hebben met het meten van tijd. Op 5-jarige leeftijd beginnen kinderen het begrip tijd te begrijpen. Het is altijd een goed idee dat ze weten hoe ze moeten tellen voordat ze beginnen met leren. Kinderen leren meer op school, in CE1 en CE2, rond de leeftijd van 6 jaar.

Hulpmiddelen om de tijd te leren

Kinderen iets laten zien en thuis workshops met ze organiseren, wat het thema ook is, is altijd spannend. Om effectief te zijn, moet je niet beknibbelen op de middelen. Hier is een lijst met producten die je kunnen helpen bij je activiteiten om kinderen over tijd te leren.

De fictieve klok

Met de fictieve klok kun je de jongste kinderen een tijdsinterval laten zien door middel van dagelijkse activiteiten die ze alleen of met hun ouders uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “we gaan 15 minuten sporten” en ze het groene licht geven.

Zeg dan “het is tijd voor een tussendoortje. We hebben 10 minuten om alles op te eten”. Telkens geef je het einde van het aftellen aan.

Laat ze een uur spelen en gebruik steeds dezelfde methode. Wissel de activiteiten gedurende meerdere dagen af. Tegen het einde zal je jongen of meisje beseffen dat 10 minuten minder is dan 15 minuten en veel minder dan een uur.

Het is ook een kans om ze kennis te laten maken met nieuwe dingen, zoals jouw wereld, jouw passies en interesses, en om tijd samen door te brengen als gezin. Maar wees voorzichtig, het is heel belangrijk om je in dit geval aan detijd en deadlines te houden als je wilt dat je kroost alles onthoudt.

Maak je eigen speelgoedhorloge of -klok

Deze tip doet een beroep op de vaardigheden en verbeeldingskracht van ouders. Er zijn veel websites die printbare klokontwerpen aanbieden. Papa en mama hoeven ze alleen maar te downloaden, uit te knippen en op een dikke, stevige ondergrond zoals karton te plakken.

Om de activiteit nog leuker te maken, kies je modellen in de vorm van gezichten, keukengerei of dieren voor de wijzerplaat en de cijfers. De minuten- en uurwijzers moeten ook het gekozen thema volgen. Aarzel niet om er meerdere te maken, vooral als je goed kunt tekenen.

Maak de klokken groot genoeg zodat de kleintjes elk detail goed kunnen zien en gemakkelijk de tijd kunnen leren. Vraag ze om na de les de cijfers, wijzers en vormen in te kleuren. Zo onthouden ze gemakkelijker wat je ze hebt geleerd.

Zeg na de uitleg een uur, een minuut en/of een seconde en je kind moet de wijzers overeenkomstig plaatsen.

Dobbelstenen om de tijd te leren

Als jekindde basisbegrippen eenmaal onder de knie heeft, neem dan twee dobbelstenen. Om de beurt gooien volwassenen en kinderen met de dobbelstenen en plaatsen de uurwijzer op de getallen die de dobbelstenen aangeven.

Voor de minuten en seconden kun je kleine getallen van 0 tot 9 uitknippen. Elk kind vult een mandje (één voor de seconden en één voor de minuten) en kiest om de beurt twee getallen. Als je bijvoorbeeld een 2 en een 0 kiest, zet je de wijzer op 20.

Bespaar tijd met kant-en-klare producten

De markt staat vol met speelgoed en accessoires om kinderen te leren detijd te leren zien als je geen tijd hebt om ze zelf te maken. Learning Resources heeft bijvoorbeeld alle bovenstaande elementen gecombineerd in één kit:

  • kaarten in heldere kleuren en duidelijk zichtbare formaten,
  • 3 dobbelstenen,
  • en een klokvormige lei om duizend keer te oefenen.

Kinderen van 5 tot 9 jaar hebben alles wat ze nodig hebben om veel tijd voor de klok door te brengen.

Methodiek van praten

Voordat je de beste strategie opstelt om jekind de tijd te leren, moet je eerst de situatie peilen. Observeer ze thuis en praat met ze om te zien hoe snel ze dingen begrijpen.

Une mamie qui apprend à lire l'heure à son petit fils sur une tablette ipad. la mamy est blonde avec un gillet gris et un jeans bleu le petit fils a un gilet jaune et bleu et porte un jouet en bois
Als je je kind vergezelt op een leuke leerervaring, zal het sneller de tijd leren zeggen

Vraag jezelf af of je kind interesses heeft, want als je het begrip tijd erbij betrekt, is de kans groter dat je hun nieuwsgierigheid en aandacht langer vasthoudt. En omdat het een onderwerp is waar ze al min of meer vertrouwd mee zijn, zullen ze het gemakkelijker vinden om de basis te leren.

Begin langzaam: seconden en het begrip tijd

Specialisten raden aan om altijd te beginnen met je kind te leren over de fasen van de dag: ochtend, middag en avond. Hieraan kun je dageraad, schemering en nacht toevoegen. Geef je leerlingen enkele referentiepunten:

  • de zon die opkomt en ondergaat,
  • het huishouden dat wakker wordt en zich klaarmaakt,
  • papa en mama die thuiskomen van het werk of hem ophalen van school,
  • wanneer het tijd is om naar bed te gaan, enzovoort.

Zo kan je kind op een concrete manier deze momenten onderscheiden die elkaar gedurende de dag opvolgen. En omdat ze zich herhalen, hebben ze genoeg tijd om ze te assimileren. Deze concepten zullen later van pas komen, wanneer ze klaar zijn om de tijd op een digitale klok aan te geven.

Vragen stellen, een belangrijke fase in het leren van kinderen

Leerkrachten raden aan om de kennis van kinderen over een onderwerp te beoordelen voordat ze er met hen over praten, hoe weinig ze ook weten. Dit helpt bij het bepalen van de beste manier om in te grijpen.

Je toont hen een klok of een horloge en stelt hen eenvoudige vragen zoals “Weet je wat het is? Zelfs in een iets gevorderd stadium kun je, door de kinderen te vragen wat ze geleerd hebben, zien of ze het begrepen hebben of niet, of je door kunt gaan of dat je op bepaalde punten terug moet komen.

Tot de kern komen: minuten

Jonge mensen begrijpen beter door verhalen, dus aarzel niet om er een paar te verzinnen om je uitleg te verduidelijken. In deze scenario’s leggen ouders de rol van de kleine naald en de grote naald uit.

Leg hen ook de richting van de wijzers op een klok uit en hoe snel de seconden draaien in verhouding tot de minuten.

Praten over de uren

Om te voorkomen dat ze in de war raken, kun je overwegen om met een analoge klok te werken, maar later ook met een elektronische versie. Leg de kinderen uit dat de seconden en minuten van 0 tot 59 gaan en dat de uren van 0 tot 23 gaan en dat het uur van rechts naar links wordt geteld.

Dit is altijd een beetje ingewikkeld. Oudere kinderen hebben een beetje moeite om te begrijpen dat 1 op de analoge klok ’s middags 13 betekent, 2 “14”, of 12 ook 24 kan betekenen. Probeer niet te snel te gaan en gebruik veel oefeningen en voorbeelden.

Veel ouders zeggen dat het weken duurt om het te leren. Sommige kinderen hebben maanden nodig om het concept onder de knie te krijgen, dus wees niet te streng voor die van jou. Feliciteer je leerling met elk goed antwoord. Door zoveel mogelijk te oefenen, raken ze vertrouwd met de tijd.

Het web gebruiken om het je kind te leren

Als je kind eenmaal doorheeft hoe het horloge werkt, is er geen sprake meer van verslappen. Geef ze regelmatig oefeningen om te doen. Als ouders geen tijd hebben, kunnen ze het internet gebruiken om afdrukbare oefenbladen te vinden over het vertellen van de tijd. De peuter kan ze zelf maken en ze kunnen ze corrigeren als ze thuiskomen.

Over het algemeen zijn het tekeningen van klokken waarbij de wijzers een bepaalde tijd aangeven met de woorden “s ochtends”, “s middags” of “s avonds”. Je leerling moet de exacte tijd eronder schrijven.

Download tegelijkertijd kleurboeken, observatiespelletjes en denkspelletjes. Dit geeft je kleine blonde hoofd iets om over na te denken. En als je het echt moeilijk hebt, zoek dan hulp op internet.

Op Youtube vind je talloze kinderliedjes om onze kleintjes te kalmeren en op te voeden, maar ook leuke cursussen over hoe je je kind alles over tijd kunt leren. Experts gebruiken hun zachte, zachte stemmen om expliciete video’s over dit onderwerp te maken.

Een horloge voor je kind kopen

Un bras d'enfant qui porte une montre connectée pour enfant bleu avec une manche de gilet verte
Aangesloten horloges zijn een oplossing voor het leren van digitale tijd

Onze kleintjes vinden het leuker om de tijd te raden zonder dat hun ouders constant achter hen staan om het antwoord in te fluisteren. En de beste manier om dit te doen is door ze een kinderhorloge te geven. Maar wat hebben ze eraan als ze nog niet goed weten hoelaat het is? Zo werkt het.

Je kunt het beste een model met een stopwatch kiezen, want dat is wat ze het meest nodig zullen hebben. Vraag je nieuwe baasje om verschillende activiteiten uit te voeren, zoals eten, een film kijken of op een spelcomputer spelen, terwijl hij de tijd bijhoudt.

Zo leert hij detijd van rechts naar links te tellen en weet hij dat seconden sneller voorbijgaan dan minuten, dat een minuut uit 60 seconden bestaat en dat een uur uit 60 minuten bestaat.

Welke materialen kunnen worden gebruikt om kinderen te leren klokkijken?

Op internet, en in het bijzonder in de spelletjessectie van Kinder World, kun je kiezen uit een heleboel spelletjes voor kinderen van alle leeftijden, zowel jongens als meisjes. De wijzerpuzzel in de vorm van een kinderklok past perfect in ons thema. Je peuter raakt vertrouwd met de verschillende onderdelen van de klok en de cijfers.

Kortom, er zijn veel accessoires die oudere kinderen kunnen helpen om schoolkinderen te lerenklokkijken. Het enige wat nodig is, is een beetje fantasie of een paar euro. Het belangrijkste is om het stap voor stap te doen, zodat beide partijen plezier beleven aan het leerproces. Heb jij nog andere tips om kinderen te lerenklokkijken? Vertel het ons in de reacties.

Gratis Bezorging

Voor bestellingen boven €50*

Nederlandse Bezorging

Wij leveren overal in levering overal in Nederland, België

100% Veilig

PayPal / MasterCard / Visa

15% korting op de hele winkel!


Word lid van onze VIP-klantenlijst en profiteer van onze exclusieve aanbiedingen, promoties en privéverkopen en ontvang je welkomstgeschenk.